Gátakra küldi a kormány a munkanélkülieket

2011. július 6. 15:32

Több mint félmillió álláskereső készülhet lélekben arra, hogy ha nem tud sürgősen elhelyezkedni, akkor közmunkában gátat, stadiont építhet, vagy éppen csatornát tisztíthat, szemetet szedhet. Már csak egy gombnyomás kell ahhoz, hogy a közfoglalkoztatásról szóló törvényt július 11-én jóváhagyja a parlament. Azt követően pedig azoknak, akik sem álláskeresési járadékra, sem segélyre nem jogosultak, kötelező lesz elvállalniuk a felajánlott közmunkát.

"A gátépítés, a csatornatisztítás, a víztározó-építés nem a 21. századi technológiával történik Magyarországon, hanem közmunkában" - mondta május végén, a Tv2 Tények című műsorának adott interjújában Orbán Viktor miniszterelnök.

Ez a kijelentés támasztja alá a Szolgálat és Becsület (SzB) szolgálati nyugállományúak érdekvédelmi mozgalma honlapján közzétett konkrét projekteket, amelyeket a szervezet értesülései szerint közmunkában kíván megvalósítani a kormány. Katus Károly, a mozgalom ügyvivője a Pénzcentrum.hu érdeklődésére annyit kívánt elárulni, hogy szakmai körökből származó információkról van szó.

Három területen indulnak gigaberuházások

Közmunkások művelnék
az önkormányzatok földjeit
Összességében csaknem 1,5 milliárd forintot fordít a kormány idén a szociális földprogram pályázatra - mondta Balog Zoltán, a Közigazgatási és Igazságügyi Minisztérium társadalmi felzárkózásért felelős államtitkára kedden, Miskolcon egy szakmai tájékoztató előtt újságíróknak. Ebből mintegy 1,1 milliárd forint közmunkások foglalkoztatására, három hónapban, napi hat órában. Az önkormányzatok lehetőségeik szerint "földet vagy alapvető gazdasági tevékenységet" ajánlanak fel ahhoz, hogy a településeken a közintézmények, óvodák, iskolák étkeztetéséhez a nyersanyagot helyben, közmunkások termeljék meg, a termésből akár piacra is juthat.


Az első a stadionok építése. A Puskás Ferenc stadiont a magyar finn Eb-selejtező (október 11.) után lebontják, majd egyből hozzákezdenek az új létesítmény felépítéséhez. Az új Puskás Stadion 60 milliárd forintba kerül. Kiemelt projekt a debreceni nagyerdei stadion megépítése is, amely 12 milliárd forintból készül el. A húszezres férőhellyel megálmodott objektum építésében 4000 közmunkás fog munkálkodni. A közmunkások az észak-kelet magyarországi és a központi régiókból jöhetnek csak.

A második nagy állami beruházási célkitűzés a víztározók építése. A Beregi-víztározó megépítésén egy év alatt 8000 közmunkást kíván foglalkoztatni a kormány. A közmunkások ide is kizárólag a kelet-magyarországi régiókból mehetnek. A víztározó beruházási költsége 260 milliárd forint.

A harmadik fő irány a gátak építése és a földvédelmi erősítés. A Kulcson nemrégiben megcsúszott löszfal megerősítése 2200 közmunkásnak ad munkát.

A budapesti Római-fürdő új gátjának megépítését 1800 közmunkás végzi el. A Szolnok-Csongrád közötti Tisza szakasz gátjain, mintegy 120 km-es kacskaringós védőmű-rendszeren 6500 közmunkás fog dolgozni. A főútvonalak felújításán (2012-ben közel 400-900 kilométeren) és az erdősítések művelésében (35 000 hektár) további 5500 fő közmunkás dolgozik a kiszivárgott tervek szerint.



Visszahívott nyugdíjas rendőrök irányíthatják a munkát

Az SzB értesülései szerint a közmunkásokat a visszahívott szolgálati nyugdíjas rendvédelmisek felügyelnék. A szakszervezetek és Pintér Sándor belügyminiszter között május közepén zajlott megbeszélésekről az érdekképviseletek által készített jegyzőkönyv szerint a miniszter úgy tájékoztatott, hogy a visszarendelt kollégákat könnyített szolgálatra osztanák be. Elsősorban szervezői munkát kellene végezniük, például a közfoglalkoztatás feladatkörében, illetőleg munkavezetői, felügyelői, irányítói munkakört tölthetnének be.

