20 °C Budapest
Warehouse safety topic.  A man cleaning up debris and trash at a loading dock in a warehouse to avoid slip and trip hazards.

20 ezer magyar cégnek jelenthet ez plusz kiadást 2024-ben: nincs menekvés, fizetni kell

2024. január 15. 12:28

A környezetvédelmi biztosítás szabályait összegző január 1-jén életbe lépett – közel 20 ezer hazai gazdasági szervezetet érintő – rendelet jelentős változást és azonnali lépéseket eredményezhet a hazai vállalkozások életében. Az érintett vállalatoknak minimum 10, de akár egyes esetekben – a Colonnade Biztosító becslései alapján - 100 milliós biztosítási összeggel rendelkező környezetvédelmi biztosítást kell kötniük az idei évtől.

2024. január 1-jén lépett hatályba a környezetvédelmi biztosítás szabályait is összegző új kormányrendelet, mely értelmében az idei évtől számos hazai gazdálkodó szervezetnek kell rendelkeznie minimum 10 millió forint vagy afeletti – egyes vállalatok esetében a Colonnade Biztosító becslései szerint - akár 30-50-100 millió forint biztosítási összegű környezetvédelmi biztosítással. A környezetvédelmi biztosítás pontos – jogszabály szerint elvárt - összegét a kormányrendeletben megadott képlet alapján kell a biztosításra kötelezett szervezetnek kikalkulálniuk.

Kiket érint a rendelet?

A rendelet nem csak a hulladéklerakót üzemeltető vagy hulladékgazdálkodási tevékenységet folytató, hanem minden olyan gazdálkodó szervezetre vonatkozik, mely tevekénységével éves szinten több, mint 2000 kg nem veszélyes hulladékot, vagy 200 kg-nál több veszélyes hulladékot, vagy 5000 kg-nál több nem veszélyes építési-bontási hulladékot termel. Bár ezek a mennyiségek látszólag soknak tűnhetnek, számos olyan vállalkozás is érintett lehet, melyre első nem is gondolnánk: akár egy nagyobb méretű élelmiszerüzlet, étterem, kifőzde vagy szálloda, egy autó- vagy gumiszervíz, de akár egy gyógyszertár vagy egy hentesüzlet is elérheti a rendeletben meghatározott éves hulladékmennyiséget. Az előzetes becslések szerint mintegy 20.000 hazai gazdálkodó szervezet, vállalkozás tartozhat a rendelet hatálya alá.

Mit tartalmaz(hat) a környezetvédelmi biztosítás?

A környezetvédelmi biztosítás a biztosított tevékenységével okozott, előre nem látható, véletlen bekövetkezett környezeti károk – például talaj, felszíni vizek, talajvíz, levegő szennyeződés - felszámolásának finanszírozására szolgál. A biztosítás emellett – egyes biztosítóknál - fedezetet nyújthat a biodiverzitásban okozott kárra, a kárenyhítési költségekre, valamint a környezetszennyezési eset kapcsán felmerülő jogvédelmi költségekre, vagy akár kiegészítő szolgáltatásként a szállítási tevékenységre is kiterjedhet.

„Az, hogy az egyes környezetvédelmi biztosítások milyen környezetszennyezéssel kapcsolatos káresetekre és egyéb ilyenkor felmerülő járulékos költségekre nyújtanak fedezetet, biztosítótársaságonként eltérő lehet. Ezért érdemes mindenképp alaposan tájékozódni arról, hogy mit tartalmaznak pontosan a biztosítási feltételek” – javasolja Faraga Gábor, a Colonnade Biztosító Vállalati Igazgatóságának vezetője. „Vannak olyan biztosítások, melyek kizárólag a telephelyen bekövetkezett káreseményekre biztosítanak, míg mások – például a Colonnade Biztosító környezetvédelmi biztosítása – a biztosított tevékenységéből fakadó, telephelyen kívül bekövetkezett környezetszennyezés esetén is fedezetet nyújt feltakarítási költségekre, személyi sérülésre vagy dologi kárra.” 

Milyen környezetszennyezési esetek lehetnek, mire vonatkozik a biztosítás?

Környezetszennyezés kapcsán két típust különböztetünk meg: a balesetszerűen bekövetkezett, valamint a folyamatos környezetszennyezést. „Mindkét eset jelentős környezeti, valamint anyagi károkkal járhat, ugyanakkor az utóbbira a legtöbb hazai biztosító kínálatában jelenleg elérhető környezetvédelmi biztosítás nem nyújt fedezetet” – tette hozzá Faraga Gábor.

Vannak olyan esetek, mikor az adott vállalkozás eleget tesz kármegelőzési kötelezettségének, mégis – folyamatos – környezetszennyezés következik be, mely csak huzamosabb idő elteltével kerül észlelésre, mikor már jelentős károkat okozott a környezetben.

