18 °C Budapest
A kivándorló magyarok fele egészségügyi dolgozó

A kivándorló magyarok fele egészségügyi dolgozó

2015. szeptember 16. 09:34

Az idei első fél évben sem állt meg az egészségügyi dolgozók elvándorlása Magyarországról - derült ki az Egészségügyi Nyilvántartási és Képzési Központ (ENKK) adataiból - írja a Világgazdaság.

2015 június végéig összesen 912 külföldi munkavégzéshez szükséges hatósági bizonyítványt állítottak ki az egészségügyi dolgozók számára, legtöbben az Egyesült Királyságba (229) és Németországba (220) készültek. Száznál többen jelölték meg célországként Ausztriát, de sokan terveztek írországi, svájci és svédországi munkavállalást. A tavalyi év egészében 1943 bizonyítványt állított ki a hivatal, vagyis a karrierjüket külföldön folytatók  között az egészségügyi dolgozók aránya közel 50 százalékos.

A központ az első fél évben 415 orvosnak, 259 ápolónak, 114 fogorvosnak és 33 gyógyszerésznek hatósági bizonyítványt állított ki . Nyolc szülész is azt tervezte, hogy elmegy Magyarországról, az ENKK a többi (83) dolgozót az egyéb kategóriába sorolta. Elsősorban továbbra is a fiatalok mennek külföldre: a 25-29 éves korosztályból 199-en, a 30-34 év közöttiek közül 192-en adtak be kérelmet.

NEKED AJÁNLJUK
Atyaég! Ilyen luxusnövényeket vesznek otthonaikba most a dúsgazdag magyarok

A pandémia alatt megugrott a szobanövények, és kertészeti eszközök iránti kereslet, 2020-ban a szobanövények tekintetében 8%-os emelkedést észleltek a piaci szereplők.

Sok szülő így rontja el a gyerek fejlesztését: nem lehet elég korán kezdeni

Szinte semmi sem fejleszti olyan gyorsan és hatékonyan a legkisebbek agyát, mint a társasjáték.

Ennyibe kerül manapság egy luxus mobilház: ez lehet a lakásválság megoldása? + videó

Drágulnak az ingatlanok, emelkednek a hitelkamatok: ez pedig szinte egyenes út a lakhatási válsághoz. Nálunk is működhet az, ahogy az USA-ban megoldották?

Ilyen még nemigen volt itthon: itt a bejelentés, elindult a magyar Kickstarter

A Kickstarternek és az Indiegogonak hála a közösségi finanszírozási forma évek óta világszerte népszerű és most megérkezett Magyarországra is, a Brancs formájában

NAPTÁR
Tovább
2022. május 26. csütörtök
Fülöp, Evelin
21. hét
Május 26.
A régészet napja
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
Külföldi piacra lépés 2022
Ingyenes online konferencia hazai kkv-nak!
EZT OLVASTAD MÁR?