16 °C Budapest

Okosan legyél beteg: támadnak a táppénzellenőrök!

Pénzcentrum
2014. július 11. 10:37

Nem tanácsos betegszabadság alatt nyaralni, strandolni vagy bulizni menni, Facebook-oldalunkra posztolni pedig végképp nem az. Bármikor előfordulhat ugyanis, hogy a főnökünk meglátva a vidám, mosolygós képeket, ránk küldi a táppénzellenőröket. És bizony sokan vannak, akik ezt meg is teszik.

A munkáltatóknak közel tíz éve van lehetőségük arra, hogy betegállományban lévő dolgozójuk felülvizsgálatát kezdeményezzék az Országos Egészségügyi Pénztárnál (OEP). Valószínűleg nem véletlen, hogy a legtöbb ilyen kérelem 2009-2010-ben érkezett, amikor a gazdasági válság miatt sokan igyekeztek táppénzes állományba kerülni: akár leépítéstől tartva, akár esetleges elbocsátásukat megelőzendő, akár pedig felmondásuk kézhezvétele után - írja a Medicalonline.hu. A cégek pedig egymás után kérték az OEP-től a munkavállalók ellenőrzését - alkalmanként 15 800 forintért.

Az elmúlt években ugyanakkor folyamatosan csökkent az ilyen kérvények száma, tavaly például 248, az idei év első öt hónapjában pedig 106 munkáltató kért ellenőrzést. Ezeknek a vizsgálatoknak a során a keresőképtelen állományban lévők körülbelül hat százalékáról derült ki, hogy bizony már javában dolgozhatna. A "sima", rendszeres felülvizsgálatok során ez az arány 10-15 százalék.

Ha kiderül, hogy valaki jogtalanul vette igénybe a táppénzt, annak vissza kell fizetnie az így kapott összeget. Amennyiben a doktor is partner volt a táppénzcsalásban, akkor a visszafizetendő összeg egy részét pedig az orvosnak kell állnia.

KATTITNS! Vadászik a NAV a külföldön élő magyarokra: ki kaphat bírságot?

Nem csak a táppénzcsalók üthetik meg a bokájukat az OEP-pel. Kevesen tudják azt is például, hogy külföldre költözéskor bizony szükséges jeleznünk az Egészségügyi Pénztárnak, hogy máshol leszünk biztosítottak. Aki ezt elfelejti, az nem csak mulasztási bírságot kaphat, de ha például nem EGT-s vagy egyezményes tagállamban vállal munkát, és nem fizeti itthon a tb-t, akkor akár évek múlva is behajthatja rajta a Nemzeti Adó-és Vámhivatal (NAV) az elmaradást. Így pedig az évek során több százezer forintos számla is felgyűlhet, hiszen jelenleg 6810 forint havonta a tb összege.

LAKÁST, HÁZAT VENNÉL, DE NINCS ELÉG PÉNZED? VAN OLCSÓ MEGOLDÁS!

A Pénzcentrum lakáshitel-kalkulátora szerint ma 10 millió forintot, 15 éves futamidőre, már 7,21 százalékos THM-el,  havi 89 803 forintos törlesztővel fel lehet venni a CIB Banknál. De nem sokkal marad el ettől a többi hazai nagybank ajánlata sem: az Erste Banknál 8,04% a THM, a Raiffeisen Banknál 8,09%; az UniCredit Banknál 8,12%,  a K&H Banknál 8,31%, akárcsak az OTP Banknál. Érdemes még megnézni magyar hitelintézetetek további konstrukcióit is, és egyedi kalkulációt végezni, saját preferenciáink alapján különböző hitelösszegekre és futamidőkre. Ehhez keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát. (x)

Az OEP-től tehát mindenképpen tanácsos kijelentkezni külföldi munkavállaláskor. A NAV-nak csak akkor tartozunk bejelentési kötelezettséggel, ha korábban bejelentkeztünk járulékfizetésre (például mert munkanélküliként magunknak kellett fizetni a tb-t, vállalkozásunk volt), és ez a kötelezettségünk a külföldre költözéssel megszűnik.

NEKED AJÁNLJUK
Márciusban biztosítsa otthonát MFO-val!

Hazánkban megközelítőleg 4 millió lakott ingatlanon van biztosítás, ami azt jelenti, hogy minden negyedik háztartás védtelen az elemi károk, a tűzesetek vagy épp a betörés...

PC BLOGGER & PODCASTER
MEDIA1  |  2024. március 29. 08:35
Négy epizód készül az olimpiai, Európa-bajnoki és világbajnoki címet is megszerző profi magyar boksz...
Holdblog  |  2024. március 29. 06:22
HOLD After Hours. Nyúl helyett pingvinapukák! az ünnepek lagymatagsága helyett, legyen velünk ideges...
Kasza Elliott-tal  |  2024. március 28. 19:32
Nem értem a LEG mozgását. 2021 közepe óta esik az árfolyama, akkor 59,16 USD volt az ATH, most éppen...
Bankmonitor  |  2024. március 28. 11:47
A CSOK Plusznál – ahogy azt a korábbi lakástámogatási elemeknél már megszokhattuk – szám...
Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

Újraindul a STRT Holding inkubációs programja, a Launchpad

Az STRT Holding közleménye szerint 8+30 millió forint befektetés és tapasztalt mentorgárda várja a jelentkezőket.

Egykor kubai textilmunkásoktól volt hangos, most közösségi finanszírozásból újul meg a patinás budapesti gyárépület (x)

A hiánypótló naturális, és letisztult berendezési trendeket kedvelő fotós közösség számára a Nordix már nem ismeretlen.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. március 29. péntek
Auguszta
13. hét
Március 29.
Nagypéntek
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
Pénzcentrum Retail Day 2024
Magyarország legfontosabb kiskereskedelmi rendezvénye - Inspiráló előadók, izgalmas előadások, gyakorlati tudás.
Most nem