18 °C Budapest
Súlyos oltóanyaghiány Magyarországon: június közepéig nincs utánpótlás

Súlyos oltóanyaghiány Magyarországon: június közepéig nincs utánpótlás

2019. május 21. 10:00

Június 17-ig hiány lesz rotavírus elleni védőoltásból Magyarországon. A vakcina ugyan nem kötelező, de a rotavírus gyakori kórokozó, súlyos szövődményekkel járhat a csecsemőknél.

Országos hiány van a rotavírus elleni védőoltásból, méghozzá nem is csak néhány napra, hanem egészen június 17-ig, derült ki az InforRádió műsorából. Az Országos Gyógyszerészeti és Élelmezés-egészségügyi Intézet adatbázisa szerint gyártási gond áll az ellátási akadály hátterében.

A Rotarix-vakcina beadatását 6 hónapnál fiatalabb csecsemőknek ajánlják, szájon át adható, két adagban, amelyek között négy hétnek kell eltelnie.

Ha a kétadagos oltás második adagját nem tudják beadni az első után négy héttel, nem lenne megfelelő a védettség, bár ez annak függvénye, mennyi idő telik el

- mondta az InfoRádiónak Póta György. A Házi Gyermekorvosok Egyesületének elnöke hozzátette: mindkétféle oltóanyagot 6 hónapos kor előtt el kell kezdeni, egyiket 6, másikat 8 hónapig be is kell fejezni. Az ajánlott kezdés azonban a 2-3 hónapos kor.

Tartós hiány esetén egyes babák eleshetnek attól a lehetőségtől, hogy megkapják az oltást. Bár a vakcina nem kötelező - ezért is fordulhat elő hiány -, a rotavírus gyakori kórokozó, ami magas lázat, hányást és több napig tartó hasmenést okoz. Folyadék- és ionvesztés, valamint kiszáradás lehet a következménye, csecsemőknél akár órákon belül.

NEKED AJÁNLJUK
EZT OLVASTAD MÁR?