16 °C Budapest

Sanyarú népbetegség a magyarok jussa: ha így fáj a fejed, azonnal fordulj orvoshoz!

2021. március 21. 12:55

A fejfájást nem szabad félvállról venni. Bár legtöbb esetben megmarad hétköznapi kellemetlenségnek, gyakran megesik, hogy egy egyszerű migrénnél sokkal durvább dolog húzódik a tünetek hátterében. Mutatjuk az intő jeleket, és azt is, mi a teendő, ha megtörténik a baj.

A fejfájás közismert tünetei sokunk mindennapjainak természetes velejárói. Sokszor bele sem gondolunk, mennyi embert érinthetnek, így meglepő tud lenni, ha szembesülünk a számszerű tényekkel. A Migrén Kutató Alapítvány adatai szerint a migrén a világ harmadik leggyakoribb betegsége, a Magyar Fejfájás Társaság tanulmánya, pedig arra is rámutat, a legelterjedtebb, úgynevezett tenziós típusú fejfájás a népesség 78%-át gyötri, bár szerencsére csak az esetek 3%-ában krónikus formában.

Magyarországon a társaság körülbelül 1,2 millió migrénes beteggel számol, ami nagyjából évi 21 millió migrénes rohamot jelent. Becslésük szerint a betegek nagyjából fele roham esetén sem fordul orvosi segítségért, pedig bár a migrén ritkán életveszélyes, szerintük az esetek 70%-ban valamilyen közbeavatkozást, jellemzően gyógyszeres kezelést igényelne.

Ekkor igazán veszélyes a fejfájás

De semmi vész, pánikba esni azért nem kell, ha visszatérő tenziós fejfájásban, vagy migrénben szenvedünk, ugyanakkor ezen felül kutyabajunk sincs. A Philadelphiai Jefferson Fejfájás Központ igazgatója, Stephen Silberstein szerint sokkal inkább a szokatlan és rendszertelen fejfájásokra kell odafigyelnünk.

Ha a fejfájás más jellegű, mint amit megszoktunk, vagy ha első alkalommal tapasztalunk ilyen típusú fájdalmat, akkor fontos elgondolkodni, mi lehet a tünet hátterében

- árulta el a professzor a HuffPost-nak. A Chicagoi Diamond Fejfájás Klinika elnöke, Merle Diamond pedig másodlagos fejfájásként hivatkozik az ilyen típusú fejfájásra és bár ez az alattomos állapot csupán a dokumentált fejfájásos esetek 3-4%-át teszi ki, komoly egészségügyi problémák előjele lehet.

A lap arról is megkérdezte a két szakértőt, mik a legfontosabb figyelmeztető jelzések, amelyek arra utalhatnak, hogy mélyebb probléma lehet a fejfájásunk hátterében, illetve hogy mi a teendőnk, ha ilyen típusú fájdalmat érzünk.

Primér "villámcsapásszerű" fejfájás

A hirtelen jelentkező, nagyon erős fejfájás akár agyi ütőértágulat tünete is lehet

- árulta el a szakorvos. Agyi ütőértágulat esetén az érfal gyengesége miatt az agyi vérerek kiboltosulnak. Ahogy a vér felgyülemlik, kirepedhet és vérzés alakulhat ki, ami az agyba jutva strokeot okoz.  Ez az úgynevezett primér, "villámcsapásszerű" fejfájás, ami nevét is hirtelen és fájdalmas jellegéről kapta.

Ha ilyen típusú fejfájásban szenvedsz, érdemes minél előbb orvosi segítségért fordulnod!

Kell félni a reggeli fejfájástól?

Ha reggel váratlan fejfájással ébredünk, hajlamosak vagyunk egyből a legrosszabbra gondolni, de a szakértő szerint ritkán áll agytumor az újonnan kialakult tünetek hátterében. A tumorok által kiváltott fejfájás általában agyunk azon részén összpontosul, ahol maga a daganat is kialakult. Jellemző még, hogy a fájdalom teljesen nem múlik el és reggelente intenzívebb, mint napközben.

Ha nem ilyen lokalizálható fejfájást érzünk, és fájdalom sem extrém, jó eséllyel valami hétköznapibb dolog áll csak a fájdalom hátterében. Ha előző este mondjuk bedobtunk pár sört, vagy ittunk egy pohár vörösbort, ne feledjük, az alkohol akár kis mértékben fogyasztva is kiszáradást okozhat, ami által kevesebb vér jut agyunkba. Ha emellé szomjasak vagyunk, vagy a kiszáradás tüneteit érezzük a szánkon, vagy a bőrünkön, majdnem biztosak lehetünk benne, hogy fájdalmaink hátterében a dehidratáció áll. Minden nap ügyeljünk folyadékfogyasztásunkra, mert a tartós dehidratáció is komoly betegségek kiváltó oka lehet.

