17 °C Budapest
Lecsaptak a szemfüles szülők: hajszálon múlott a busztragédia

Lecsaptak a szemfüles szülők: hajszálon múlott a busztragédia

2017. május 16. 14:17

A veronai busztragédia óta minden szülő kétszer is meggondolja, milyen buszra ülteti fel a gyermekét. Így történt ez tegnap is, amikor a szülők rendőrt hívtak egy iskolabuszhoz, amely 2 osztálynyi gyermeket szeretett volna elvinni Budapestről Visegrádra tükörsima felületű kerekekkel. A busz végül nem indulhatott el.

Hivatalosan is itt van az osztálykirándulások szezonja. A tegnapi napon két osztálynyi gyermek utazott volna Budapestről Visegrádra, csakhogy a szülők nem engedték elindulni a buszt.

A felháborodott anyuka bejegyzésének tanulsága szerint a busz kerekei olyan tükörsimánk voltak, hogy a szülők rendőrt hívtak a helyszínre, aki nem hogy a gyerekekkel, de még üresen sem engedte tovább az iskolabuszt.

Nem tudom, hány balesetnek kell ahhoz történnie, hogy a buszok már valóban csak megbízható műszaki állapotban közlekedhessenek!!!

- fogalmazott egy Facebook bejegyzésben a kétségbeesett szülő. Cikkünk megjelenése előtt azonban nem sokkal eltávolították a bejegyzést a közösségi oldalról. A törölt bejegyzés szerint osztálykirándulásra a gyerekek végül vonattal, komppal és busszal jutottak el, a csomagokat pedig a szülők fuvarozták a helyszínre.

Mikor történhet változás?

Az iskolák külsős programszervezési szabályainak a szigorítása már a tragikus veronai buszbaleset óta központi téma. Palkovics László, az oktatásért felelős államtitkár még márciusban jelentette be, hogy elindították a internetes társadalmi konzultációt az iskolai kirándulásokra, és a gyermekutaztatásra vonatkozó szabályok módosításáról.

  • A három kérdés a sofőrök egészségi állapotára,
  • a gyermekeket szállító buszok műszaki állapotára
  • és a sofőrök pihenőidejére vonatkozik.

Áprilisban pedig már az is szóba került, hogy pontosan definiálni kell az iskolai kirándulásokat és a balesetek esetén az objektív kártérítési felelősség fogalmát a köznevelési törvény tervezett módosításában.

Mi szerepel a javaslatban?

A javaslat szerint a külföldi iskolai kirándulásnak az minősül, amit egy nevelési-oktatási intézmény legalább hét tanulójának részvételével szerveznek. De rögzítenénk azt is, hogy a diákokat felügyelő személy az oktatási intézménnyel foglalkoztatási jogviszonyban áll, és azt is, hogy a térítésköteles kirándulás nem a szomszédos országokban élő magyarokról szóló, 2001-es törvény alá tartozó államokba irányul.

Ne maradj le a 10 millió forintos támogatásról!

Egyre több család igényli a babaváró hitelt. A termék népszerűsége nem véletlen, a feltételek teljesítése esetén ugyanis nem kell visszafizetni az akár 10 milliós támogatást. Külön ki kell emelni, hogy a babaváró program 2021 keretében felvett személyi hitel szabad felhasználású, azaz bármire elkölthető. Fontos tudni ugyanakkor, hogy a babaváró hitelhez minden bank más feltételeket szab: például más az elvárt minimális jövedelem és a jövedelem terhelhetősége. A megújult Pénzcentrum babaváró hitel kalkulátor az aktuális banki feltételek alapján pontosan megmondja, melyik banknál milyen feltételekkel kaphatsz kamatmentes hitelt. Kalkulátorunkban egy kattintással megtudhatod, hogy a jövedelmed alapján mely bankoknál érhető el számodra a babaváró hitel. Ne maradj le a támogatásról, még akkor sem, ha nem tervezel gyereket, mert ügyesen befektetve még így is megérheti igényelni a babaváró hitelt. (x)

A többnapos tanulmányi és a külföldi iskolai kirándulások esetében - külön jogszabályban meghatározott - felelősségbiztosítást kellene kötni az iskolának vagy a szervezőnek, amelynek kedvezményezettje a tanuló. Az esetleges balesetek során a kártérítéssel összefüggésben meghatároznák, hogy a tanulmányi és a külföldi iskolai kirándulások esetén a köznevelési intézmény a tanulónak okozott kárért a kártérítési felelősség általános szabályai szerint felel.

A javasolt módosítás a köznevelési intézmény objektív kártérítési felelősségét azokra a káreseményekre korlátozza, amelyek elhárítására az intézménynek módja és lehetősége van - írja korábbi tuodításában az MTI.

Ezen felül az intézmény érdekkörén kívül eső, jellemzően külföldi iskolai kirándulás, illetve több napos iskolai kirándulás esetén az általános kárfelelősségi szabályok alkalmazása javasolt, azzal hogy a köznevelési intézmény, vagy a közreműködő, illetve más által a tanulónak okozott károk fedezete céljából olyan felelősségbiztosítás kötése szükséges, amelynek kedvezményezettje a tanuló.

NEKED AJÁNLJUK
NAPTÁR
Tovább
2021. május 10. hétfő
Ármin, Pálma
19. hét
Május 10.
Mentők napja
Május 10.
Baromfi világnap
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
HR Revolution 2021
Vörös riadó! Újabb fronton nyílhat harc a hazai munkahelyeken. Hogyan tovább?
EZT OLVASTAD MÁR?
Pénzcentrum  |  2021. május 10. 16:16