Ezt senki nem tudja a bankkártyájáról: fillérekből előzheted meg a bajt

2019. szeptember 2. 10:30

A legtöbb magyar nem köt utasbiztosítást, amikor külföldre utazik, pedig pár száz forintos biztosításról van szó. Sokan nem tudják, hogy ehhez nem feltétlenül kell felkeresni egy biztosítót sem, utasbiztosítás ugyanis egyszerű bankkártya mellé is kérhető. Korántsem mindegy viszont, hogy melyik bankot választjuk, mert a térítési költségek értékei jelentősen eltérnek. Ezeket gyűjtöttük most össze néhány banknál, hogy bemutassuk, mekkora különbségekről van szó.

Sokan nem tudják, hogy a bankkártyájuk mellé némi plusz díjért igényelhetnek utasbiztosítást is. A megoldás azért praktikus, mert nem csak a külföldi utazásokra, de gyakran a belföldi utakra is jelentős értékben térít a bank (pontosabban a vele szerződésben álló biztosító). A díjak jellemzően pár ezer forintnál megállnak, a bekövetkező nem várt események utáni kártérítés pedig hatalmas kiadásoktól menthet meg minket.

Egyáltalán nem mindegy azonban, hogy melyik utasbiztosítást választjuk. Bár a bankkártyához kötött utasbiztosításhoz előbb folyószámlára van szükségünk, ha a biztosítási kondíciók fontosak számunkra, érdemes lehet váltani. Nem túlzás ugyanis, hogy milliókat nyerhetünk egy nem várt helyzetben, ha jól döntünk. Nézzük sorba egyes bankok utasbiztosításait, milyen különbségeket tapasztalhatunk. Az alábbi táblázat egy helyen tartalmazza az összes vizsgált bank kártyás utasbiztosításainak tudnivalóit.

Gránit Bank

A Gránit Bank által értékesített Platinum bankkártya az egyik legkedvezőbb konstrukciónak tűnik a piacon. A Platinum kártyához járó - az egész világra kiterjedő - utasbiztosítás esetén a sürgősségi ellátás betegségnél 50 millió forint, a baleseti sürgősségi ellátás szintén 50 millió. Ha valaki baleset következtében rokkanttá válik, a bankkártyás biztosítás 2 millió forintig térít. Kiemelten fontos hogy a biztosítási védelem a világ bármely országában, tehát pl. az USA-ban is érvényes, ahol közismerten rendkívül magasak az orvosi költségek. Egyedi vonás, hogy a Platinum bankkártyához járó utasbiztosítás nem zár ki egyes extrémnek tekintett sportokat, mint például a síelést vagy a snowboardot, illetve a könnyűbúvárkodást 40 méteres mélységig. Emellett kerékpározás, futás, túrázás, vontatott tengeri banán, korong és siklóernyő, vizisí, szörf, jetski, valamint rafting, kanyoning hobbi szinten űzése mellett is teljes védelmet élvezhet a kártyabirtokos.

A fogászati költségek jellemzően alacsonyabb kerettel téríthetők meg, a Gránit Platinumnál azonban ez is jelentősebb mértékű, 150 ezer forint, ami ráadásul felhasználható akár egy fogra is. Betegség esetén a hazaszállítást korlát nélkül megtéríti a biztosító, tragédia esetén a holttest hazaszállítására is ugyanez érvényes. Külföldi baleset esetén ha érintett a család, hazautazásukat 300 ezer forintig téríti meg a biztosítás, a család értesítésének nincs díjkorlátja - bár ezek jellemzően alacsonyabb költségek.

Vannak kevésbé szerencsétlen esetek is, például amikor elvész a poggyász. A csomaglimit a Gránit Bank Platinum kártyás biztosítása esetén 400 ezer forint, a tárgyi kárt pedig 200 ezer forintig téríti meg a biztosítás (azaz ennyi a tárgyi limit csomagkár esetén). Ha késik a poggyász, 6 és 8 órás késés után egyaránt 100 eurót fizet a biztosítás, az úti okmányok pótlására pedig aránylag magas, 27 ezer forintos keret áll rendelkezésre. A 4 órát meghaladó járatkésésnél is jár 40 euró.

Ha esetleg olyan helyzetbe kerülünk a nyaralás alatt, hogy jogi eljárás indul ellenünk, a Gránit Bank Platinum kártyás biztosításával 2 millió forint óvadékelőleg kérhető, de 2 millió forintig megtérítik a jogi tanácsadás díját is. A személyi felelősségbiztosítás maximális értéke is jelentősen magasabb más bankkártyás utasbiztosításhoz képest: 2 millió forint. A bank biztosító partnere egyébként a MAPFRE.

Erste Bank

Az Erste Bank partnere az UNION biztosító, a Standard kártyához kérhető biztosítás értéke sürgősségi balesetbiztosítás esetén 3 millió forint, Business kártyánál ugyanez 7 millió forint. Az összegek megegyeznek a sürgősségi ellátás betegség esetén felmerülő költségeinek maximumával. A maradandó rokkantsággal járó baleset esetén Standard kártyánál 3 millió forint a keret, Businessnél 4 millió forint.

A fogászati költségeket 100 ezer forintig téríti meg mindkét kártyás biztosítás, a fogankénti limit azonban itt 50 ezer forint. A beteg hazaszállítási költségének itt sincs felső határa, akárcsak a holttest hazaszállításának. A beteglátogatást 100 ezer forintig finanszírozza a Standard kártyás biztosítás, a Business verzió 200 ezer forintig. A gyermek, család hazaszállításának az Erste biztosításai esetén nincs limitje.

