15 °C Budapest

Nincs lakásod, de félsz a betörőktől?

Pénzcentrum
2008. február 6. 12:00

Az embernek - különösen itt, Magyarországon - különleges kötődése van az ingatlanhoz, mint tulajdonhoz. Itthon a nyugat-európai országokhoz képest kiemelkedően magas a saját tulajdonú ingatlanok aránya. Ugyanakkor sokan választják az albérletet is, ami nyugaton egy teljesen elfogadott létforma, azt nálunk igyekeznek elkerülni az emberek. A biztosításról azonban egyik esetben sem illik megfeledkezni, hiszen a kockázatkezelés elengedhetetlen, ha saját tulajdonú ingatlanban lakunk, ha nem.

Lakásbiztosítás vagy mégsem?

Külföldön, különösen Angliában és az Egyesült Államokban tehát sokkal többen bérlik otthonukat, mint nálunk. Így aztán ezekben az országokban egészen másként fest a biztosítási piac ezen szegmense, legalábbis ami a termékeket illeti. A lakások tulajdonosai által az ingatlanra magára kötött biztosításokat tekintik lakásbiztosításnak, míg amit nálunk hívnak így, azt náluk a bérleti-biztosítás tartalmazza.

Vagyis a tulajdonos magát az ingatlant, kvázi a négy falat biztosítja, a bérlők viszont az ingatlant, illetve a benne megtalálható ingóságok által képviselt vagyont. Ez azonban nem minden, ugyanis ezeknek a biztosításoknak van felelősségbiztosítási eleme is.

Nálunk egyébként az is gátat vethet a bérleti biztosítás térnyerésének az illegalitás is, hiszen több esetben a bérlés "kéz alatt", feketén zajlik, a lakás igazi tulajdonosa nem vallja be, s nem is adózza le a bérletből származó jövedelmet, emiatt biztosítást sem köt a szóban forgó bérlő. Az már persze más kérdés, hogy a tulajdonosnak van-e lakásbiztosítása, ez újabb csavart képez, hiszen az a lakásbiztosítás szólhat a vagyontárgyakra is.

Amitől az emberek a legjobban félnek... - de mi van a csomagban?

Külföldön a legtöbben általában tűz- és lopáskár ellen szeretnék magukat bebiztosítani. Ezen kívül számos egyéb kár és eseményt képes lefedni a bérlők biztosítása, így például a rongálást, a viharkárokat - melyek biztosításáról egyébként egy korábbi cikkünkben olvashatnak -, a csőtörésből, az áramkimaradásból, a robbanásból fakadó károkat is.

Hogyan jelentsd be a viharkárt, ha pénzt is akarsz látni? (2008. január 29., 12:00) https://www.penzcentrum.hu/cikk-1009454-1.html

De mi történik akkor, ha éppen házibulit tart valaki az albérletében, s netán valaki megcsúszik a konyha kövezetén, s eltöri a karját, majd később minket akar perelni amiatt, mert túlságosan csúszós volt a burkolat? A legtöbb bérleti biztosítás ezekben az esetekre is fedezetet nyújt felelősségbiztosítási módozata révén.

Rosszat csináltál? Majd fizet helyetted más! (2008. január 28., 12:00) https://www.penzcentrum.hu/cikk-1009399-1.html

Bárkinek járhat ingyen 8-11 millió forint, ha nyugdíjba megy: egyszerű igényelni!

A magyarok körében évről-évre nagyobb népszerűségnek örvendenek a nyugdíjmegtakarítási lehetőségek, ezen belül is különösen a nyugdíjbiztosítás. Mivel évtizedekre előre tekintve az állami nyugdíj értékére, de még biztosítottságra sincsen garancia, úgy tűnik ez időskori megélhetésük biztosításának egy tudatos módja. De mennyi pénzhez is juthatunk egy nyugdíjbiztosítással 65 éves korunkban és hogyan védhetjük ki egy ilyen megtakarítással pénzünk elértéktelenedését? Minderre választ kaphatsz ebben a cikkben, illetve a Pénzcentrum nyugdíj megtakarítás kalkulátorában is. (x)

A bérleti biztosítás még sok esetben arra is kiterjed, ha esetleg néhány (akár 12) hónapig nem vagyunk képesek kifizetni a bérleti díjat. Ráadásul arra is fedezetet nyújthat, ha elfelejtettük elzárni a csapot és eláztattuk az alattunk lakó - amúgy egyébként igen türelmes - néni lakását.

Mire nyújt fedezetet?

Egy igencsak érdekes és nagyon fontos kérdés az, hogy mit tartalmaz a biztosítási összeg, s ez nem csupán a bérlők biztosítására vonatkozik, hanem lakásbiztosítás esetén is érdemes figyelni rá. A biztosítás ugyanis szólhat a szerződéskori vagyoni értékre, vagy az újrabeszerzési értékre.

Előbbi értelemszerűen bizonyos időszakonként felülvizsgálatra szorul, hiszen lehet, hogy a kár bekövetkezésekor már régen nem annyit ér az ellopott tárgy, mint néhány évvel megelőzően. Ezt a kényelmetlenséget, kellemetlenséget veszi le a vállunkról, ha az újrabeszerzési értékre szerződünk, ekkor ugyanis azt az összeget kapjuk meg a biztosítótól, amelyet ki kell adnunk azért, hogy egy ugyanolyan terméket megvásároljunk.

Mennyibe kerül?

A külhonban elterjedt biztosítási díj-összehasonlító oldalak átlagos árai alapján 150-400 dollár (26 200 - 79 000 forint) között mozog az éves díja egy bérlő biztosításnak.

PC BLOGGER & PODCASTER
MEDIA1  |  2024. május 3. 17:26
Az EP május 3-án, a sajtószabadság világnapján hivatalosan közzétette a Daphne Caruana Galizia újság...
Bankmonitor  |  2024. május 3. 14:26
Hornung Ágnes családokért felelős államtitkár elmondása szerint a 2019-ben Babaváró hitelt igényelt...
Kiszámoló  |  2024. május 3. 14:07
Írtam nemrég a sávos adózásról. Az egyik visszatérő motívum volt a hozzászólásokban, hogy miért adóz...
Holdblog  |  2024. május 3. 11:42
Évadzáró adásunkban mindenki szerepel, a kommentelők kifejezetten sokat. Elemezzük Észak-Koreát, a k...
Farmról az asztalra: így segítheti ez az üzleti modell a kisgazdaságokat

A CSA, azaz a közösség által támogatott mezőgazdasági modell hazánkban egyelőre alig ismert, pedig Nyugat-Európában és az amerikai földrészen egyre elterjedtebb.

Páratlan fotó dokumentációval illusztrált napló került elő a Don-kanyarból (x)

Hadtörténeti kuriózum lehet az a 120 darab színes, jó minőségben retusált és digitalizált, publikálás előtt álló felvétel, amely 45 év lappangás után került elő.

Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. május 3. péntek
Tímea, Irma
18. hét
Május 3.
Paranormal nap
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
GEN Z Fest 2024
Pénzről, bátran. Techről, tudatosan. Jövőről, őszintén.
Most nem