KATTINTS! Adóviperával üldözi a kormány a nyugdíjas rendvédelmiseket

A Szolgálat és Becsület értesülései szerint a debreceni stadionépítésnél 1300 visszahívott szolgálati nyugdíjas rendőr vesz majd részt a szervezési és közbiztonsági feladatok végrehajtásában. A Beregi-víztározó megépítésén 2500-an, a kulcsi löszfal megerősítésénél pedig 350-en teljesítenek majd szolgálatot. A Római-parti gáterősítést 150, a Tisza-gát építését 1200, a főútvonalak felújítását pedig 1400 nyugdíjasból aktívvá váló rendőr segíti majd.

Az aktívvá válóknak kötelező lesz majd átképzéseken részt venniük. A tisztek a Közszolgálati Egyetemre is beiratkozhatnak, hogy civil munkaszervezői és további humánerőforrás ismereteik legyenek.


Szakmunkára is alkalmasak a szolgálati nyugdíjasok

A mai nyugdíjas rendvédelmi állomány 80 százaléka szakmunkás végzettséggel is rendelkezik. A friss összesítés szerint a szolgálati nyugdíjasok 21 százaléka építőipari, 19 százaléka vasipari, 5 százaléka útépítési,- és közlekedés technikai, 23 százaléka mezőgazdasági szakember is egyben (szakmunkás, technikus).

Hat százalékuk pedagógus végzettségű, ebből valódi, civil pályán is elfogadható diplomával és gyakorlattal rendelkező nevelő, tanító és tanár aránya 1-2 százalék körül van. A nyugdíjasok 1,5 százaléka tanult mérnöki végzettségű, mintegy 250 fő jogi doktor, 38 fő pszichológus és 10-nél több tábori lelkész is erősíti a szolgálati nyugdíjasok hadát.


A MÓDOSÍTÁSOKAT IS TARTALMAZÓ TÖRVÉNY SARKALATOS PONTJAI:

Álláskereső az a személy, aki

- a munkaviszony létesítéséhez szükséges feltételekkel rendelkezik

- oktatási intézmény nappali tagozatán nem folytat tanulmányokat

- öregségi nyugdíjra nem jogosult, valamint rehabilitációs járadékban nem részesül

- elhelyezkedése érdekében az állami foglalkoztatási szervvel együttműködik

- szerepel az állami foglalkoztatási szerv nyilvántartásában


Álláskeresési járadék illeti meg azt, aki

- álláskereső

LAKÁST, HÁZAT VENNÉL, DE NINCS ELÉG PÉNZED? VAN OLCSÓ MEGOLDÁS!

A Pénzcentrum lakáshitel-kalkulátora szerint ma 10 millió forintot, 15 éves futamidőre, már 7,21 százalékos THM-el,  havi 89 803 forintos törlesztővel fel lehet venni a CIB Banknál. De nem sokkal marad el ettől a többi hazai nagybank ajánlata sem: az Erste Banknál 8,04% a THM, a Raiffeisen Banknál 8,09%; az UniCredit Banknál 8,12%,  a K&H Banknál 8,31%, akárcsak az OTP Banknál. Érdemes még megnézni magyar hitelintézetetek további konstrukcióit is, és egyedi kalkulációt végezni, saját preferenciáink alapján különböző hitelösszegekre és futamidőkre. Ehhez keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát. (x)

- az álláskeresővé válását megelőző öt éven belül legalább 360 nap jogosultsági idővel rendelkezik, az eddigi 5 helyett 10 nap munkaviszonyra lesz szükség egy napi járadékhoz

- rokkantsági, baleseti rokkantsági nyugdíjra nem jogosult, továbbá táppénzben nem részesül

- munkát akar vállalni, de önálló álláskeresése nem vezetett eredményre, és számára az állami foglalkoztatási szerv sem tud megfelelő munkahelyet felajánlani


Nyugdíj előtti álláskeresési segély illeti meg azt,

- akinek a kérelem benyújtásának időpontjában a rá irányadó öregségi nyugdíjkorhtár betöltéséhez legfeljebb öt év hiányzik

- rokkantsági, baleseti rokkantsági nyugdíjra nem jogosult, továbbá táppénzben nem részesül

