12 °C Budapest

Értékes ajándék mellé biztosítást?

Pénzcentrum
2007. december 17. 12:22

A lakosság körében növekszik a biztosítási hajlandóság: egyre többen gondolnak otthonuk, értékeik biztosítására. Az OTP Garancia Biztosítónál ebben az évben eddig több mint 70 ezer új lakásbiztosítást kötöttek. Ám arra, hogy az egyszer - talán több éve - megkötött szerződés fedezi-e a későbbiekben szerzett ingóságokat, sajnos csak kevesek gondolnak. Az OTP Garancia tapasztalatai szerint a lakások egy része, ha rendelkezik is biztosítási védelemmel, az idő múlásával alulbiztosítottá válhat. Ahogy azt Lázár István, az OTP Garancia Biztosító Vagyon- és Felelősségbiztosítási főosztályvezetője mondta, gyakran csak akkor derül ki az alulbiztosítottság ténye, amikor már megtörtént baj. Pedig a biztosítás díja egy 200, vagy 400 ezer forintos plazma vagy LCD TV esetén is csak havi 30 illetve 60 Ft-tal növekedne.

A legfontosabb hírek, a napi hírzaj nélkül.
Elindult a Pénzcentrum heti hírlevele, a Turmix.

Különösen aktuális ez a kérdés most az ünnepek előtt, amikor a legtöbben minél szebb ajándékot szeretnénk a karácsonyfa alá varázsolni. Hisz azok, akik igényes ajándékkal, tartós fogyasztási cikkekkel, műtárgyakkal, esetleg ékszerekkel lepik meg szeretteiket, ritkán gondolnak új értékeik biztosítási fedezetbe vonására is. Fontos ez azért is, hogy az ünnep meghitt hangulata után minél kevesebben szembesüljenek az alulbiztosítottságból fakadó esetleges kellemetlen tapasztalatokkal.

"A lakásbiztosítási szerződések darabszáma alapján, a piacon második OTP Garancia Biztosító által kínált lakásbiztosítások széles körű védelmet nyújtanak. A biztosítási védelem mértéke azonban azon is múlik, hogy az ingatlan és az ingóságok valós értékének megfelelően állapították-e meg a biztosítási összeget. Ha a meglévő tényleges értéknél kisebbre szól a biztosítási összeg, akkor alulbiztosítottá válhat az ingatlan, vagy a benne lévő ingóságok. Legalább ilyen fontos az is, hogy pl. az épület bővítését, az ingóságok, értéktárgyak gyarapodását is a tényleges értéknek megfelelően vonjuk biztosítási védelem alá" - hívja fel a figyelmet Lázár István.

Az OTP Garancia Biztosító munkatársai az új szerződések megkötésekor kiemelt figyelmet fordítanak az alulbiztosítottság elkerülésére. A biztosítási összegek inflálódásának ellensúlyozására a meglévő szerződések esetében pedig a biztosítótársaság gondoskodik a szerződések automatikus értékkövetéséről, a kellemetlen meglepetések elkerülése végett. De mindenkinek saját érdeke, hogy ne csak a szerződés megkötésekor határozza meg pontosan otthona, illetve a benne található vagyontárgyak értékét, hanem az értékes ingóságok gyarapodásának megfelelően, biztosítása fedezetét is növelje.

A legfontosabb hírek, a napi hírzaj nélkül.
Elindult a Pénzcentrum heti hírlevele, a Turmix.
Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2021. október 17. vasárnap
Hedvig
41. hét
Október 17.
Missziók Világnapja
KONFERENCIA
Tovább
Sustainable World 2021
Fenntartható befektetések, piaci lehetőségek: varázsszó az ESG
EZT OLVASTAD MÁR?
Pénzcentrum  |  2021. október 16. 19:20