18 °C Budapest
Tombol a hangyainvázió: brutális összegbe kerülhet az irtás, ha nem vigyázol

Tombol a hangyainvázió: brutális összegbe kerülhet az irtás, ha nem vigyázol

2020. június 21. 13:01

Akár panelben, akár kertes házban él valaki, könnyen előfordulhat, hogy egyik nap észreveszi, sárga színű, apró hangyák másznak elő a csempe fugaközeiből, vagy épp a fűtéscsövek mellől. Az első zsigeri reakció valószínűleg a legtöbb embernek az, hogy azonnal elrohan és beszerez valamilyen hangyairtó sprayt. Csakhogy ennél nagyobb baklövést el sem követhetünk.

 

Rovarok - akár panelben, tégla építésű lakásban vagy kertes házban él valaki - bármikor, bárhol felbukkanhatnak az életterünkben. Akinek van már tapasztalata, az a kis fekete hangyáktól nem is esik kétségbe, rengeteg trükk van, amelyek segítségével könnyen és gyorsan meg lehet tőlük szabadulni. Azonban a kisméretű, sárgás színű hangyák, néhány fekete, szárnyas hangya kíséretében már keményebb dió.

Olvasónk egyik nap arra ment be a mosdóba, hogy a csempe fugaközeiből 2-2,5 milliméter nagyságú sárgás színű hangyák özönlenek, több, kisebb-nagyobb méretű, fekete színű, szárnyas hangya kíséretében. Mivel a kis fekete hangyák ellen már bevált, ki is tett egy hangyairtó csalétket, csakhogy a rovarokat az tökéletesen hidegen hagyta. Nem mentek bele, nem foglalkoztak vele.

A fáraóhangya dolgozói kb. 2-2,5 mm-esek és vöröses színűek, az életük végéig szárnyat viselő fekete színű hímek ettől valamivel kisebbek, 3-4 mm nagyságúak. Ezért gyanakodott olvasónk fáraóhangyára.

Némi internetes keresés után felmerült annak a lehetősége, hogy fáraóhangyákkal van dolga. Ez egy nagyon nehezen irtható fajta, hosszú időn keresztül képes megkeseríteni az ember életét. Egy-egy fáraóhangya bolyban több száz királynő is együtt élhet, folyamatosan gondoskodva az utánpótlásról. A kolóniák általában az épületek falába költöznek be, különösen a fűtő- és meleg vízvezetékek közelében telepednek meg.

Nem érdemes lefújni őket valamilyen könnyen beszerezhető hangyairtó spray-vel, ugyanis ha úgy észlelik, támadást indítottak ellenük, a kolónia több csoportra bomlik, szétválnak és újabb és újabb helyen jelennek meg.

Üzletekben kapható kifejezetten fáraóhangya-irtó csalétek, amely rovarnövekedést gátló szert tartalmaz, de nincs azonnali ölőhatása, épp ezért annak lehetősége is minimális, hogy észlelve a veszélyt, több, kisebb csoportra oszolva a lakás különböző pontjain jelenjenek meg. Viszont a szer meggátolja a királynők peterakását, illetve a lárvák fejlődését, aminek következtében a hangyaboly 12-14 hét alatt elhal. Csakhogy olvasónk esetében a hangyák ezt a csalétket is messziről elkerülték. Eddig olvasónk már 3000 forintot költött el teljesen feleslegesen. Nem volt más választás, szakember segítségét kellett kérni.

Hangya-kisokos
 
Magyarországon a legismertebb és leginkább előforduló hangyafajta
- a házi hangya (Lasius emarginatus),
- a gyepi hangya (Tetramorium caespitum),
- a fekete hangya (Lasius niger),
- a fáraóhangya (Monomorium pharaonis) és
- a Faodvasító lóhangya (Camponotus ligniperda).

A különböző fajok megkülönböztetése a laikusok számára nem triviális. A gyepi hangya például sok színváltozatban fordul elő, találkozhatunk világosbarna és egészen fekete egyedekkel is. A fáraóhangya dolgozói rendkívül aprók, kb. 2-2,5 milliméteresek, de ez igaz a gyepi hangyára is. Ezért fontos szakembert hívni, mert ő a méret, az ízeltség, a szín alapján be tudja azonosítani a fajt.

Interneten olvasható praktikák helyett szakember segítségét kell kérni

Felhívtunk több, többek között hangyairtással foglalkozó céget. Az árak nagyon változatos képet mutatnak.

JÓL JÖNNE 2 MILLIÓ FORINT?

Amennyiben 2 millió forintot igényelnél, 60 hónapos futamidőre, akkor a törlesztőrészletek szerinti rangsor alapján az egyik legjobb konstrukciót, havi 45 318 forintos törlesztővel az UniCredit Bank nyújtja (THM 13,6 %), de nem sokkal marad el ettől a CIB Bank 45 639 forintos törlesztőt (THM 13,95%) ígérő ajánlata sem. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum megújult személyi kölcsön kalkulátorát. (x)

Volt olyan cég, amely közölte, ha valóban fáraóhangyáról van szó, akkor az irtás a lakás méretétől függően 35-50 ezer forintba kerül, máshol az árak 11-22 ezer között mozognak, szintén négyzetmétertől függően.

