15 °C Budapest

Sokkol a benzinár: ezeket a kutakat jobb, ha elkerülöd

2012. január 8. 08:05

A hazai üzemanyagárak szinte az összes magyart sokkolják, s sokakban merülhet fel a kérdés; a környező országokban mi is a helyzet? A Pénzcentrum.hu utánajárt, mennyiért mérik a 95-ös motorbenzin, és a dízel literjét az unió egyes országaiban, főként a jelenlegi forintárfolyamok mellett. Bár lehet, hogy sokan hüledeznek a magyar árakat látva, de van, ahol több mint 500 forintot kérnek el egy liter üzemanyagért.

Mint ahogy arról a Pénzcentrum.hu is beszámolt e hét szerdán bruttó 6 forinttal emelte a MOL a benzin és a gázolaj nagykereskedelmi listaárát. Az áremelés hatására a benzint átlagosan 411-412 forintos, a gázolajat pedig 434-435 forintos literenkénti áron tankolhatják szerda óta az autósok. Vagyis a benzin ára a mögöttünk álló hét közepén új, soha nem látott magasságba emelkedett, s a gázolaj ára is megközelítette korábban beállított csúcsát.


A hazai üzemanyagárak szinte az összes magyart sokkolják, s sokakban merülhet fel a kérdés; a környező országokban mi is a helyzet? Rengeteg magyar él például a határmenti településeken, és akadnak szép számmal, aki az előttünk álló hetekben indulnak síelni-telelni például Ausztriába, Olaszországba, vagy éppen Franciaországba. Egy az Alpok lejtőin található síparadicsom meghódítása akár 2 ezer kilométer is lehet oda-vissza, mely a jelenlegi üzemanyagárakat tekintve akár 80-100 ezer forintba is kerülhet. Arról nem is beszélve, hogy az üzemanyagköltséghez hozzájönnek még a külföldi autópályamatricák, illetve fizetős utak díjai is.

 


Ahhoz viszont, hogy lássuk, hogyan alakulnak a környező országokban az üzemanyagárak, mindenképp érdemes pár szót ejtenünk a forintárfolyam alakulásáról. A forintárfolyam alakulása körüli nagyfokú bizonytalanság miatt is kifejezetten izgalmas lesz a tavaszig tartó időszak. A friss hírek szerint a kormány hajlandó tárgyalni egy készenléti hitelkeret lehetőségéről az IMF-küldöttséggel. Pénteken napvilágot láttak bizonyos részletek is a feltételeket illetően, ugyanakkor nagy kérdés, hogy hajlandó-e a kormány azokat elfogadni, s ha igen, mikor. A megállapodást megelőzően tehát még lehetnek feszült napok és hetek, ami további forintgyengüléssel járhat. Arról nem is beszélve, hogy a Fitch hitelminősítő pénteki döntése is kártékony hatással lehet a forint árfolyamára, s tovább gyengülhet a magyar fizetőeszköz. Pozitív forgatókönyv esetén azonban a megállapodáshoz közeledve a befektetői bizalom várhatóan határozottan javulni fog, ami végül, akár jelentős forinterősödésben is lecsapódhat.


A jelenlegi árfolyamszintek mellett jól látszik a Magyar Autóklub által január 4-én közzé tett adatokon, hogy a legtöbb környező országban drágábban mérik mind a 95-ös motorbenzin, mind a gázolaj literjét. Az egyik kivétel például dél-keleti szomszédunk Románia, ott mintegy 20 forinttal olcsóbb mind a két üzemanyagfajta. Ausztriában, és Szlovéniában például nagyon hasonló üzemanyagárakkal találkozunk, mint hazánkban, természetesen itt is inkább a mi javunkra dől a mérleg nyelve - már amennyiben az olcsóságot vesszük alapul. Igen meglepő ugyanakkor, hogy Olaszországban például bő 100 forinttal kerül többe egy liter nafta, s a 95-ös benzin esetében Franciaország sem marad le dél-keleti szomszédjától.


Természetesen fontos megjegyezni, hogy árak tekintetében meglepő különbségekkel találkozhatunk az egyes töltőállomásokon, hiszen a kutak árképzése egymástól igen eltérő is lehet. Példaként érdemes megemlíteni az autópályákra telepített benzinkutakat, melyek köztudottan jóval drágábbak kevésbé forgalmas helyen lévő társaiknál. Korábban említettük Olaszország drágaságát üzemanyagok tekintetében, viszont a csizma felső szárán is találhatunk olyan töltőállomásokat, melyek igen jutányosan kínálják az üzemanyag literjét. Sokak által ismert például az észak olasz síparadicsom Bormio és a tőle 20 km-re lévő, szintén kitűnő síelési lehetőségeket és vámmentes övezet lévén igen kedvező vásárlási lehetőségeket (benzin esetében is) is biztosító Livigno.

Külföldre mennél tankolni? De hát a sógorék is hozzánk járnak

JÓL JÖNNE 1 MILLIÓ FORINT?

Amennyiben 1 millió forintot igényelnél 36 hónapos futamidőre, akkor a törlesztőrészletek szerinti rangsor alapján az egyik legjobb konstrukciót, havi 33 952 forintos törlesztővel az UniCredit Bank nyújtja (THM 14,41 %), de nem sokkal marad el ettől a CIB Bank 33 972 forintos törlesztőt (THM 14,45%) ígérő ajánlata sem. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum megújult személyi kölcsön kalkulátorát. (x)

 

A forint folyamatos gyengülésével újra beindult a magyarországi bevásárlóturizmus, naponta több ezer szlovákiai vásárol magyarországi boltokban. A szlovák-magyar határhoz közeleső városokban, főleg Komáromban, Mosonmagyaróváron, Sátorújhelyen és Győrben már jóval karácsony előtt erőteljesen beindult a szlovákiai vásárlók ostroma, mely úgy tűnik, az újévben sem lankad.

A gyenge forint miatt szinte mindent megéri a magyar boltokban megvásárolni. A hírek szerint 100 euró értékű élelmiszervásárlásánál Magyarországon minimum 20 százalékot, azaz húsz eurót (6400 forint) lehet megspórolni. Ugyanez érvényes az elektronikai cikkekre, a tisztítószerekre, a mosóporokra, a ruházatra, és természetesen a benzinre is.

 

Páratlan fotó dokumentációval illusztrált napló került elő a Don-kanyarból (x)

Hadtörténeti kuriózum lehet az a 120 darab színes, jó minőségben retusált és digitalizált, publikálás előtt álló felvétel, amely 45 év lappangás után került elő.

Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. április 23. kedd
Béla
17. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
Pénzcentrum  |  2024. április 23. 14:05
Itt a Pénzcentrum App!
Clickbait-mentes címek és egyéb extrák a Pénzcentrum mobilapplikációban!
Most nem
Letöltöm