12 °C Budapest

Kiderült, kell-e tartanunk kanyarójárványtól

MTI
2019. április 18. 22:02

A magas átoltottság miatt kicsi a kanyarójárvány esélye Magyarországon, de javasolt a védőoltás, ha valaki járvány sújtotta területre utazik - közölte a Nemzeti Népegészségügyi Központ (NNK) csütörtökön.

Magyarországon 2019-ben 11 kanyaró megbetegedést állapítottak meg. A betegek döntő többsége külföldön fertőződött meg, illetve külföldi állampolgár. A bejelentések a fővárosból, Hajdú-Bihar, Szabolcs-Szatmár-Bereg és Vas megyéből érkeztek. A szükséges intézkedésekről a területileg illetékes járási hivatal népegészségügyi feladatkörében eljáró munkatársai döntenek a járványügyi kivizsgálás után - tették hozzá.

A közlemény szerint Magyarországon az átoltottság évtizedek óta meghaladja a 98 százalékot. A kanyaró elleni kötelező védőoltást a hatályos jogszabálynak megfelelően két alkalommal - 15 hónapos és 11 éves korban - kell beadni - ismertették.

Európa több országában - például Romániában, Ukrajnában és Szerbiában - az alacsony átoltottság miatt rendszeresen fordul elő kanyarójárvány, ezért az bárhonnan behurcolható.

Látogatási tilalom

Feloldják a látogatási tilalmat pénteken a szombathelyi Markusovszky Kórház infektológiai osztályán - tájékoztatott Nagy Lajos, a kórház főigazgatója csütörtökön. A fertőzőosztályon azért vezettek be látogatási tilalmat, mert 

JÓL JÖNNE 1 MILLIÓ FORINT?

Amennyiben 1 millió forintot igényelnél 36 hónapos futamidőre, akkor a törlesztőrészletek szerinti rangsor alapján az egyik legjobb konstrukciót, havi 33 952 forintos törlesztővel az UniCredit Bank nyújtja (THM 14,41 %), de nem sokkal marad el ettől a CIB Bank 33 972 forintos törlesztőt (THM 14,45%) ígérő ajánlata sem. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum megújult személyi kölcsön kalkulátorát. (x)

 
egy korábban Kazahsztánban dolgozó férfit kanyaró gyanújával kezeltek, és a kórházban őt ellátók közül egy betegszállító is megbetegedett.

A tünetek és a laboratóriumi vizsgálatok alapján mindkét esetben beigazolódott a fertőzésgyanú, a két beteget az előírásoknak megfelelően elkülönítve kezelték, azokat pedig, akik érintkezésbe kerültek velük és oltási státuszukból nem volt egyértelműen megállapítható, hogy védettséggel rendelkeznek, védőoltásban részesítették.

Stántitz Éva megyei tisztifőorvos szerdán arról tájékoztatott, hogy összesen 67 ember kapott védőoltást, köztük a kórházi személyzet is. Káldy Zoltán, a Markusovszky Kórház orvosigazgatója az MTI-nek azt mondta: az első beteg már napokkal korábban gyógyultan távozott, betegszállító kollégájuk hazaengedését is rövid időn belül tervezik, újabb kanyarógyanús beteg pedig megfogalmazása szerint "nincs a látókörükben".

NEKED AJÁNLJUK
Márciusban biztosítsa otthonát MFO-val!

Hazánkban megközelítőleg 4 millió lakott ingatlanon van biztosítás, ami azt jelenti, hogy minden negyedik háztartás védtelen az elemi károk, a tűzesetek vagy épp a betörés...

PC BLOGGER & PODCASTER
MEDIA1  |  2024. március 28. 13:01
Az állami televízió zenés-ifjúsági csatornája fiatalok igényeire szabott, aktuális témákat ígér.
Bankmonitor  |  2024. március 28. 11:47
A CSOK Plusznál – ahogy azt a korábbi lakástámogatási elemeknél már megszokhattuk – szám...
MNB Intézet  |  2024. március 28. 10:14
A szabadkereskedelmi konszenzus évtizedeiben a főáramú közgazdaságtan az állami beavatkozás és prote...
ChikansPlanet  |  2024. március 28. 09:40
Egy tech startup által tervezett innováció nemcsak a jövő energiaszükségletére kínál megoldást, hane...
Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

Újraindul a STRT Holding inkubációs programja, a Launchpad

Az STRT Holding közleménye szerint 8+30 millió forint befektetés és tapasztalt mentorgárda várja a jelentkezőket.

Egykor kubai textilmunkásoktól volt hangos, most közösségi finanszírozásból újul meg a patinás budapesti gyárépület (x)

A hiánypótló naturális, és letisztult berendezési trendeket kedvelő fotós közösség számára a Nordix már nem ismeretlen.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. március 28. csütörtök
Gedeon, Johanna
13. hét
Március 28.
Nagycsütörtök
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
CSOK Plusz - hírek, tudnivalók
A legfontosabb hírek, elemzések, és a részletszabályok a 2024-től elérhető CSOK Plusz-ról.
Most nem