Olvasónktól végül 15 ezer forintot kért el a kiérkező szakember, aki megnyugtatta, nem fáraóhangyával van dolga. Hangsúlyozta, az interneten olvasható praktikák és pár ezer forintos rovarirtószerek helyett érdemes szakember segítségét kérni. A laikusok számára ugyanis nehézséget jelenthet a különböző hangyafajták azonosítása, márpedig a különböző fajták különböző csalétkeket részesítenek előnyben. A szakemberek ennek megfelelően tudnak kikeverni speciális irtószert, amely olyan csalogató- és tápanyagokat tartalmaz, amelyet az adott hangyák kedvelnek.

A hangyák elleni védekezés módszerét és gyakoriságát mindig a helyszínen tapasztaltak alapján határozzák meg. Fáraóhangyák esetén többszöri csalétek kihelyezésére van szükség, így az irtás költsége is többszöröse a házi hangya, a kis fekete hangya vagy épp a gyepi hangya irtásának, ezen fajták irtásához ugyanis akár egyetlen alkalom is elég lehet.

A házilagos hangyairtás nem megoldás: míg ezreket költ valaki ezekre a szerekre, a lakásban élelmiszert kutató dolgozó hangyák ugyan elpusztulnak, de a királynő a bolyban folyamatosan petézik, gondoskodva az utánpótlásról.

Ha tehát nem akarunk időt és pénzt pazarolni, nem érdemes a hangyák észlelése után elrohanni valamelyik boltba és bevásárolni könnyen beszerezhető rovarirtó aeroszolokból, csalétkekből. Ha ugyanis valaki épp a fáraóhangyákat fújja le a spray-vel, ugyan azok, amelyeket lefújt, valóban elpusztulnak, azonban hamarosan a lakás több pontján újabb és újabb kolóniák bukkannak majd fel.

A lakásbiztosítások alapesetben a rágcsálók, rovarok és saját tulajdonú házi állat által okozott károkat nem fedezik. Viszont vannak kiegészítő biztosítások, amelyek megkötve a biztosító megtéríti például a biztosított épületek homlokzati hőszigetelésében, festésében, szakszerűen kialakított tetőszerkezetének, padlásterének hőszigetelésében, valamint a külső épületgépészeti elemekben és vezetékekben madarak, denevérek, rágcsálók, rovarok által okozott károkat. Épp ezért érdemes konzultálni a biztosítóval a lehetőségekről.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
PC BLOGGER & PODCASTER
KonyhaKontrolling  |  2022. október 7. 07:48
Létfontosságú, hogy komoly mozgósítható vagyonod legyen! Mondom is, hogy miért. Korábban már beszélt...
Bankmonitor  |  2022. október 7. 07:31
Sokan 5 évig fix kamatozású lakáshitelt vettek fel az elmúlt években. Ezen hitelek egy részének a kö...
Holdblog  |  2022. október 7. 05:59
HOLD After Hours. Ezúttal Zsiday Viktorral beszélünk az elmaradt (?) világvégérl, de lesz böszmeség...
MEDIA1  |  2022. október 6. 17:30
A szélsséges megnyilvánulásairól elhíresült oldal a letiltása után egy másik Facebook-lapon kezdett...
Erre kevesen számítottak: egyre kevesebben veszik a Tokaji Aszút, ez fogy helyette a hazai boltokban

Tokaj-Hegyalján például bárki örökbe fogadhat egy szőlőtőkét, és egy év után, fáradozások nélkül, akár a saját névvel ellátott borát is kézhez veheti.

Több ezer magyar szülő rontja el így a gyerekét: vigyázz, nehogy elkövesd ezt a hibát

Mi, magyarok nem vagyunk a toppon, ha pénzügyi tudatosságról van szó, pedig fontos lenne, hogy jó példával járjunk gyermekeink előtt is.

Ismét zsebbe kell nyúlnia a magyar szülőknek: súlyos kiadás vár rájuk a következő hónapokban

Az infláció miatt a szülőknek a zsebpénz politikájukat is át kell gondolniuk, hiszen minden drágul, így bizony a zsebpénzt is emelni kellene.

Ők azok, akik a válságból is profitálnak: keveseknek jön be, de nagyot kaszálnak majd

Pistyur Veronika szerint a válságban erős üzleti tervek is születhetnek, hiszen jobban figyelünk, és reagálunk, mint akkor, ha kényelem van.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2022. október 7. péntek
Amália
40. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
Portfolio Future of Finance 2022
Pénzügyeink 5, 10 vagy 20 év múlva? Új konferencia ad teljes képet.
EZT OLVASTAD MÁR?