2 °C Budapest

Tombol a hangyainvázió: brutális összegbe kerülhet az irtás, ha nem vigyázol

2020. június 21. 13:01

Akár panelben, akár kertes házban él valaki, könnyen előfordulhat, hogy egyik nap észreveszi, sárga színű, apró hangyák másznak elő a csempe fugaközeiből, vagy épp a fűtéscsövek mellől. Az első zsigeri reakció valószínűleg a legtöbb embernek az, hogy azonnal elrohan és beszerez valamilyen hangyairtó sprayt. Csakhogy ennél nagyobb baklövést el sem követhetünk.

 

Rovarok - akár panelben, tégla építésű lakásban vagy kertes házban él valaki - bármikor, bárhol felbukkanhatnak az életterünkben. Akinek van már tapasztalata, az a kis fekete hangyáktól nem is esik kétségbe, rengeteg trükk van, amelyek segítségével könnyen és gyorsan meg lehet tőlük szabadulni. Azonban a kisméretű, sárgás színű hangyák, néhány fekete, szárnyas hangya kíséretében már keményebb dió.

Olvasónk egyik nap arra ment be a mosdóba, hogy a csempe fugaközeiből 2-2,5 milliméter nagyságú sárgás színű hangyák özönlenek, több, kisebb-nagyobb méretű, fekete színű, szárnyas hangya kíséretében. Mivel a kis fekete hangyák ellen már bevált, ki is tett egy hangyairtó csalétket, csakhogy a rovarokat az tökéletesen hidegen hagyta. Nem mentek bele, nem foglalkoztak vele.

A fáraóhangya dolgozói kb. 2-2,5 mm-esek és vöröses színűek, az életük végéig szárnyat viselő fekete színű hímek ettől valamivel kisebbek, 3-4 mm nagyságúak. Ezért gyanakodott olvasónk fáraóhangyára.

Némi internetes keresés után felmerült annak a lehetősége, hogy fáraóhangyákkal van dolga. Ez egy nagyon nehezen irtható fajta, hosszú időn keresztül képes megkeseríteni az ember életét. Egy-egy fáraóhangya bolyban több száz királynő is együtt élhet, folyamatosan gondoskodva az utánpótlásról. A kolóniák általában az épületek falába költöznek be, különösen a fűtő- és meleg vízvezetékek közelében telepednek meg.

Nem érdemes lefújni őket valamilyen könnyen beszerezhető hangyairtó spray-vel, ugyanis ha úgy észlelik, támadást indítottak ellenük, a kolónia több csoportra bomlik, szétválnak és újabb és újabb helyen jelennek meg.

Üzletekben kapható kifejezetten fáraóhangya-irtó csalétek, amely rovarnövekedést gátló szert tartalmaz, de nincs azonnali ölőhatása, épp ezért annak lehetősége is minimális, hogy észlelve a veszélyt, több, kisebb csoportra oszolva a lakás különböző pontjain jelenjenek meg. Viszont a szer meggátolja a királynők peterakását, illetve a lárvák fejlődését, aminek következtében a hangyaboly 12-14 hét alatt elhal. Csakhogy olvasónk esetében a hangyák ezt a csalétket is messziről elkerülték. Eddig olvasónk már 3000 forintot költött el teljesen feleslegesen. Nem volt más választás, szakember segítségét kellett kérni.

Hangya-kisokos
 
Magyarországon a legismertebb és leginkább előforduló hangyafajta
- a házi hangya (Lasius emarginatus),
- a gyepi hangya (Tetramorium caespitum),
- a fekete hangya (Lasius niger),
- a fáraóhangya (Monomorium pharaonis) és
- a Faodvasító lóhangya (Camponotus ligniperda).

A különböző fajok megkülönböztetése a laikusok számára nem triviális. A gyepi hangya például sok színváltozatban fordul elő, találkozhatunk világosbarna és egészen fekete egyedekkel is. A fáraóhangya dolgozói rendkívül aprók, kb. 2-2,5 milliméteresek, de ez igaz a gyepi hangyára is. Ezért fontos szakembert hívni, mert ő a méret, az ízeltség, a szín alapján be tudja azonosítani a fajt.

Interneten olvasható praktikák helyett szakember segítségét kell kérni

Felhívtunk több, többek között hangyairtással foglalkozó céget. Az árak nagyon változatos képet mutatnak.

JÓL JÖNNE 2 MILLIÓ FORINT?

Amennyiben 2 millió forintot igényelnél, 60 hónapos futamidőre, akkor a törlesztőrészletek szerinti rangsor alapján az egyik legjobb konstrukciót, havi 54 087 forintos törlesztővel az UniCredit Bank nyújtja (THM 14,29 %), de nem sokkal marad el ettől az MKB Bank 54 721 forintos törlesztőt (THM 14,56%) ígérő ajánlata sem. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum megújult személyi kölcsön kalkulátorát. (x)

Volt olyan cég, amely közölte, ha valóban fáraóhangyáról van szó, akkor az irtás a lakás méretétől függően 35-50 ezer forintba kerül, máshol az árak 11-22 ezer között mozognak, szintén négyzetmétertől függően.

