Ez a felkészülés ideje, nem az ünneplésé: figyelmeztet a WHO vezetője

2020. május 18. 08:30

Európa országainak gondolniuk kell a koronavírus-fertőzések második hullámára, mert a világjárványnak még nincs vége - nyilatkozta az Egészségügyi Világszervezet (WHO) európai igazgatója, miközben kontinens-szerte sorra lazítják fel a korlátozásokat.

Hans Kluge úgy fogalmazott: ez a felkészülés ideje, nem az ünneplésé - írja a Telegraph nyomán a 444. Miközben az esetek száma Nagy-Britanniában, Franciaországban és Olaszországban csökkenni kezdett, Kluge arra figyelmeztetett, hogy a járvány terjedésének központjai keletre kerültek, Oroszországban, Ukrajnában, Fehéroroszországban és Kazahsztánban felívelőben vannak a számok.

Ahol most fellélegeznek, ott a megnyert időt az egészségügyi rendszer fejlesztésére, a kórházi kapacitások növelésére kell fordítani Kluge szerint, aki ilyen pozitív példaként említette Szingapúrt, Japánt és a skandináv országokat.

A WHO regionális vezetője azért is aggódik, hogy a koronavírus második hulláma egybeeshet más szezonális fertőzések, például az influenza vagy a kanyaró terjedésével.

A történelem arra tanít minket, hogy azok az országok, amelyek nem szenvedték meg nagyon az első hullámot, azok megszenvedhetik a másodikat. Mi lesz Afrikában és Kelet-Európában? Mi már túljutottunk a csúcson, mi nem vagyunk Olaszország - mondják egyes országok, aztán két hét múlva: bumm!

- hangsúlyozta Kluge, és hozzátette: "Sajnos elkaphatja őket a második hullám, úgyhogy nagyon óvatosnak kell lennünk." Szerinte amíg nincs védőoltás vagy hatékony kezelés, addig a korlátozásoknak, lezárásoknak is csak átfogó tesztelés és kontaktkutatás mellett van értelme, a lazítás vagy feloldás pedig csak fokozatos és óvatos lehet.

LAKÁST, HÁZAT VENNÉL, DE NINCS ELÉG PÉNZED? VAN OLCSÓ MEGOLDÁS!

A Pénzcentrum lakáshitel-kalkulátora szerint ma 10 millió forintot, 15 éves futamidőre, már 7,21 százalékos THM-el,  havi 89 803 forintos törlesztővel fel lehet venni a CIB Banknál. De nem sokkal marad el ettől a többi hazai nagybank ajánlata sem: az Erste Banknál 8,04% a THM, a Raiffeisen Banknál 8,09%; az UniCredit Banknál 8,12%,  a K&H Banknál 8,31%, akárcsak az OTP Banknál. Érdemes még megnézni magyar hitelintézetetek további konstrukcióit is, és egyedi kalkulációt végezni, saját preferenciáink alapján különböző hitelösszegekre és futamidőkre. Ehhez keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát. (x)

Az emberek azt hiszik, hogy a kijárási korlátozásoknak vége. Pedig semmi sem változott. A járvány ellenőrzésének minden eszközét készenlétben kell tartani. Ez a legfontosabb üzenet

- mondta a WHO-s vezető, aki azt reméli, a világjárvány megmutatta, hogy az egészséget politikai prioritásként kell kezelni, mert "ha nincs egészség, nincs gazdaság".

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
Farmról az asztalra: így segítheti ez az üzleti modell a kisgazdaságokat

A CSA, azaz a közösség által támogatott mezőgazdasági modell hazánkban egyelőre alig ismert, pedig Nyugat-Európában és az amerikai földrészen egyre elterjedtebb.

Páratlan fotó dokumentációval illusztrált napló került elő a Don-kanyarból (x)

Hadtörténeti kuriózum lehet az a 120 darab színes, jó minőségben retusált és digitalizált, publikálás előtt álló felvétel, amely 45 év lappangás után került elő.

Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. április 26. péntek
Ervin
17. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
CSOK Plusz - hírek, tudnivalók
A legfontosabb hírek, elemzések, és a részletszabályok a 2024-től elérhető CSOK Plusz-ról.
Most nem