6 °C Budapest
WTF - word from speach bubble

A "pofátlanság netovábbja" a magyar biztosítónál: ezt tényleg komolyan gondolják?

2021. október 15. 13:01

A „pofátlanság netovábbja” az a gyakorlat, amit az egyik hazai biztosítótársaság folytat a biztosítási szerződések felmondása és törlése kapcsán - legalábbis olvasónk szerint. Nézzük az esetet.

A legfontosabb hírek, a napi hírzaj nélkül.
Elindult a Pénzcentrum heti hírlevele, a Turmix.

A Pénzcentrum egyik olvasója szerint a „pofátlanság netovábbja” az a gyakorlat, amit az egyik hazai biztosítótársaság folytat a biztosítási szerződések felmondása és törlése kapcsán. Mint olvasónk írta: „Nemrég eladtam a lakásomat, melyhez anno a bankon keresztül – ahol jelzáloghitelt vettem fel – kötelezően lakásbiztosítást is kötöttem. Az eladás során természetesen végtörlesztettük a hitelt, és töröltettük a bank zálogjogát – a törlési engedélyt eljuttattuk a biztosítóhoz is.

Ebben eddig semmi rendhagyó nincs, hiszen ez a hivatalos ügymenet része, itt viszont jön egy valóban kérdéseket felvető fordulat:

Miután személyesen beadtuk a biztosító egyik ügyfélszolgálatán a törlési engedélyt, e-mailben jött egy értesítés a társaságtól, hogy a zálogkötelezetti bejegyzést ugyan törölték a rendszerükben, viszont a szerződés felmondásához szükségük van az adásvételi szerződésre is

- fogalmazott olvasónk. Íme, a biztosító levele:

A biztosító olvasónknak küldött levelének egy részlete.
A biztosító olvasónknak küldött levelének egy részlete.

Olvasónk szerint ez azért problémás, mivel szerinte „egy magánjogi szerződéshez semmi, de semmi köze sincs egy szolgáltatónak, akkor sem, ha betartják a GDPR-szabályokat”. Meglátása szerint, ha a belső ügymenet miatt valóban szükséges, ennél sokkal egyszerűbb lenne letölteniük egy friss tulajdoni lapot, amelyen minden érdemi információ rendelkezésre áll.

Olvasónk viszont nem volt a biztosítótársasággal ennyire nagylelkű: „Mivel tájékoztatásuk szerint a zálogkötelezetti bejegyzést törölték, így kalap, kabát! A magam részéről leállítottam a csoportos beszedési megbízást, a bürokratikus ügymenetet pedig intézzék el, ahogy akarják, házon belül" - fogalmazott, és zárszóként azt is hozzátette:

Mivel nincs a nevemen az ingatlan, és a korábbi zálogjog sem kötelez a szolgáltatás igénybevételére, így nem igazán tudom, mire hivatkozhatnak a továbbiakban.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
A legfontosabb hírek, a napi hírzaj nélkül.
Elindult a Pénzcentrum heti hírlevele, a Turmix.
Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2021. december 2. csütörtök
Melinda, Vivien
48. hét
KONFERENCIA
Tovább
Sustainable World 2021
Fenntartható befektetések, piaci lehetőségek: varázsszó az ESG
EZT OLVASTAD MÁR?