Olvasónktól végül 15 ezer forintot kért el a kiérkező szakember, aki megnyugtatta, nem fáraóhangyával van dolga. Hangsúlyozta, az interneten olvasható praktikák és pár ezer forintos rovarirtószerek helyett érdemes szakember segítségét kérni. A laikusok számára ugyanis nehézséget jelenthet a különböző hangyafajták azonosítása, márpedig a különböző fajták különböző csalétkeket részesítenek előnyben. A szakemberek ennek megfelelően tudnak kikeverni speciális irtószert, amely olyan csalogató- és tápanyagokat tartalmaz, amelyet az adott hangyák kedvelnek.

A hangyák elleni védekezés módszerét és gyakoriságát mindig a helyszínen tapasztaltak alapján határozzák meg. Fáraóhangyák esetén többszöri csalétek kihelyezésére van szükség, így az irtás költsége is többszöröse a házi hangya, a kis fekete hangya vagy épp a gyepi hangya irtásának, ezen fajták irtásához ugyanis akár egyetlen alkalom is elég lehet.

A házilagos hangyairtás nem megoldás: míg ezreket költ valaki ezekre a szerekre, a lakásban élelmiszert kutató dolgozó hangyák ugyan elpusztulnak, de a királynő a bolyban folyamatosan petézik, gondoskodva az utánpótlásról.

Ha tehát nem akarunk időt és pénzt pazarolni, nem érdemes a hangyák észlelése után elrohanni valamelyik boltba és bevásárolni könnyen beszerezhető rovarirtó aeroszolokból, csalétkekből. Ha ugyanis valaki épp a fáraóhangyákat fújja le a spray-vel, ugyan azok, amelyeket lefújt, valóban elpusztulnak, azonban hamarosan a lakás több pontján újabb és újabb kolóniák bukkannak majd fel.

A lakásbiztosítások alapesetben a rágcsálók, rovarok és saját tulajdonú házi állat által okozott károkat nem fedezik. Viszont vannak kiegészítő biztosítások, amelyek megkötve a biztosító megtéríti például a biztosított épületek homlokzati hőszigetelésében, festésében, szakszerűen kialakított tetőszerkezetének, padlásterének hőszigetelésében, valamint a külső épületgépészeti elemekben és vezetékekben madarak, denevérek, rágcsálók, rovarok által okozott károkat. Épp ezért érdemes konzultálni a biztosítóval a lehetőségekről.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
PC BLOGGER & PODCASTER
MEDIA1  |  2023. január 28. 09:07
Pikó András, Budapest VIII. kerülete, Józsefváros Momentum-DK-MSZP-Párbeszéd-LMP színekben megválasz...
Holdblog  |  2023. január 28. 06:32
Az Európai Unió turisztikai ipara kezd visszatérni a koronavírus-járvány előtti csúcsidőszak szintje...
Bankmonitor  |  2023. január 27. 08:07
Az elmúlt évek egyik slágerbefektetése volt a deviza – ezen belül is az euró – vásárlása...
KonyhaKontrolling  |  2023. január 27. 07:55
Kezdő befektetői körökben az egyik sztár stratégia az osztalékportfólió, online csoportokban már-már...
Óriási dobásra készül 2023-ban a magyar Kickstarter: ez lehet a válság ellenszere?

Hivatalosan is elindította befektetési kampányát a Brancs közösségi piactér, amely rekordérdeklődéssel zárta az előregisztrációs kampányát.

Újabb két közösségi kampány lett sikeres: mutatjuk, hogy melyik (x)

Év végén két újabb izgalmas kampány ért el kiemelkedő sikereket a Brancs piacterén.

Jövőre ezeket az ötleteket lesz érdemes figyelni!

Most viszont bemutatunk 3 olyan projektet, amikről valószínűleg sokat fogunk még hallani 2023-ban!

Zubreczki Dávid: teljesen abszurd, hogy erről végleg lemondtak a budapestiek

A könyv szerzőjét, Zubreczki Dávidot kérdeztük a balatoni fejlesztésekről, a városnézésről, építészetről és hogy mitől lenne élhetőbb Budapest. Interjú.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2023. január 28. szombat
Károly, Karola
4. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
Digital Transformation 2023
Innovatív technologiák a hatékonyságnövelésért!
Sustainable Tech 2023
Innováció ma, zöld gazdaság holnap!
Biztosítás 2023
A tavasz meghatározó pénzügyi konferenciája március 8-án!
EZT OLVASTAD MÁR?