- munkát akar vállalni, de önálló álláskeresése nem vezetett eredményre, és számára az állami foglalkoztatási szerv sem tud megfelelő munkahelyet felajánlani

- az álláskeresési járadék folyósításának kimerítését követően három éven belül elérte az öregségi nyugdíjkorhatárt

- rendelkezik az öregségi nyugdíjhoz szükséges szolgálati idővel

Megfelelő munkahely az álláskeresési járadékra vagy nyugdíj előtti álláskeresési segélyben részesülők számára:

- ha az egészségi állapota szerint az álláskereső a munka elvégzésére alkalmas

- a várható kereset az álláskeresési járadék összegét, illetőleg - amennyiben az álláskeresési járadék összege a kötelező legkisebb munkabérnél alacsonyabb - a kötelező legkisebb munkabér összegét eléri

- a munkahely és a lakóhely közötti naponta - tömegközlekedési eszközzel - történő oda- és visszautazás ideje a három órát, illetve tíz éven aluli gyermeket nevelő nő és tíz éven aluli gyermeket egyedül nevelő férfi álláskereső esetében a két órát nem haladja meg

- az álláskereső foglalkoztatása munkaviszonyban történik

- megváltozott munkaképességű álláskereső esetében a munkahely akkor megfelelő, ha a munkahely és a lakóhely közötti naponta - a megváltozott munkaképességű álláskereső által igénybe vehető közlekedési eszközzel - történő oda- és visszautazás ideje a két órát nem haladja meg


Megfelelő munkahely az előbbieken kívül azoknak az álláskeresőknek, akik sem álláskeresési járadékot, sem segélyt nem kapnak:

- ha a foglalkoztatás közfoglalkoztatási jogviszonyban történik

- közfoglalkoztatásban a munkahely akkor is megfelelő, ha a munkavégzés helye és a közfoglalkoztatott lakóhelye között naponta történő oda- és visszautazás ideje tömegközlekedési eszközzel meghaladja a 3 órát, tíz éven aluli gyermeket nevelő nő, és tíz éven aluli gyermeket egyedül nevelő férfi álláskereső esetében a 2 órát. Ekkor a közfoglalkoztatottat a lakóhelye és a munkavégzés helye között ingyen kell szállítani

- akkor is megfelelő a munkahely, ha a 4 órát meghaladja az oda-vissza utazás ideje. Ekkor a munkavégzés helyétől számított 20 kilométeres távolságon belül a foglalkoztatónak gondoskodnia kell az illetékes és megyei kormányhivatal népegészségügyi szakigazgatási szerve által kiadott engedélynek megfelelő térítésmentes elhelyezésről, tisztálkodási és étkezési lehetőségről

- ha a munkavégzés a fent említett esetekben meghaladja a napi 4 órát, akkor a munkahelyen térítésmentesen napi egyszeri étkezést kell biztosítani

 

NEKED AJÁNLJUK
HR BLOGGER
perfekt  |  2024.04.23 12:25
A "GINOP PLUSZ-3.2.1.-21 III. ütem keretein belül képzési és bértámogatási lehetőségek vehetők igény...
hrdoktor  |  2024.04.23 11:46
Sokan szenvednek kézfájdalmaktól a számítógépes munka következtében, ami helyes egérhasználattal jel...
coachco  |  2024.04.16 16:42
Nekem a csend! A csendre való vágyakozás maga! [...] Bővebben!
laskainelli  |  2024.03.26 12:00
A házasság egy olyan szövetséget jelentene, amelynek mélysége biztonságot és figyelmet biztosít a fe...
vezetoi-coaching  |  2024.02.12 22:30
Gondoltam, ezt elmesélem már. Gyakorlatilag kétszer megnéztem…:-))) Életemben először... Ki tudja, a...
Páratlan fotó dokumentációval illusztrált napló került elő a Don-kanyarból (x)

Hadtörténeti kuriózum lehet az a 120 darab színes, jó minőségben retusált és digitalizált, publikálás előtt álló felvétel, amely 45 év lappangás után került elő.

Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. április 25. csütörtök
Márk
17. hét
Április 25.
Malária világnap
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
Pénzcentrum  |  2024. április 24. 21:11
CSOK Plusz - hírek, tudnivalók
A legfontosabb hírek, elemzések, és a részletszabályok a 2024-től elérhető CSOK Plusz-ról.
Most nem