JÓL JÖNNE 1 MILLIÓ FORINT?

Amennyiben 1 millió forintot igényelnél 36 hónapos futamidőre, akkor a törlesztőrészletek szerinti rangsor alapján az egyik legjobb konstrukciót, havi 33 952 forintos törlesztővel az UniCredit Bank nyújtja (THM 14,41 %), de nem sokkal marad el ettől a CIB Bank 33 972 forintos törlesztőt (THM 14,45%) ígérő ajánlata sem. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum megújult személyi kölcsön kalkulátorát. (x)

 

Fejfájás egyéb kísérőtünetekkel

Ha a fejfájás lázzal, kiütésekkel, esetleg nyakfájással párosul, az agyhártyagyulladás, vagy más vírusos megbetegedés tünete is lehet Árulkodó társtünet lehet még ilyenkor a szaglás és az ízlés elvesztése, hidegrázás, légszomj, vagy fáradékonyság is.

Ezek egyébként a COVID-19 fertőzés jellemző tünetei is, úgyhogy mostanában különösen fontos, hogy komolyan vegyük őket - jegyzi meg a szakértő, aki szerint ezért, ha a fejfájás maga visszatérő jellegű, akkor is érdemes figyelembe venni testünk egyéb reakcióit és időben észlelni és kezeltetni az esetleges fertőzést.

Fejfájás felállásnál

Az ilyen, mozgás közben jelentkező fejfájás alacsony, vagy magas fejnyomás jele lehet, mondja a szakértő. Ha fejfájásunk rosszabbodik, az szintén számtalan problémára figyelmeztethet, és ilyenkor is az a legbiztosabb, ha konzultálunk egy orvossal. A doktor egyébként ezt általánosságban is javasolja, bármilyen krónikus fájdalom esetén.

Életkorral megjelenő fejfájás

Mint számos egyéb nyavalya esetén, a fejfájásokkal kapcsolatban is fontos tényező az életkorod.

Ha valaki 50 év feletti és korábban soha nem küzdött fejfájással, könnyen lehet, hogy, Temporális arteritis-el (tüneti fejfájás) állunk szemben

- nyilatkozott a szakértő. Ilyenkor a skalp mentén az artériák felduzzadnak, ami látásproblémákhoz és az érintett rész mentén nyomásérzékenységhez vezet, a fejfájáshoz pedig idővel állkapocs fájdalom is társul.
Ha korábban is fejfájós voltál, de most a fájdalmak jellegükben, vagy intenzitásukban megváltoztak, azt is érdemes komolyan venni és ez esetben is javasoljuk, hogy fordulj orvoshoz.

Tegyük fel 40 éves vagy, és a kezdetiektől merőben eltérő fejfájásos tüneteid vannak. Ilyenkor a kezelőorvosodnak mindenkép tudnia kell róla, hogy nyomon tudja követni a változást és fel tudja deríteni mi áll a háttéreben

- teszi hozzá a szakorvos.

Mi a teendőnk tehát, a különböző típusú fejfájások esetén?

  • Ha fejfájásunk neurológiai tünetekkel párosul (pl. homályos látás, vagy végtagzsibbadás) forduljunk azonnal orvoshoz, még a jelenlegi körülmények között is.
  • Ha fejfájásunk tünetei megváltoznak, egyeztessünk orvosunkkal. A COVID járvány alatt nem biztos, hogy ez könnyen kivitelezhető, de fontos, hogy tisztában friss kórképünkkel.
  • Enyhe, epizódikusan visszatérő fejfájás megjelenéséről elég akkor beszámolni a kezelőorvosunknak, amikor legközelebb valami másért felkeressük.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
PC BLOGGER & PODCASTER
MEDIA1  |  2024. április 23. 11:46
Ahogy tavaly az elsőfokon eljáró Budapest Környéki Törvényszék, most kedden a másodfokon eljáró Fővá...
Holdblog  |  2024. április 23. 06:06
A Morgan Stanley és a LuxConsult közös, 2023-as kutatása alapján a címben feltett kérdésre a rövid v...
Bankmonitor  |  2024. április 22. 16:16
Újra elérhetőek olyan LTP szerződések, melyek a megtakarítás lejáratakor akár egyösszegű 15-30 száza...
Kiszámoló  |  2024. április 21. 14:10
A legfontosabb hír a héten az Izrael elleni, eddigi példanélküli támadás volt Irán területéről, aki...
Páratlan fotó dokumentációval illusztrált napló került elő a Don-kanyarból (x)

Hadtörténeti kuriózum lehet az a 120 darab színes, jó minőségben retusált és digitalizált, publikálás előtt álló felvétel, amely 45 év lappangás után került elő.

Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. április 23. kedd
Béla
17. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
CSOK Plusz - hírek, tudnivalók
A legfontosabb hírek, elemzések, és a részletszabályok a 2024-től elérhető CSOK Plusz-ról.
Most nem