2018. október 16. kedd Gál

Ezeket az autókat lopják leginkább itthon: a számok mögötti valóság


Korábbi cikkünkben bemutattuk, hogy mely autómárkákat lopják el a leggyakrabban Magyarországon. Ezúttal azonban arra kerestük a választ, hogy mely márkájú kocsik tulajdonosai aggódhatnak a leginkább attól, hogy meglovasítják az autójukat.

Korábbi cikkünkből olvasóink megtudhatták, hogy mely márkájú személygépkocsik találhatóak a 10 leggyakrabban körözött között. Az Országos Rendőr-főkapitányságtól (ORFK) kikért adatokból kiderült, hogy 2018 első félévében 384 személygépkocsira adtak ki körözést Magyarországon. A rendőrségi adatokból azonban csak az derül ki, hogy mely márkájú kocsikat lopják el a legnagyobb számban, az azonban nem, hogy a teljes gépkocsiállományhoz képest mely autókat lopják a legnagyobb arányban. Magyarul tehát milyen gyártmányú gépkocsik tulajdonosainak van a legnagyobb esélyük arra, hogy egy nap csak autójuk hűlt helyét találják?

Arányok

Az ORFK adatai szerint évek óta a Ford a legkörözöttebb autó, melyet a Skoda, a Volkswagen, az Opel, a Suzuki, a BMW, a Toyota, a Mercedes, a Fiat és a Renault követ. De melyek a leggyakoribb gépkocsik a magyarországi utakon? A Központi Statisztikai Hivatal (KSH) adatai szerint 2017 végén 3 471 997 autó alkotta a hazai személygépkocsi-állományt. Az állományon belül az alábbi autómárkák az alábbi számban képviseltetik magukat:

Az infografikán jól látszik, hogy - a Mercedes kivételével - a legjobban lopott autók egyben a leggyakoribbak is Magyarországon. Ennek fényében tehát nem meglepő, hogy ezeket a kocsikat lopják a legnagyobb számban, hiszen ezekből van a legtöbb. Némi eltolódás azért tapasztalható: az évek óta legnagyobb számban lopott Ford például csak a 4. leggyakoribb kocsi hazánkban, míg a leggyakoribb Opel csak a 4. leggyakrabban körözött.

Amennyiben azt nézzük, hogy 1 000 kocsira hány autólopás jut az egyes márkákon belül, akkor kiderül, hogy arányaiban a BMW-t lopják a leginkább. A német márkát a Skoda követi, a dobogó harmadik fokán pedig a Mercedes áll, noha az benne sincs a 10 leggyakoribb gépkocsimárka között. A számszerűleg legjobban lopott Ford így már csak a 4. helyen áll, majd a Toyota, a Fiat, a Volkswagen, az Opel, a Suzuki és a Renault következnek.

Számításunk szerint tehát a BMW-tulajdonosok izgulhatnak a leginkább amiatt, hogy egy nap csak az autójuk hűlt helyét találják a parkolóban. Az utóbbi időszakban egyre több autót vásárolnak a magyarok, ez pedig egy újabb szempont lehet a megvásárolni kívánt gépkocsi kiválasztása esetén, hiszen egyáltalán nem mindegy, hogy mennyire kell aggódnunk az új autó meglovasítása miatt.

Te is autóvásárláson gondolkodsz?

Ahogy fentebb említettük, jelenleg egyre nagyobb számban cserélik le autóikat a magyarok. Az új autók többsége azonban még mindig a vállalkozásokhoz kerül, mivel a magánszemélyek többsége nem engedheti meg magának, hogy teljsen új autót vegyen. Mindazonáltal az autó korától függetlenül továbbra is optimális finanszírozási forma lehet a személyi kölcsön, hiszen a hitelnek ez a formája még mindig relatíve olcsón és könnyen elérhető.

Ennek alátámasztására készítettünk is egy számítást a Pénzcentrum kalkulátorával: megnéztük, hogy 2 millió forintnyit hitelt 5 éves futamidővel mekkora havi törlesztőrészlet mellett vehetnénk igénybe. A számítás eredményeiből kiderült, hogy például a K&H Banknál havonta 40 066 forint törlesztőt kellene fizetnünk (THM 8,28%), a Raiffeisen Banknál 40 505 forintot (THM 8,97%), a Budapest Banknál 42 540 forintot (THM 10,50%), míg az Erste Banknál 42 484 forintot (THM 11,16%).

Egy kisebb, 1 millió forintos hitelösszegnél - ugyancsak 5 éves futamidő mellett - pedig értelemszerűen még kisebb terhet kell vállalnia a családi kasszának. Íme néhány ajánlat:

  • K&H Bank - 20 033 forintos törlesztő, 8,81 százalékos THM,
  • Cetelem - 23 216 forintos törlesztő, 14,82 százalékos THM,
  • Cofidis - 23 710 forintos törlesztő, 15,90 százalékos THM.
Még nincs hozzászólás - Legyél te az első!
Ezt olvastad már?
11
22
33
 Kedvelem az oldalt

A címlapról ajánljuk

Siess! Ennyi időd van még lakástakarékot nyitni
Áder János akár már kedden aláírhatja.


Feliratkozom a hírlevélre!

 

NÉPSZERŰ
FRISS

  Ajánlatunk