LAKÁST, HÁZAT VENNÉL, DE NINCS ELÉG PÉNZED? VAN OLCSÓ MEGOLDÁS!

A Pénzcentrum lakáshitel-kalkulátora szerint ma 10 millió forintot, 15 éves futamidőre, már 7,21 százalékos THM-el,  havi 89 803 forintos törlesztővel fel lehet venni a CIB Banknál. De nem sokkal marad el ettől a többi hazai nagybank ajánlata sem: az Erste Banknál 8,04% a THM, a Raiffeisen Banknál 8,09%; az UniCredit Banknál 8,12%,  a K&H Banknál 8,31%, akárcsak az OTP Banknál. Érdemes még megnézni magyar hitelintézetetek további konstrukcióit is, és egyedi kalkulációt végezni, saját preferenciáink alapján különböző hitelösszegekre és futamidőkre. Ehhez keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát. (x)

Néhány példa folyamatos környezetszennyezésre:

  • A legtöbb építőipari gép dízel üzemanyaggal és különböző hidraulikus rendszerekkel működik. A nagy gépek, például a buldózerek 300-400 litert képesek egyszerre szállítani. Ha az üzemanyag-szivárgást hosszú ideig nem veszik észre, az hozzájárulhat a talaj- vagy vízszennyezéshez.
  • A vállalat telephelyén keletkező égéstermék kibocsátása során a monitorozás ellenére tartós időtartamban kibocsátási határérték túllépés történik, ezáltal károsodik a levegő.
  • Hűtési hiba és ammónia szivárgás miatt 900 m3 ammónia tartalmú hűtővíz került a csatornarendszerbe, az ammónia már napok óta szivárgott mielőtt bárki észrevette volna. Ennek következtében a folyó egy 10 km hosszú szakaszán mintegy 1700 kg hal pusztult el. A helyreállítás során gondoskodni kellett például a halak visszatelepítéséről is.

Tekintettel arra, hogy a balesetszerűen bekövetkező környezetszennyezési esetek mellett, a folyamatos - véletlen, minden körültekintés ellenére is - bekövetkező környezettszennyezési esetekre is van több hazai, valamint nemzetközi példa – mely akár elérheti a több tízezer vagy épp millió eurós költségeket - a Colonnade Biztosító – a piacon egyedülálló módon úgy alakította ki környezetvédelmi biztosítását, hogy az ilyen biztosítási események kapcsán is anyagi segítséget nyújtson ügyfeleinek.

A korábban megkötött környezetszennyezési felelősségbiztosítás nem felel meg az új rendeletnek

A piaci igényekhez igazodva, az elmúlt években megjelentek hazánkban is a biztosítók kínálatában, így van több olyan vállalat is, mely már rendelkezik valamilyen fajta környezettszennyezési felelősségbiztosítással. Ugyanakkor – bár ezek a típusú biztosítások számos káreseményre nyújtanak fedezetet – 100%-ban nem felelnek meg a 2024. január 1-jétől életbe lépő új kormányrendeletnek. Így ezeknek a vállalkozásoknak is mindenképp érdemes felülvizsgálni a szerződéseiket, tájékozódni a piacon elérhető – a rendelet elvárásainak is megfelelő - termékekről, valamint felvenni a kapcsolatot biztosítási szakértőikkel.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
PC BLOGGER & PODCASTER
MEDIA1  |  2024. április 28. 11:35
A Media1 podcast- és rádióműsor vendége volt D. Tóth Kriszta újságíró, a WMN alapító-tulajdonosa, a...
Bankmonitor  |  2024. április 28. 10:18
A héten számos, minden magyart érintő hír látott napvilágot, többek között megjelent a legfrissebb á...
Holdblog  |  2024. április 28. 09:25
A Nasdaq Global Financial Crime Report 2024. évi kiadványa szerint csak tavaly nagyjából 3100 m...
Kasza Elliott-tal  |  2024. április 26. 17:34
Na, nincs több Deutsche Bank részvényem. 2018 óta volt, abban az időben aktívan kereskedtem vele, az...
Farmról az asztalra: így segítheti ez az üzleti modell a kisgazdaságokat

A CSA, azaz a közösség által támogatott mezőgazdasági modell hazánkban egyelőre alig ismert, pedig Nyugat-Európában és az amerikai földrészen egyre elterjedtebb.

Páratlan fotó dokumentációval illusztrált napló került elő a Don-kanyarból (x)

Hadtörténeti kuriózum lehet az a 120 darab színes, jó minőségben retusált és digitalizált, publikálás előtt álló felvétel, amely 45 év lappangás után került elő.

Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Erről ne maradj le!
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
Pénzcentrum  |  2024. április 28. 16:06
CSOK Plusz - hírek, tudnivalók
A legfontosabb hírek, elemzések, és a részletszabályok a 2024-től elérhető CSOK Plusz-ról.
Most nem