Nyakunkon az influenza! Hova tűntek az olcsó gyógyszerek?

Pénzcentrum
2014. február 10. 05:34

Sokaknak nem mindegy, mennyit költenek gyógyszerekre: az idei influenzaszezonban az egyik legnépszerűbb, meghűlés kezelésére szolgáló készítmény gazdaságos kiszerelése például hónapok óta hiányzik sok gyógyszertár polcáról. Pénztárcánk bánhatja.

Az Országos Epidemiológiai Központ információi szerint ugyan viszonylag lassan, de terjed az influenza Magyarországon. Az egy héttel korábbi adatokhoz képest majdnem huszonkét százalékkal többen fordultak influenzás tünetekkel kezelőorvosukhoz. A legtöbb megbetegedést Pest és Bács-Kiskun megyében, a legkevesebbet Csongrád illetve Somogy megyében regisztrálták. A lakosság körében egyelőre inkább a megbetegedés utáni kezelés, és nem a megelőzés népszerű. A védőoltások annak ellenére alig fogynak, hogy az ÁNTSZ megtette felhívását az influenza elleni védőoltásokkal kapcsolatban. A vakcinákból eddig kevesebb, mint a tavalyi mennyiség fele fogyott - tájékoztatta a Hálózati Gyógyszertárak Szövetsége (HGYSZ) a Pénzcentrum.hu-t.

Az ehhez hasonló járvány időszakokban gyakran előfordul, hogy a gyógyszertárak kifogynak valamilyen termékből, hiszen a megnövekedett fogyasztói igényeket nehéz lehet kiszolgálni. Olvasóink például azt jelezték, hogy az egyik legnépszerűbb, meghűlés kezelésére szolgáló termékből, a NeoCitran gyógyitalból több budapesti patikában sem lehet tizennégy tasakos kiszerelést kapni. Mint azt olvasóink elmondták, kérdésükre a patikustól azt a választ kapták, a NeoCitran tizennégy tasakos kiszerelése december óta hiánytermék, a gyártó nem tud szállíttatni belőle.

A hiány azért is különösen érdekes, mivel a televízió főműsoridőben reklámozza: gazdaságos és ésszerű döntés, ha ezt a kiszerelést választjuk, hiszen így harminc százalékkal olcsóbban juthatunk hozzá a termékhez. A Pénzcentrum.hu megkereste a NeoCitran gyártóját, a Novartis Hungária Kft.-t is, azonban kérdéseinkre lapzártánkig nem érkezett válasz.

Lapzártánk után érkezett (2014.02.11)
"Elsődlegesen kiemeljük, hogy a NeoCitran termék vonatkozásában gyógyszerellátási probléma sem 2013-ban, sem jelenleg nem áll fenn, a termék - adott kiszerelésekben - folyamatosan elérhető volt. A valós tényállás az, hogy a NeoCitran belsőleges por felnőtteknek gyógyszerkészítmény hirdetésein belül a 14 tasakos kiszerelésnek a többi NeoCitran kiszereléssel szembeni árelőnyének reklámkampánya 2014 januárjában kezdődött. Ezt a kiszerelést elérhetővé tettük a nagykereskedők számára a hirdetési időszakban. A megrendelési és kiszállítási adatok is azt mutatják, hogy január első teljes munkahetében beérkeztek az első megrendelések. Azóta a kiszállítások folyamatosak és egyenletesen folynak. A kérdéses kiszerelés gyógyszertári készleteinek alakulása jól nyomon követhető. Az elmúlt év decemberében ugyan volt néhány szállítási probléma, legfőbbképpen a magas európai kereslet miatt, ez azonban az idei évre megszűnt. Ugyanakkor azonban Magyarországon - amikor a legszűkebb volt a kínálat- , az országos disztribúció biztosított volt a NeoCitran termékből és a patikák többségében a 14 tasakos kiszerelés elérhető volt. A januárban újraindult megrendeléseknek és kiszállításoknak köszönhetően a hónap közepe után a patikák ellátottsága ezzel a kiszereléssel gyakorlatilag teljessé vált" - mondta el cikkünk megjelenését követően a Novartis Hungária Kft.

Az Országos Gyógyszerészeti Intézet (OGYI) honlapján található táblázat szerint a NeoCitran esetében valóban tapasztalható átmeneti hiány: bár jelenleg a hat, illetve a tíz darabos kiszerelés esetében (a hiány okaként gyártási-szervezési probléma van feltüntetve - a szerk.). A HGYSZ a Pénzcentrum.hu-hoz eljuttatott információi szerint december elején rövid ideig a nagyobb csomagolás esetében is előfordult, hogy nem volt kapható, azonban valamelyik kiszerelésében folyamatosan elérhető volt a termék. Ezzel szemben olvasóink a napokban sem tudtak hozzájutni a tizennégy tasakos NeoCitran termékhez több budapesti patikában sem.

Mit tehet a fogyasztó?

Aggodalomra azért nincsen ok, a HGYSZ szerint az nem fordulhat elő, hogy a betegek orvosság nélkül maradjanak, hiszen a gyógyszerpaletta széles, a más kiszerelésű, vagy helyettesítő termékek pedig kézenfekvő megoldásnak tűnnek. Így járványhelyzetben sincsenek veszélyben a fogyasztók, maximum a pénztárcáik. De a kérdés sokakat érint: a Nielsen 2013-as felmérése szerint a fogyasztók, ha csak tehetik, költséghatékonysági szempontból gyógyszervásárlás esetén a nagyobb kiszerelést választják, így akár harminc százalékkal olcsóbban juthatnak egy-egy termékhez, mint például a NeoCitran gyógyital esetében is.

