30 °C Budapest
Hat és fél millió magyar tarthat a krónikus megbetegedéstől: így kerülhetnék el

Hat és fél millió magyar tarthat a krónikus megbetegedéstől: így kerülhetnék el

2020. szeptember 23. 18:28

Magyarország az életmóddal összefüggő krónikus betegségek rangsorában a legrosszabbak közé tartozik Európában. A magyar lakosság kétharmada túlsúlyos vagy elhízott, ami azt jelenti, hogy élete során közel hat és fél millió embernek kell számolnia szívinfarktus, rosszindulatú daganat, cukorbetegség vagy akár agyvérzés kialakulásával is. Mindez elkerülhető lenne az életmód orvoslásban rejlő lehetőségek kihasználásával.

Az Egészségügyi Világszervezet becslései szerint a nem fertőző betegségek körülbelül 80% -át meg lehetne előzni mindössze négy kulcsfontosságú életmódbeli választással, ezek az egészséges táplálkozás, a rendszeres fizikai aktivitás, a dohányzás elkerülése és az alkoholfogyasztás mellőzése.

Pénzre van szükséged? Használd a Pénzcentrum személyi kölcsön kalkulátorát!

Az Amerikai Életmód Orvosi Társaság számításai szerint okosabb táplálkozással, az ülő életmód és a dohányzás elhagyásával a szívbetegség és a stroke 80%-a, a kettes típusú diabétesz 80%-a és a rákos megbetegedések 40%-a megelőzhető. A probléma az, hogy az életmódbeli beavatkozások olyan viselkedés módosításokat igényelnek, amelyek kihívást jelenthetnek az egészségügyi szakemberek, a közösségek és a betegek számára is.

Ezen a ponton léphet be, és forradalmasíthatja az egészségügyet az életmód orvoslás és az életmód orvos, akinek a feladata az egészséges viselkedésváltozások motiválása és szakszerű támogatása.

A magyar népesség életvitelének katasztrofális következményeiről árulkodnak a különböző egészségügyi statisztikák. Magyarország az életmóddal, azon belül a táplálkozással összefüggő krónikus betegségek, mint a szív- és érrendszeri megbetegedések és a rosszindulatú daganatok halandósági rangsorában a legrosszabbak közé tartozik Európában.

A magyar lakosság kétharmada túlsúlyos vagy elhízott ezért nem csak a legismertebb krónikus betegségek megnövekedett kockázatával, hanem a gyengébb immunrendszer következtében még a fertőzéses megbetegedések, az influenza vagy a koronavírus okozta súlyos szövődmények veszélyeivel is számolniuk kell

- írja a közlemény. Az életmóddal összefüggő betegségek jellemzően apró lépésekben, mindennapi döntések mentén, hosszú idő alatt alakulnak ki, és lefolyásuk is ugyanilyen lassú, elhúzódó. Nemcsak a várható élettartamot csökkentik, hanem emberek millióinak életminőségére vannak rendkívüli hatással. Négy fő csoportjukat különböztetjük meg, ezek

a szív- és érrendszeri megbetegedések, a daganatos megbetegedések, a krónikus légzőszervi megbetegedések és a cukorbetegség.

Ma már köztudott, hogy a diéta és a testmozgás jelentős szerepet játszanak az egészségben. Az ok-okozati összefüggéseket viszont már kevesebben ismerik és sok tévhit kering arról, hogy milyen típusú étrend, mennyi testmozgás vagy alvás az ideális. A dohányzásról köztudott, hogy káros, az alkoholfogyasztásról szintén, a hagyományos orvoslás során viszont kevés orvosnak van meg a lehetősége és eszköze arra, hogy motiválni tudja az embereket káros szokásaik megváltoztatásában.

Az életmód orvoslás forradalmasítja az egészségügyet, mert egy olyan alapvető képességet ad vissza a páciens kezébe, mely mindig is a betegnél volt - ez pedig a saját választásai, az életmódjával kapcsolatos döntései, az egészségmagatartása. Ehhez ad szakértő támogatást az életmód orvos és csapata.

TÍZEZREKET SPÓROLHATSZ BANKVÁLTÁSSAL!

A bankszámla mindennapi életünk része. A munkabér, nyugdíj, ösztöndíj jellemzően bankszámlára érkezik. Segítségével kényelmesen intézhetjük a pénzügyeinket, akár otthonról is. Ahhoz azonban, hogy bankszámlád valóban azt nyújtsa, amire szükséged van, körültekintően kell választanod. Mielőtt kiválasztanád bankszámládat, nézz szét a Pénzcentrum megújult bankszámla kereső kalkulátorában! Állítsd be a személyes preferenciáidat, és versenyeztesd a pénzügyi szolgáltatókat, hiszen a megalapozott döntés a Te érdeked! Egy testre szabott bankszámlával a költségeken is rengeteget spórolhatsz! (x)

Az életmód orvoslás nem egy új és nem egy alternatív megoldás. Még csak nem is tekinthető drámai elmozdulásnak a korábbi egészségügyi ismereteinktől. A forradalmi váltás inkább abban rejlik, hogy a tudást ötvözi a 21. század okos eszközeivel, mindezt pedig egy együttműködő orvosi csapat és az egészségért tenni vágyók kezébe adja. Az életmód orvoslás a mozgásterápiát, a táplálkozásterápiát és a mentálhigiénét összekapcsolva, a köztük lévő szinergiákat kihasználva nyújt hatékony gyógyító megoldást az egészségügyi problémákra.

