18 °C Budapest

Ennyit buknak az orvosok, ha lemondanak a hálapénzről

2015. február 25. 09:01

A hálapénzes szakmákban szinte bizonyosan nem érné meg az orvosoknak, ha a béremelésért cserébe vállalnák, hogy nem fogadnak el paraszolvenciát - mondják a megkérdezettek szakemberek. Pedig az egészségügyi kormányzat ezt várná el, és hogy itthon maradjanak a doktorok közalkalmazottként. Zombor Gábor államtitkár részleteket nem árult el, így csak ennyit tudni, illetve hogy március 31-ig a kormány elé kell vinni az újabb bérrendezési javaslatot - írja a Világgazdaság.

A Magyar Orvosi Kamara elnöke, Éger István szerint az orvoskar egyik feltételt sem fogja vállalni, a Magyar Rezidens Szövetség pedig a röghöz kötést utasítja el teljes egészében. Dénes Tamás elnök emlékeztetett rá, hogy a szakorvosi ösztöndíj először éppen ezért végződött kudarccal. Azt a kitételt, hogy nem fogadnak el hálapénzt, a rezidensek most is támogatják, ha ezzel egy időben a szakorvosok bére nettó 100, az adjunktusoké 150 ezer, míg a főorvosoké 200 ezer forinttal emelkedik, és a kormány rögtön melléteszi a fizetésemelések folytatására tett vállalásait is.

A paraszolvencia elleni közdelem is fontos, de a hálapénz megszüntetésének van a tervezettnél célravezetőbb módja is

 - mondta Kovácsy Zsombor, orvos, jogász. Szerinte a hálapénz ellen nem így kellene küzdeni, hanem egyéb módszreket javasol:

  • Egyenlő hozzáférés az egyészségügyi szolgáltatásokhoz
  • Legálisan lehetővé kellene tenni az állami fizetős szolgáltatásokat
  • Felvilágosító kampányokat indítani amivel egyértelművé teszik, hogy a hálapénz korrupció

 

NEKED AJÁNLJUK
Ez a forradalmi újítás veheti el a magyar háziasszonyok munkáját: egy szavuk sem lehet ezután

Nincs bevásárlás, megbízható alapanyagok utáni futkosás és hosszas konyhai előkészület. Nincs morfondírozás, hogy mit együnk ma, az étkezések tervezettek, könnyen elkészíthetőek.

Új ital hódítja meg az országot: átalakulhat a teljes magyar gasztronómia?

Alig egy hónapja indult útjára a Designer Szörp by Gyulai Évi közösségi finanszírozási kampánya a Brancson.

Példátlan összefogás a hazai Kickstarter mellett (x)

A Brancs a hazai piacon egyedi koncepciójával és célközönségével gyakorlatilag indulása óta aktív résztvevője a startup világnak.

Óriási dobásra készül 2023-ban a magyar Kickstarter: ez lehet a válság ellenszere?

Hivatalosan is elindította befektetési kampányát a Brancs közösségi piactér, amely rekordérdeklődéssel zárta az előregisztrációs kampányát.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2023. március 31. péntek
Árpád
13. hét
Ajánlatunk
EZT OLVASTAD MÁR?