NULLA FORINTOS SZÁMLAVEZETÉS? LEHETSÉGES! MEGÉRI VÁLTANI!

Nem csak jól hangzó reklámszöveg ma már az ingyenes számlavezetés. A Pénzcentrum számlacsomag kalkulátorában ugyanis több olyan konstrukciót is találhatunk, amelyek esetében az alapdíj, és a fontosabb szolgáltatások is ingyenesek lehetnek. Nemrég három pénzintézet is komoly akciókat hirdetett, így jelenleg a CIB Bank, a Raiffeisen Bank, valamint az UniCredit Bank konstrukcióival is tízezreket spórolhatnak az ügyfelek. Nézz szét a friss számlacsomagok között, és válts pénzintézetet percek alatt az otthonodból. (x)

A HGYSZ tájékoztatása szerint egyébként nagyon ritkán fordul elő, hogy a patikák szezonálisan kifogynak egyes termékekből. Leggyakrabban megfázás esetén alkalmazható készítményeknél, és azoknál is csak egy-egy kiszerelésnél figyelhető meg ez a jelenség. Tanácsuk szerint érdemes tájékozódni és szükség esetén hasonló összetételű gyógyhatású terméket választani, ha hiányt tapasztalunk. Felhívják a figyelmet, a gyógyszerészek minden esetben tudnak segíteni a választásban.

Mindazonáltal, ha bármilyen készítményből hiányt tapasztalunk, a Gyógyszerészeti és Egészségügyi Minőség- és Szervezetfejlesztési Intézetnél lehet bejelenteni. Ott kivizsgálják és megpróbálnak mielőbb közbenjárni a pótlás ügyében. A termék így az OGYI honlapján elérhető listába kerül, ahol feltüntetik a hiány okát, a várható elérhetővé válást és azt a gyógyszert, amit helyette választhatunk.

Hogyan spórolunk a kezelésünkön?
A Nielsen 2013-as adatai szerint minél nagyobb a válság, annál kisebb a hajlandóság az efféle termékek fogyasztására. Ezek helyett inkább alternatív módszereket alkalmaznak a betegek, megpróbálnak házi praktikákkal segíteni magukon, illetve inkább orvoshoz fordulnak, és a vényköteles gyógyszereket vásárolják meg. Az is segít a fogyasztók szerint a költséghatékonyság elérésében, ha kerülik az impulzusvásárlást, azaz csak a legeslegfontosabb készítményt veszik meg, illetve sokan az otthon felhalmozott gyógyszerekhez nyúlnak.

Felmerül ugyanakkor a kérdés, mit tehet a fogyasztó egy olyan helyzetben, ha nem ok nélkül szeretné a gazdaságosabb kiszerelésű terméket választani, hanem mert számít neki, hogy hosszú távon mennyit költ gyógyszerekre? A televíziós reklám pedig annak ellenére fut, hogy előfordulhat, a termék nem mindenütt elérhető. A Gazdasági Versenyhivatal lapunknak küldött tájékoztatása szerint a fogyasztókkal szembeni tisztességtelen kereskedelmi gyakorlat tilalmáról szóló törvény alapján csalogató reklámnak minősülhet az a tájékoztatás, melyben meghatározott áron hirdetnek egy terméket, de abból a várható fogyasztói keresletnek megfelelő készlet nem áll rendelkezésre. A bevett gyakorlat a következő: a fogyasztó panaszt tesz, a hivatal megvizsgálja a bejelentés nyomán a konkrét reklámot és az egyéb körülményeket, majd adott esetben megállapítja a jogsértő magatartást. A hivatal ezt követően feltárja és értékeli a helyzetet.

 

NEKED AJÁNLJUK
Óriási dobásra készül 2023-ban a magyar Kickstarter: ez lehet a válság ellenszere?

Hivatalosan is elindította befektetési kampányát a Brancs közösségi piactér, amely rekordérdeklődéssel zárta az előregisztrációs kampányát.

Újabb két közösségi kampány lett sikeres: mutatjuk, hogy melyik (x)

Év végén két újabb izgalmas kampány ért el kiemelkedő sikereket a Brancs piacterén.

Jövőre ezeket az ötleteket lesz érdemes figyelni!

Most viszont bemutatunk 3 olyan projektet, amikről valószínűleg sokat fogunk még hallani 2023-ban!

Zubreczki Dávid: teljesen abszurd, hogy erről végleg lemondtak a budapestiek

A könyv szerzőjét, Zubreczki Dávidot kérdeztük a balatoni fejlesztésekről, a városnézésről, építészetről és hogy mitől lenne élhetőbb Budapest. Interjú.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2023. február 7. kedd
Tódor, Rómeó
6. hét
Február 7.
A házasság hete
KONFERENCIA
Tovább
Digital Transformation 2023
Innovatív technologiák a hatékonyságnövelésért!
Sustainable Tech 2023
Innováció ma, zöld gazdaság holnap!
Biztosítás 2023
A tavasz meghatározó pénzügyi konferenciája március 8-án!
EZT OLVASTAD MÁR?