Az életmód orvos célja, hogy a páciensének ne csak az étrendje legyen teljes értékű, hanem az élete is. Ez a gyakorlatban azt jelenti, hogy egy krónikus szívbeteg páciens, akiről az állapotfelmérésen kiderül, hogy a munkahelyi stressztől túlhajszolt, az étkezéseket elhanyagolja, rendszertelenül alszik és rendkívül keveset mozog, orvosi segítséggel képes lesz életmódot váltani. Ezzel nem csak a soron következő szívinfarktust előzi meg, hanem korábbi fittsége is visszatér, megnő az önbizalma, lelki egyensúlyba kerül és ezáltal örömtelibb lesz az élete

- teszi hozzá dr. Babai László a krónikus, életmóddal összefüggő betegségek gyógyításával, megelőzésével és kutatásával foglalkozó magyarországi szakmai, tudományos szervezet, a Magyar Életmód Orvostani Társaság elnöke.

A YourPower Med életmód orvosi hálózaton belül az életmód kezelés minden esetben egy komplex egészségügyi szűréssel kezdődik, melynek segítségével átfogó képet kapunk a gyógyulni vágyók egészségi állapotáról, beleértve az örökölt adottságokat, a felvett szokásokat, a jelenleg ismert betegségeket, a laborparamétereket és az alkalmazott gyógyszereket is. Az eredmények alapján az életmód orvos elkészíti a kezelési tervet, amelynek részét képezik az életmód terápiák és szükség esetén a gyógyszeres, műtéti, avagy fizioterápiás kezelés, valamint a javasolt szűrővizsgálatok. Ez a kezelési terv az alapja a táplálkozás- és mozgásterápiának, valamint a mentálhigiénés tanácsadásnak. Az életmód orvos irányítja a szakmai csapatot és felügyeli az egészségi állapotban bekövetkező változást. Ez a folyamat teremti meg a biztonságot a betegek számára, hiszen itt valódi orvoslásról és nem egy új divatos diétáról van szó

- összegzi az életmódorvoslás folyamatát Dvorák Márton a YourPower Med életmód orvosi központ mozgásterapeutája és szakmai vezetője.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
PC BLOGGER & PODCASTER
Bankmonitor  |  2022. augusztus 15. 07:27
A bankszámla már a mindennapok részévé vált, ahogy az is, hogy a szolgáltatásért havonta kisebb, nag...
Holdblog  |  2022. augusztus 15. 06:02
Milyen lehetséget láttok a megújulóenergia-szektorban, ahova az Európai Unió most nagyon sok pénzt i...
MEDIA1  |  2022. augusztus 12. 19:52
Leadja az Elcserélt élet (Um Lugar ao Sol) cím brazil telenovellát az RTL Klub.
Kiszámoló  |  2022. augusztus 12. 11:08
A KAVOSZ újra elindította a vállalkozóknak szóló Széchenyi hiteltermékeket, igaz lényegesen rosszabb...
Alapvető hibákon úszik el a magyarok pénze: erre figyelj, ha nem akarsz legatyásodni

A mostani gazdasági helyzetbe szinte bármit megtennénk, hogy spóroljunk, azonban sokan tapasztalhatják azt, hogy hiába igyekeznek, még így is elfolyik a pénz a bankszámlájukról.

Ilyet még nem láttál: így adnák ki a magyar gyerekek kedvenc könyvét újra

Közösségi finanszírozással adnák ki újra a 2012-es év gyerekkönyvét, a Dobozvárost.

Sok magyar nem is tud erről az egyszerű trükkről: milliókat bukhatnak, ha nem figyelnek oda

A vállalkozásunk sikere rengeteg dolgon múlhat, nem elég az ötlet, bizony kemény munkát kell fektetni a sikerbe.

Régi klasszikus tér vissza a magyar boltokba: sokak kedvence lesz ismét elérhető a polcokon

Tíz év után ismét megjelenhet Lakatos István Év Gyerekkönyve-díjas meseregénye, a Dobozváros!

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2022. augusztus 15. hétfő
Mária
33. hét
Augusztus 15.
Nagyboldogasszony
KONFERENCIA
Tovább
Portfolio Future of Finance 2022
Októberben jön a magyar pénzügyi szakma nagy találkozója.
Energy Investment Forum 2022 - A MEKH szakmai támogatásával
Válság kontra klímacélok? Lesz miről beszélni az Energy Investment Forum-on!
Private Health Forum 2022
A hazai magánegészségügy legkiemelkedőbb konferenciája.
EZT OLVASTAD MÁR?
Pénzcentrum  |  2022. augusztus 14. 16:05