17 °C Budapest

Vigyázat! Paradicsom para a boltokban

2010. június 18. 10:02

Egészségre káros, ezért korábban betiltott vegyszert tartalmazó paradicsomra és uborkára bukkantak a Levegő Munkacsoport szakemberei budapesti áruházláncokban.

A Levegő Munkacsoport szakemberei uborkát, paradicsomot és epret vásároltak öt áruházlánc egy-egy budapesti üzletében, majd ezeket egy holland laboratóriumban megvizsgáltatták. Az egyik boltban epret nem lehetett vásárolni. A 14 vizsgált minta közül háromban, egy uborkában, egy paradicsomban és egy eperben nem találtak semmilyen szermaradékot. Egy budapesti áruházban vásárolt - a szóbeli tájékoztatás szerint hazai termesztésű - paradicsommintában viszont öt különféle vegyszermaradékot mutatott ki a vizsgálat. A zöldségekben többek között az uniós forgalomból kivont procimidon nevű hatóanyagra is bukkantak. Ugyanezt a hatóanyagot megtalálták egy másik áruházban vásárolt uborkában is.

A procimidont a magyar hatóság 2007. július 16-án kivonta a forgalomból és a türelmi idő is lejárt 2009-ben. Az USA Környezetvédelmi Ügynöksége szerint lehetséges, hogy a procimidon rákkeltő. A hatóanyagot az Európai Unió szaporodási képességet károsító anyagként tartja nyilván, valamint felkerült a hormonrendszert károsító anyagokat tartalmazó listájára is.

A civil szervezet az eredményekről értesítette az érintett áruházakat, valamint az élelmiszerbiztonságért felelős hatóságot, a Mezőgazdasági Szakigazgatási Hivatalt (MgSzH) is. Eddig nem tapasztaltunk procimidon, gombaölőszer hatóanyag határérték túllépést az általunk vizsgált mintákban - közölte a Magyar Távirati Iroda kérdésére Tóthné Lippai Edit igazgató, az MgSzH Növény- és Talajvédelmi szervezetének vezetője. A szervezet rendszeresen, évente 3 ezer alkalommal vizsgálja, hogy mennyi növényvédőszer maradék van a zöldségekben, gyümölcsökben.

A hazai és import paradicsomra kiemelten figyelnek, de mint az igazgató elmondta, eddig nem tapasztalt procimidon, gombaölőszer hatóanyag határérték túllépést a vizsgált mintákban. A vizsgálati eredményekről folyamatosan tájékoztatást ad a szervezet az agrártárca honlapján. Fontos hangsúlyozni - húzta alá Tóthné Lippai Edit - a kereskedelmi lánc valamennyi szereplője felelősséget visel az általuk forgalmazott tételek biztonságának szavatolásáért. Önellenőrzés keretében javasolt a friss fogyasztásra kerülő zöldségek, gyümölcsök analitikai laboratóriumi vizsgálata növényvédőszer-maradék tartalomra - közölte az igazgató.

NULLA FORINTOS SZÁMLAVEZETÉS? LEHETSÉGES! MEGÉRI VÁLTANI!

Nem csak jól hangzó reklámszöveg ma már az ingyenes számlavezetés. A Pénzcentrum számlacsomag kalkulátorában ugyanis több olyan konstrukciót is találhatunk, amelyek esetében az alapdíj, és a fontosabb szolgáltatások is ingyenesek lehetnek. Nemrég három pénzintézet is komoly akciókat hirdetett, így jelenleg a CIB Bank, a Raiffeisen Bank, valamint az UniCredit Bank konstrukcióival is tízezreket spórolhatnak az ügyfelek. Nézz szét a friss számlacsomagok között, és válts pénzintézetet percek alatt az otthonodból. (x)

Azt, hogy pontosan melyik áruházakban bukkantak a szennyezett termékekre nem hozták nyilvánosságra. Simon Gergely a Levegő Munkacsoport programfelelőse szerint azért nem, mert ebben az esetben egyértelműen a tiltott szert használó zöldségtermelő a hibás. Az eset azonban felhívja a figyelmet az áruházláncok felelősségére is. Nekik kellene rábírni beszállítóikat a szabályok betartására és rendszeresen, szigorúan ellenőrizniük is kéne a hozzájuk érkező termékeket. Az nem mentség, hogy túl nagy teher a sokféle termék ellenőrzése, hiszen Nyugat-Európában a nálunk is jelen lévő kereskedelmi vállalkozások megoldják ezt a feladatot. Magyarországon azonban valamiért nem vették át ezt a szokást - szögezte le Simon Gergely.

Ebben az esetben az áruházláncok nem hibáztak, a termékek vegyszertartalma a vásárlás idején megfelelt a hatályos előírásoknak. Ma már azonban ez nem így lenne. Ezév június 7-én ugyanis az Európai Unió tagállamaiban a korábbinál jóval kevesebb vegyszermaradék lehet a zöldségekben, gyümölcsökben. Az új szabályok szerint nézve a paradicsommintákban az engedélyezettnél 7,5 -szer több vegyszer volt a megengedettnél. Simon Gergely felhívta a figyelmet arra, hogy önmagában a határértékek betartása sem mindig elegendő. Hiszen ha egy zöldségfélében 6-8 féle vegyszermaradékra bukkannak, az akkor is káros lehet az egészségre, ha egyenként mindegyikből kevesebb van a termékben az előírtaknál.

Farmról az asztalra: így segítheti ez az üzleti modell a kisgazdaságokat

A CSA, azaz a közösség által támogatott mezőgazdasági modell hazánkban egyelőre alig ismert, pedig Nyugat-Európában és az amerikai földrészen egyre elterjedtebb.

Páratlan fotó dokumentációval illusztrált napló került elő a Don-kanyarból (x)

Hadtörténeti kuriózum lehet az a 120 darab színes, jó minőségben retusált és digitalizált, publikálás előtt álló felvétel, amely 45 év lappangás után került elő.

Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. április 26. péntek
Ervin
17. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
Itt a Pénzcentrum App!
Clickbait-mentes címek és egyéb extrák a Pénzcentrum mobilapplikációban!
Most nem
Letöltöm