33 °C Budapest

Ezek a bejrúti robbanáshoz mérhető sokkoló magyar tragédiák: százak haltak meg

2020. augusztus 5. 14:13

Tárolótartály-robbanás, TNT-üzem robbanása, Petárdagyár-robbanás, Vörösiszap-katasztrófa, ezek mind egytől-egyig az elmúlt évtizedek legsúlyosabb, Magyarországon bekövetkezett üzemi, ipari balestei, amiben emberek tucatjai veszítették életüket. A kedden Bejrútban történt súlyos katasztrófa után megvizsgáltuk a legnagyobb magyar tragédiákat, illetve azt, hogy mi okozta azokat. Ezen felül górcső alá vettük azt a magyar szerencsétlenséget is, ami a Titanic után a modern Európa legtöbb halálos áldozatát követelő balesete volt.

Kedden este óriási robbanás történt Bejrútban. A város kikötőjében 2 700 tonna ammónium-nitrát robbant be, ami gyakorlatilag akkora erejű volt, mintha egy pusztító földrengés söpört volna végig a városon. A detonáció következtében Bejrút nyugati része gyakorlatilag romokban áll.

A Sky News Arabia ma reggeli hírei pedig arról szóltak, hogy a brutális robbanásnak már most több mint száz halottja, illetve 4 000-nél is több sérültje van. Nem is csoda, hogy a robbanás következtében Bejrútot katasztrófa sújtotta várossá nyilvánították. A robbanás okait egyébként még vizsgálják, egyelőre az biztos, hogy igazából két robbanás történt.

Az első hírek szerint egy petárdaraktárban keletkezett tűz okozta az elsőt, a második rendkívüli erősségűt pedig az, hogy felrobbant a már korábban is említett 2 700 tonna ammóniumnitrát, amit hat éve tároltak egy kikötői raktárban. Ezzel kapcsolatban Kis-Benedek József nemzetbiztonsági szakértő szerdán a Kossuth rádióban adott interjújában megjegyezte:

finoman szólva is szabálytalan 2700 tonna ammónium-nitrát tárolása egy városban.

Akármi is álljon a tragédia hátterében, a világot megrázta a pokoli robbanás, és bármennyire is sokkoló, bár távolinak tűnő egy ilyen baleset Magyarországról, sajnos hazánkban is akadtak az elmúlt évtizedekben rendkívül súlyos üzemi, robbanásos katasztrófák. Sőt, a 20. század elején történt egy olyan megrázó szerencsétlenség is, ami annyi életet követelt, amihez máig csak a Titanic katasztrófája mérhető a modernkori Európában.

A legnagyobb magyar ipari katasztrófák

Répcelaki tárolótartály-robbanás

1969. január 2-án 14 óra 23 perckor a Szénsavtermelő Vállalat répcelaki telepén bekövetkezett a magyar olajipar legtöbb áldozatot - 9 ember halálát - követelő tárolótartály-robbanással járó műszaki balesete, tragédiája. Hatan súlyosan, tizennégyen könnyebben sérültek. A robbanás oka az volt, hogy a tartályok anyaga elridegedett és "ridegtörés" történt. Ez a baleset akkor rámutatott arra, hogy elengedhetetlen a hegesztők és középkáderek egységes képzési rendszerének kidolgozása és jogszabályi keretek közé rendezése.

Sajóbábonyi TNT-gyár egyik üzemrészének robbanása

1979. június 1-jén hatalmas robbanás rázta meg az Észak-magyarországi Vegyiművek sajóbábonyi üzemét. Magyarország legnagyobb ipari balesetében 13 dolgozó hunyt el, amikor felrobbant a TNT-gyár egyik üzemrésze. A detonációt 10 tonna TNT okozta, az okokra soha nem derült fény. Azt azonban feljegyezték, hogy a robbanás helyétől egy 20 kilométerre ellátszó gombafelhő emelkedett fel, a hanghatást pedig 30 kilométeres körzetben lehetett érzékelni. A tragédia mértékét az is jól jelzi, hogy a TNT-t gyártó épület teljes egészében megsemmisült, a helyén csak egy kráter maradt. A halottak temetésén üres koporsókat engedtek a földbe.

Lencsehegyi Bányarobbanás

Az 1988. december 4-i lencsehegyi bányarobbanásban 11 bányász halt meg. Ez volt a magyar szánbányászat egyik utolsó nagy baleset. A tragédiát ráadásul egy nem engedélyezett szénomlasztást követő szénporrobbanás okozta. A detonáció az 52-es kamrafejtésben történt Lencsehegyen.

Bárkinek járhat ingyen 8-11 millió forint, ha nyugdíjba megy: egyszerű igényelni!

A magyarok körében évről-évre nagyobb népszerűségnek örvendenek a nyugdíjmegtakarítási lehetőségek, ezen belül is különösen a nyugdíjbiztosítás. Mivel évtizedekre előre tekintve az állami nyugdíj értékére, de még biztosítottságra sincsen garancia, úgy tűnik ez időskori megélhetésük biztosításának egy tudatos módja. De mennyi pénzhez is juthatunk egy nyugdíjbiztosítással 65 éves korunkban és hogyan védhetjük ki egy ilyen megtakarítással pénzünk elértéktelenedését? Minderre választ kaphatsz ebben a cikkben, illetve a Pénzcentrum nyugdíj megtakarítás kalkulátorában is. (x)

Nagylengyeli olajkút gázkitörés

A 90-es évek első nagy üzemi balesetében 1998. november 15-ére virradó éjszaka Zala megyében a nagylengyeli kőolajmező 282/A jelzésű kútja az egyik karbantartási munkafázis közben meghibásodott és a széndioxid iszonyat erővel tört a felszínre, ahol mindent csonttá fagyasztott, a kitörés pontjánál -33 fokos hőmérsékletet produkálva. Az igazán nagy gondot azonban az jelentette, hogy a kút egy domb magasságának felső harmadában volt található. Emiatt az onnan felszínre törő széndioxid a dombról lefelé hömpölyögve összegyűlt abban a kis völgyben, amelyben három falu Bak, Bocfölde és Sárhida fekszik. Az itt lakókat ezért egytől egyik ki kellet költöztetni otthonukból, ahová csak 6 nap múlva térhettek vissza. Bár a balesetben senki nem sérült meg, a 20.századi hazai katasztrófák között korábban sosem volt szükség ilyen méretű kimenekítésre.

