19 °C Budapest
Lecsaptak a szemfüles szülők: hajszálon múlott a busztragédia

Lecsaptak a szemfüles szülők: hajszálon múlott a busztragédia

2017. május 16. 14:17

A veronai busztragédia óta minden szülő kétszer is meggondolja, milyen buszra ülteti fel a gyermekét. Így történt ez tegnap is, amikor a szülők rendőrt hívtak egy iskolabuszhoz, amely 2 osztálynyi gyermeket szeretett volna elvinni Budapestről Visegrádra tükörsima felületű kerekekkel. A busz végül nem indulhatott el.

Hivatalosan is itt van az osztálykirándulások szezonja. A tegnapi napon két osztálynyi gyermek utazott volna Budapestről Visegrádra, csakhogy a szülők nem engedték elindulni a buszt.

A felháborodott anyuka bejegyzésének tanulsága szerint a busz kerekei olyan tükörsimánk voltak, hogy a szülők rendőrt hívtak a helyszínre, aki nem hogy a gyerekekkel, de még üresen sem engedte tovább az iskolabuszt.

Nem tudom, hány balesetnek kell ahhoz történnie, hogy a buszok már valóban csak megbízható műszaki állapotban közlekedhessenek!!!

- fogalmazott egy Facebook bejegyzésben a kétségbeesett szülő. Cikkünk megjelenése előtt azonban nem sokkal eltávolították a bejegyzést a közösségi oldalról. A törölt bejegyzés szerint osztálykirándulásra a gyerekek végül vonattal, komppal és busszal jutottak el, a csomagokat pedig a szülők fuvarozták a helyszínre.

Mikor történhet változás?

Az iskolák külsős programszervezési szabályainak a szigorítása már a tragikus veronai buszbaleset óta központi téma. Palkovics László, az oktatásért felelős államtitkár még márciusban jelentette be, hogy elindították a internetes társadalmi konzultációt az iskolai kirándulásokra, és a gyermekutaztatásra vonatkozó szabályok módosításáról.

  • A három kérdés a sofőrök egészségi állapotára,
  • a gyermekeket szállító buszok műszaki állapotára
  • és a sofőrök pihenőidejére vonatkozik.

Áprilisban pedig már az is szóba került, hogy pontosan definiálni kell az iskolai kirándulásokat és a balesetek esetén az objektív kártérítési felelősség fogalmát a köznevelési törvény tervezett módosításában.

Mi szerepel a javaslatban?

A javaslat szerint a külföldi iskolai kirándulásnak az minősül, amit egy nevelési-oktatási intézmény legalább hét tanulójának részvételével szerveznek. De rögzítenénk azt is, hogy a diákokat felügyelő személy az oktatási intézménnyel foglalkoztatási jogviszonyban áll, és azt is, hogy a térítésköteles kirándulás nem a szomszédos országokban élő magyarokról szóló, 2001-es törvény alá tartozó államokba irányul.

TÍZEZREKET SPÓROLHATSZ BANKVÁLTÁSSAL!

A bankszámla mindennapi életünk része. A munkabér, nyugdíj, ösztöndíj jellemzően bankszámlára érkezik. Segítségével kényelmesen intézhetjük a pénzügyeinket, akár otthonról is. Ahhoz azonban, hogy bankszámlád valóban azt nyújtsa, amire szükséged van, körültekintően kell választanod. Mielőtt kiválasztanád bankszámládat, nézz szét a Pénzcentrum megújult bankszámla kereső kalkulátorában! Állítsd be a személyes preferenciáidat, és versenyeztesd a pénzügyi szolgáltatókat, hiszen a megalapozott döntés a Te érdeked! Egy testre szabott bankszámlával a költségeken is rengeteget spórolhatsz! (x)

A többnapos tanulmányi és a külföldi iskolai kirándulások esetében - külön jogszabályban meghatározott - felelősségbiztosítást kellene kötni az iskolának vagy a szervezőnek, amelynek kedvezményezettje a tanuló. Az esetleges balesetek során a kártérítéssel összefüggésben meghatároznák, hogy a tanulmányi és a külföldi iskolai kirándulások esetén a köznevelési intézmény a tanulónak okozott kárért a kártérítési felelősség általános szabályai szerint felel.

A javasolt módosítás a köznevelési intézmény objektív kártérítési felelősségét azokra a káreseményekre korlátozza, amelyek elhárítására az intézménynek módja és lehetősége van - írja korábbi tuodításában az MTI.

Ezen felül az intézmény érdekkörén kívül eső, jellemzően külföldi iskolai kirándulás, illetve több napos iskolai kirándulás esetén az általános kárfelelősségi szabályok alkalmazása javasolt, azzal hogy a köznevelési intézmény, vagy a közreműködő, illetve más által a tanulónak okozott károk fedezete céljából olyan felelősségbiztosítás kötése szükséges, amelynek kedvezményezettje a tanuló.

NEKED AJÁNLJUK
PC BLOGGER & PODCASTER
MEDIA1  |  2022. május 28. 15:39
Hazai kommunikációért és országmárkázásért felelős kormánybiztosként az ő dolga lesz a médiával való...
Holdblog  |  2022. május 28. 07:01
Ilyen is régen volt. 2006-ban. A Merrill híres alapkezelői felmérése szerint most jött el az az idős...
Összkép  |  2022. május 27. 15:07
Közeledik a nyári szünet, sokan az utolsó jegyeiket szerzik ebben az új normálisban, egy világjárván...
KonyhaKontrolling  |  2022. május 27. 07:35
Aki dolgozott már valaha, egészen biztosan volt szerencséje néhány KPI-hoz. A KPI (key performance i...
Ilyen egyszerűen keresheted rommá magad egy webshoppal: a profik így csinálják!

Az uniós tagállamok közül a második legnagyobb mértékben nőtt az internetet vásárlásra is használók aránya Magyarországon az elmúlt öt évben.

Érik a forradalom a magyar iskolákban: lépni kell, különben nincs jövője a gyerekeknek

Hova kerül a magyarok elektronikus hulladéka, milyen szemléletváltásra lenne szükség, és legfőképpen hogyan készül kincs a szemétből- erről kérdeztük a RoboKalandot.

Különleges kávék jelentek meg itthon: az elit már csak ezt issza, ez bennük az extra

Az otthoni kávézásnak is egyre inkább szeretjük megadni a módját, akár egy drágább kávégépről van szó, akár kávékülönlegességről.

Atyaég! Ilyen luxusnövényeket vesznek otthonaikba most a dúsgazdag magyarok

A pandémia alatt megugrott a szobanövények, és kertészeti eszközök iránti kereslet, 2020-ban a szobanövények tekintetében 8%-os emelkedést észleltek a piaci szereplők.

NAPTÁR
Tovább
2022. május 28. szombat
Emil, Csanád
21. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
Külföldi piacra lépés 2022
Ingyenes online konferencia hazai kkv-nak!
EZT OLVASTAD MÁR?