A poggyász elveszése esetén az Erste is fizet: a csomag limit 50 ezer forint a Standard verziónál, 80 ezer a Businessnél. A poggyász késése esetén azonban csak a Business csomag fizet, 6 és 8 órás késés esetén egyaránt 50 ezer forintot. Az útiokmányok pótlását 20 ezer forintig téríti meg a biztosítás, a járatkésésre csak a Business csomag fizet, 20 ezer forintot.

Óvadék előleg is csak a Business csomagban érhető el, ennek maximuma 1 millió forint, jogi tanácsadás már Standard csomaggal is téríthető 500 ezer forintig, a Business csomagnál ez az öszeg 1 milliós. A személyi felelősségbiztosításnak ugyanez az értéke: 500 ezer és 1 millió forint.

UniCredit

Az UniCredit Bank partnere az Allianz a kártyás biztosítások terén. A Standard kártyához igényelhető utasbiztosítás sürgősségi ellátás esetén 5 millió forintot fizet betegségi és baleseti okságnál egyaránt. A baleseti maradandó rokkantságra igényelhető térítés náluk a legmagasabb a vizsgált bankok közül: ez 6 millió 500 ezer forint.

A fogászati költségek térítési összege is magas, 150 ezer forint, van azonban fogankénti limit, ami 25 ezer forint. A hazaszállítás költségének az UniCreditnél van limite, 6 és fél milliós költségig térít a biztosító. A holttest hazaszállítását másfél milliós összegig térítik. A beteglátogatást éjszakánként fizeti a biztosítás, minden éjszaka után 10 ezer forintot. Családtagok hazaszállítását és értesítését ez a biztosítás nem téríti meg.

A poggyászt érő szerencsétlenség esetén a csomag limit 150 ezer forint, tárgylimit nincs. Poggyász késésére az UniCredit 65 ezer forintot fizet 6 óra után, az útiokmányok pótlására 10 ezer forintot biztosít a konstrukció. Járatkésés esetén nincs térítés.
Ha óvadékot kell letennünk, a biztosító legfeljebb 1 millió forintig állja azt, a jogi tanácsadásra szintén 1 millió forintot biztosítanak. Ugyanekkora összegben biztosít a termék a személyi felelősség esetén is.

Budapest Bank

A Budapest Bank is az Union biztosító partnere, a standard kártyához tartozó biztosítás 5 millió forintig téríti meg a betegségi ellátás költségét, a baleseti ellátásnál ugyanez az összeg 7,5 millió forint. A baleseti maradandó rokkantságnál a térítés limitje 1 millió forint.

A fogászati költségeinket legfeljebb 40 ezer forintig térítik meg, ráadásul 20 ezer forint az egy fogra jutó limit. A hazaszállításnak és a holttest hazaszállításának azonban nincs költsége. A beteglátogatást 100 ezer forintig fedezi a biztosító, a család hazaszállításának és értesítésének nincs limitje.

A poggyászt ért károk esetén a limit 100 ezer forint, 20 ezer forint tárgylimittel azonban kalkulálnunk kell. A poggyász késése esetén 6 óra után 10 ezret, 8 órás késénél 50 ezer forintot fizet a biztosítás. Az útiokmányok pótlására 5000 forint vehető igénybe. A Budapest Bank kártyájáhozázo tartozó biztosítás esetén sem óvadékelőleg, sem jogi tanácsadás, sem személyi felelősségbiztosítás nem kérhető.

OTP Bank

A banknak a Groupama biztosító a partnere a Nemzetközi üzleti csomag esetén. A sürgősségi betegellátás és baleseti ellátás költségeit legfeljebb egymillió forintig téríti meg ez a biztosítás, a baleseti maradandó rokkantság esetén 1 millió forintot fizet a csomag. Érdekesség, hogy az OTP csomagjában nincsenek fogászati költségek utáni térítések, és a hazaszállítás költségét sem téríti meg a biztosító, a holttest hazaszállítását is csak 100 ezer forintig.

A beteglátogatásnak is van limitje, ez 140 ezer forint. A poggyászlimit is viszonylag alacsony, 50 ezer forintig fizet a biztosító, késés után pedig egyáltalán nem kérhetünk térítést. A csomag nem tartalmaz óvadékelőleg utáni térítést sem, mint ahogy a jogi tanácsadás után nem kapunk térítést, és a személyi felelősségbiztosítás sem része a konstrukciónak.

Támogatott tartalom! A cikk megjelenését a GRÁNIT Bank támogatta.

NEKED AJÁNLJUK
PC BLOGGER & PODCASTER
MEDIA1  |  2024. április 25. 19:54
79 éves korában érte őt a halál.
Bankmonitor  |  2024. április 25. 16:14
Egy Revolut számlával remekül kiegészítheted a hazai bankszámlád szolgáltatásait. Cikkünkből megtudh...
Kiszámoló  |  2024. április 25. 11:20
Akárhányszor előjön az adózás, egykulcsos-többkulcsos adózás kérdése, úgy tűnik, hogy három emberből...
MNB Intézet  |  2024. április 25. 11:11
Ha valaki lopásra adja a fejét, akkor közgazdaságilag racionális döntés biciklikre specializálódni....
Páratlan fotó dokumentációval illusztrált napló került elő a Don-kanyarból (x)

Hadtörténeti kuriózum lehet az a 120 darab színes, jó minőségben retusált és digitalizált, publikálás előtt álló felvétel, amely 45 év lappangás után került elő.

Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. április 25. csütörtök
Márk
17. hét
Április 25.
Malária világnap
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
CSOK Plusz - hírek, tudnivalók
A legfontosabb hírek, elemzések, és a részletszabályok a 2024-től elérhető CSOK Plusz-ról.
Most nem