7 °C Budapest

Milliókat csaltak el az orvosok segítségével: 500-an a vádlottak padján

MTI
2015. április 8. 20:32

Megkezdődött a Szegedi Járásbíróságon szerdán az a per, amelyben mintegy félszáz embert vádolnak azzal, hogy fejenként 1 millió és 2,5 millió forint közötti fogyatékossági támogatást vett fel jogosulatlanul, valótlan tartalmú orvosi igazolás alapján.

Az ügyészség költségvetési csalás bűntette és más bűncselekmények miatt emelt az ügyben vádat két orvos és 49 további érintett ellen.

A vádirat szerint az ügy elsőrendű vádlottja, egy Hódmezővásárhelyen praktizáló ideg-elmegyógyász feladatai közé tartozott a fogyatékossági támogatásokhoz szükséges szakorvosi igazolások kiállítása. Az orvos 2001 szeptembere és 2010 decembere között számos betege, valamint a páciensei által megnevezett, számára ismeretlen emberek részére valótlan igazolásokat készített: nem végezte el a megfelelő vizsgálatokat és teszteket, ezek nélkül tanúsította, hogy az igénylő intelligenciahányadosa olyan alacsony, hogy jogosult a támogatásra.

Az érintett vádlottak a valótlan szakorvosi igazolásokkal az esetek nagy részében egy helyi háziorvost kerestek föl, hogy a páciensek nyilatkozatai és az orvosi dokumentumok alapján az állítsa ki az igényléshez szükséges beutalót. Az ügyészség szerint tizenhárom esetben a háziorvos tudott arról, hogy a szakorvosi igazolások és a nyilatkozatok fiktívek.

Az Országos Orvosszakértői Intézet Szakértői Bizottság a valótlan igazolások és nyilatkozatok alapján 49 vádlott számára állapított meg fogyatékossági támogatást, az érintettek 1 millió és 2,5 millió forint közötti összeget vettek föl jogosulatlanul.

A szerdai tárgyaláson a jelenleg 63 éves, már nyugdíjas vádlott megtagadta a vallomástételt. Korábban tett, a tárgyaláson felolvasott vallomásai szerint elképzelhető, hogy nem az igénylők vettek részt a vizsgálatokon, mert tőlük csak TAJ-kártyát kért, személyi igazolványt nem, de ez utóbbira nem is kötelezte semmi. A szakorvos azt is elképzelhetőnek nevezte, hogy az érintettek szándékosan adtak rossz válaszokat a teszten.

NULLA FORINTOS SZÁMLAVEZETÉS? LEHETSÉGES! MEGÉRI VÁLTANI!

Nem csak jól hangzó reklámszöveg ma már az ingyenes számlavezetés. A Pénzcentrum számlacsomag kalkulátorában ugyanis több olyan konstrukciót is találhatunk, amelyek esetében az alapdíj, és a fontosabb szolgáltatások is ingyenesek lehetnek. Nemrég három pénzintézet is komoly akciókat hirdetett, így jelenleg a CIB Bank, a Raiffeisen Bank, valamint az UniCredit Bank konstrukcióival is tízezreket spórolhatnak az ügyfelek. Nézz szét a friss számlacsomagok között, és válts pénzintézetet percek alatt az otthonodból. (x)

A vádlottnak volt olyan vallomása, amelyben abszurdnak nevezte a gyanúsítást, és hangsúlyozta, soha nem fogadott el pénzt, hogy valótlan igazolást állítson ki. Később elismerte, előfordultak olyan alkalmak, hogy magánrendelésen fogadott igazolást kérő pácienseket, ilyenkor néhány ezer forintos vizitdíjat kapott. Voltak olyan esetek is, amikor a teszt kitöltése nélkül, csupán benyomásai alapján készített igazolást, olyan ember számára is, aki - mint az eljárás során kiderült - jogosítvánnyal is rendelkezett.

Az orvos arra hivatkozott, megsajnálta a hozzá fordulókat, "egyfajta segítséget" próbált nyújtani pácienseinek.

A per május közepéig a többi vádlott meghallgatásával folytatódik.

NEKED AJÁNLJUK
Óriási dobásra készül 2023-ban a magyar Kickstarter: ez lehet a válság ellenszere?

Hivatalosan is elindította befektetési kampányát a Brancs közösségi piactér, amely rekordérdeklődéssel zárta az előregisztrációs kampányát.

Újabb két közösségi kampány lett sikeres: mutatjuk, hogy melyik (x)

Év végén két újabb izgalmas kampány ért el kiemelkedő sikereket a Brancs piacterén.

Jövőre ezeket az ötleteket lesz érdemes figyelni!

Most viszont bemutatunk 3 olyan projektet, amikről valószínűleg sokat fogunk még hallani 2023-ban!

Zubreczki Dávid: teljesen abszurd, hogy erről végleg lemondtak a budapestiek

A könyv szerzőjét, Zubreczki Dávidot kérdeztük a balatoni fejlesztésekről, a városnézésről, építészetről és hogy mitől lenne élhetőbb Budapest. Interjú.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2023. január 31. kedd
Marcella
5. hét
KONFERENCIA
Tovább
Digital Transformation 2023
Innovatív technologiák a hatékonyságnövelésért!
Sustainable Tech 2023
Innováció ma, zöld gazdaság holnap!
Biztosítás 2023
A tavasz meghatározó pénzügyi konferenciája március 8-án!
EZT OLVASTAD MÁR?