Törökbálinti petárdaraktár-robbanás 

A 2000-es évek egyik legsúlyosabb ipari balesete a törökbálinti petárdaraktár felrobbanása volt, aminek következtében hárman meghaltak, hatan pedig megsérültek. A detonáció 2004. augusztus 5-én, délután 16:58-kor történt, és az egész környéket megrázta. A robbanás erejét az is jól szemlélteti, hogy a raktártól 5 kilométernyire fekvő 7-es útra is zuhantak a raktárból kirepült tárolóládák. A robbanást rögzítették a helyszíntől 7 kilométernyire lévő szeizmográfok is. A legnagyobb robbanást továbbá még több kisebb is követte. A detonációt egy 50 tonnányi felhalmozott pirotechnikai eszközkészlet okozta. 

A Vörösiszap-katasztrófa

2010. október 4-én 12 óra után történt, amikor egy magántulajdonú vállalat a MAL Magyar Alumínium Zrt. területén a X. számú vörösiszap-tároló kazetta nyugati gátja átszakadt. A gátszakadás következtében pedig közel 1,7 millió köbméter vörösiszap és lúgos víz elegye a Torna-patakon keresztül lezúdulva elöntötte Kolontár, Devecser és Somlóvásárhely települések mélyebben fekvő részeit. A kialakult massza ráadásul maró hatású volt, és semmi sem tudta az útját állni. A durva nehézfémekkel szennyezett iszapáradat 10 kolontári lakos életét követelte, valamint az érintett településekent még 286 fő szorult egészségügyi ellátásra. Arról nem is beszélve hogy házak százai váltak lakhatatlanná. 

+1 Szatmárököritói tűz

Bár a Szatmárököritói tűz nem ipari katasztrófa volt, mégis annyi ember veszítette életét, amire addig nem csak Magyarországon, de nagyon Európában sem volt példa. 1910. március 27-én tűz ütött ki egy magtárnak használt pajtában, amiben több mint hatszázan mulatoztak. A tűz 312 ember életét követelte, ami Magyarország történeték máig legsúlyosabb tűzesetének számít, és a Titanic katasztrófája után ez a modern Európa második legtöbb halálos áldozatát követelő balesete is. 

A cikkhez felhasznált további források:
Tóth András - Muhoray Árpád - Pellérdi Rezső: Magyarország jelentősebb ipari katasztrófái a veszélyhelyzet-tervezés és -kezelés szempontjából
Dolgozók Lapja (1988) - Robbanás Lencsehegyen, 1-2. oldal

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
PC BLOGGER & PODCASTER
Bankmonitor  |  2024. július 19. 10:32
Sajnos ez nem azt jelenti, hogy az infláiciókövető állampapír kamata növekedne, hanem a 2029/N BMÁP...
MEDIA1  |  2024. július 19. 09:40
Regős Éva pályáját a Magyar Televíziónál kezdte, majd az RTL rendezője volt a csatorna indulásakor,...
Holdblog  |  2024. július 19. 08:39
A hétvégén dől el, ki képviseli a demokratákat Donald Trump ellen az amerikai elnökválasztáson. Joe...
KonyhaKontrolling  |  2024. július 19. 07:45
Sokaknak nagy célja, hogy nyelvvizsgát szerezzen, ezzel bizonyítsa tudását, illetve remélhetőleg job...
Ezen a szőnyegen jógázva már semmi sem választ el a természettől (x)

Gombából és növényi szálakból fejlesztett újgenerációs jógamatracot egy fiatal magyar csapat.

Tücsökfehérjéből készít proteinszeletet a magyar orvostanhallgató, a Cápák között befektetője is beszállt az üzletbe (x)

Ennek nincs is tücsök íze, ez a leggyakoribb visszajelzés a többféle ízesítéssel gyártott, tücsökfehérjével dúsított proteinszelet, snack és shake kapcsán.

A legnagyobb hazai filmfesztiválon mutatkozik be a közösségi finanszírozásból megvalósult kisjátékfilm

A Magyar Mozgókép Fesztiválon találkozhat először a közönség Králl Kevin “Melange”című kisjátékfilmjével.

Üzleti ötletek tesztelése: ezt kell tenned, hogy befutó legyen a kampányod a közösségi piactéren

Magyarországon az üzleti ötletek mintegy 6 százaléka jut el abba a fázisba, hogy jutalomalapú közösségi finanszírozási kampány indulhat rájuk.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. július 19. péntek
Emília
29. hét
KONFERENCIA
Tovább
REA 2024 SUMMIT – Powered by Pénzcentrum
A magyar Real Estate Agent találkozó a Kalmárok közreműködésével
Future of Finance 2024
Mi lesz a szerepe a pénzügyekben az AI-nak?
Sustainable World 2024
Zöld finanszírozási lehetőségek, befektetési döntések, ESG megfelelés
EZT OLVASTAD MÁR?
Árfolyamok!
A legfontosabb magyar és nemzetközi részvény és devizaárfolyamok ÉLŐBEN!
Most nem