2017. szeptember 23. szombat Tekla

Súlyos veszélyre figyelmeztet Zacher Gábor: rengeteg magyart érint

Aki gyógyszeres kezelés alatt áll, vagy egyszerűen csak bevett egy fájdalomcsillapítót, az ne fogyasszon alkoholt. Ez csak orvosi duma, vagy tényleg veszélyes gyógyszerre inni? Utánajártunk.

A legtöbb gyógyszer betegtájékoztatóján kiemelik, hogy a készítmény szedése alatt ne fogyasszon a beteg alkoholt. A mai csodagyógyszerek esetében viszont előfordulhat, hogy már el is felejti az ember, hogy két órája még majd szét robbant a feje, és bedobott egy gyorsan ható pirulát. Esetleg becsúszik egy tejfakasztó antibiotikum-kúra közben, és nagy rá az esély, hogy allergiaszezonban rendeznek a barátok sörözős kerti partit. Megkérdeztük Dr. Zacher Gábor toxikológust arról, miért nem szabad gyógyszerre alkoholt fogyasztani.

Magyarországon ma 200 ezerre becsülik azok számát, akik valamilyen gyógyszerfüggőségben szenvednek. Nagyjából 100 ezren hashajtófüggők, 70 ezren altató- vagy nyugtatószerfüggők, és 25 ezren lehetnek azok, akik orrcsepp miatt szenvednek addikciótól. Az alkoholbetegek száma ennél jóval magasabb, becslések szerint nagyjából 800 ezer alkoholista van az országban. Jelenleg az országban egyébként 2,5 millióra tehető az úgynevezett nagyivók száma, és évente 30 ezren halnak meg alkohollal kapcsolatos betegség miatt, így gyakorlatilag minden magyar család érintett.

A gyógyszer és alkohol kombinációja viszont nem csak számukra rejt veszélyeket, hanem mindenféle függőségtől mentes átlagembereknél is jelenthet problémát, hogy valami okból egymáshoz közeli időpontban fogyaszt alkoholt és gyógyszert is. Ez pedig elég nagy bonyodalmakat okozhat.

Az alkohol kölcsönhatásba lép a gyógyszerekkel, és sok esetben gátolják az alkohol lebomlását. Ebből lehetnek bonyodalmak, és ehhez nem is kell benyakalni egy üveg vodkát, elég hozzá már egy kis egészségügyi alkohol is"

- mondta Dr. Zacher Gábor toxikológus.

A szakember elmondása szerint egyes antibiotikumok például leállítanak egy olyan enzimet, amelyre szükség lenne az alkohol lebontásához, és mivel nem tud tovább bomlani, ezért olyan tünetek jelentkezhetnek, mint például hányás, szédülés, magas vérnyomást.

Altatóra például egyáltalán nem szabad inni, mert teljesen kiszámíthatatlanná válhat tőle az ember, és akár klinikai tüneteket is produkálhat. nagyon intenzíven felerősíti az alkohol hatását. Ugyanez a helyzet az epilepsziára szedett gyógyszerek esetében is. Azoknál a gyógyszereknél, amelynek fáradtság, álmosság lehet a mellékhatása, mint például az allergiagyógyszereknél, az alkohol felerősíti a hatást. Tehát, ha tombol rajtad az allergia, de hivatalos vagy egy összejövetelre, nem érdemes alkoholt fogyasztanod, mert gyorsan véget érhet a buli.

A fájdalomcsillapítók esetében nem okoz nagy galibát, ha alkohollal vegyítik, ha ibuprofen-tartalmú gyógyszerről van szó. Más esetben viszont szintén drasztikusan felerősödhet az alkohol hatása, és nem utolsó sorban májtoxikus hatású.

Összességében, ha bármilyen gyógyszert szedsz, akkor érdemes inkább kerülni az alkoholt, még kis mennyiségben is. Valóban durva következményei lehetnek, nem alaptalan tiltás és ijesztgetés.

Címlapkép: MTI

Hozzászólások száma: 1 - Hozzászólok a fórumhoz
Ezt olvastad már?
11
22
33
 Kedvelem az oldalt

A címlapról ajánljuk


Feliratkozom a hírlevélre!

 

Gondolnád, hogy ezek az országok viszik hátukon a világot?

A lenti infografika megmutatja, hogy a világ országai mennyire veszik ki részüket a globális gazdaság gigantikus batyujából. Az Egyesült Államok és Kína a torta majd 40 százalékát szakítják...
 

Nem kell ide dizájnfarmer: csináld meg otthon

Ha neked is tetszenek a boltokban a dizájnfarmerek, de nem szeretnél ennyi pénz elkölteni, mutatunk néhány nadrágos trükköt.  
NÉPSZERŰ
FRISS

Interspar

09.21-09.27
Országos

Spar

09.21-09.27
Országos

Lidl

09.21-09.27
Országos

Auchan

09.21-09.27
Országos

Aldi

09.21-09.27
Országos

Tesco

09.21-09.27
Országos

Spar, Interspar

Borkatalógus
09.06-09.27
Országos

Diego

09.01-09.30
Országos