13 °C Budapest
Gyilkos kórtól tartanak a nagyszülők: sorban állnak a rendelőkben

Gyilkos kórtól tartanak a nagyszülők: sorban állnak a rendelőkben

2017. április 19. 11:31

Az elmúlt hetekben Romániában jelentősen nőtt a kanyarós megbetegedések száma. Itthon nincsen járvány és a legtöbben védettek a betegség ellen. De vajon mit tehetnek az aggódó nagyszülők, akik nincsenek beoltva kanyaró ellen? Nekik érdemes kérni a védőoltást? Mennyibe kerül egyáltalán a vakcina?


A szomszédos Romániában már szinte az egész országot érinti a kanyarójárvány. 2016. szeptembere óta több ezer beteget regisztráltak, közülük 21-en vesztették életüket. Romániában az után ütötte fel a fejét a kanyarójárvány, hogy a szülők tömegesen kezdték megtagadni a betegség elleni védőoltás beadatását gyermekeiknek.

Friss sajtóhírek szerint ráadásul az EU több tagállama mellett már Németországban is terjed a kanyaró. Hazánkban még márciusban ütötte fel a fejét a betegség, de vajon van miért aggódnunk?

Mi a helyzet Magyarországon?

Hazánkban az igazolt kanyaró megbetegedések száma összesen 16, amelynek többségét Csongrád megyében regisztrálták, de még tovább 51 estben merült fel a kanyarógyanú. Magyarországon 1969-ben vezették be a kanyaró elleni védőoltást, vagyis, akik ennél korábban születtek nem feltétlen védettek a betegség ellen.

Az 1969 előtt született személyek döntő többsége természetes átvészeltség révén védett a kanyaróval szembe

- tudta meg a Pénzcentrum az Emberi Erőforrások Minisztériumának (EMMI) Egészségügyért Felelős Államtitkárságától.

Az 1969 és 1978 között születettek pedig a csak egy védőoltásban részesültek. Az 1978 után születettek azonban szinte kivétel nélkül két védőoltást kaptak. Ők ugyanis már 11 évesek voltak 1989-ben, amikor az újraoltást bevezették iskolai kampányoltások keretében. Az oltási naplót azért az ő esetükben érdemes lehet ellenőrizni és kérni estelegesen a második védőoltást is.

A kanyaró leghatékonyabb megelőzési módszere ugyanis a két dózisból álló, kanyaróvírus-tartalmú kombinált védőoltás, amelyet kanyaró-mumpsz-rubeola (MMR) vakcinával végeznek.

Kinek kell beoltatnia magát?

A kisgyermekek az első (kötelező és ingyenes) oltást 15 hónapos korban kapják meg, ezért joggal merül fel az aggódó nagyszülőkben a kérdés, hogy esetleg most érdemes-e maguknak beadatni az elmaradt kanyaró elleni védőoltást, nehogy még a végén ők fertőzzék meg az unokájukat. A Pénzcentrum ugyanis már több esetről is hallott, ahol a nagyszülők az elmúlt időszak hírei miatt kérték a védőoltást.

A fentieket figyelembe véve, ha valaki nincs beoltva kanyaró elleni (két dózisban), akkor érdemes kérnie a vakcinát, ha:

  • olyan helyre utazik, ahol kanyarójárvány van,
  • illetve ha, magas a fertőződés kockázata. Például ismerten kanyarós beteg van a környezetben.
A 15 hónaposnál fiatalabbak fokozott védelmére akkor van szükség, ha a családtagok a kanyarómegbetegedés reális kockázatának vannak kitéve, azaz ismerten kanyarós beteg van a környezetben, vagy olyan helyre utaznak, ahol kanyarójárvány van. Az oltás előrehozását a jelenlegi magyarországi járványügyi helyzet nem indokolja

- tette hozzá az államtitkárság.

JÓL JÖNNE 2 MILLIÓ FORINT?

Amennyiben 2 millió forintot igényelnél, 60 hónapos futamidőre, akkor a törlesztőrészletek szerinti rangsor alapján az egyik legjobb konstrukciót, havi 42 034 forintos törlesztővel az UniCredit Bank nyújtja (THM 9,96%), de nem sokkal marad el ettől a CIB Bank 42 083 forintos törlesztőt (THM 10,01%) ígérő ajánlata sem. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum megújult személyi kölcsön kalkulátorát. (x)

A kanyaró elleni védőoltást a háziorvos vényre írja fel, amelyet a gyógyszertárakban tudunk kiváltani, majd azt ebben az esetben a háziorvos adja be. De kérhető a kanyaró elleni vakcina az utazókat ellátó oltóhelyeken is, valamint a volt OEK Utazás- egészségügyi és Oltóközpontjában.

Az MMR oltás ára 10-13 ezer forint körült mozog, amihez még hozzájöhet a beadatási díj is.

A védettség a beadatás után 10-14 nappal alakul ki. A jelenleg alkalmazott MMR kombinált védőoltás kétszeri alkalmazásával élethosszig tartó immunitás hozható létre. Érdemes azonban tudunk, hogy egyetlen védőoltás sem nyújt 100 százalékos biztonságot. Ritán előfordulhat kanyaró megbetegedés akár a beoltott embereknél is, náluk azonban enyhébben jelentkeznek a tünetek.

Mire kell figyelni, hogy ne kapjuk el?

A kanyaró heveny, nagy fertőzőképességű kiütéses vírusbetegség, amely napjainkban főleg oltatlan emberek körében okoz kiterjedt járványokat. A kórokozót a beteg orr- és garatváladékával üríti. A fertőzőképesség a jellegzetes kiütések kezdete előtt négy nappal kezdődik és 4 napig tart.

A kanyaró elkerülése érdekében az ÁNTSZ az alábbiakat tanácsolja:

  • Érdemes lehet elhalasztani az utazásunkat
  • Mindig tájékozódjunk, hogy az úticélnál van-e beteg
  • Ha láz, légúti tünetek jelentkeznek, akkor maradjunk otthon, ne menjünk közösségbe
  • Kerüljük a zsúfolt helyeket (pl. bevásárlóközpontokat)
  • Tartsuk be a légúti higiénés etikett és a kézhigiénés szabályokat

A betegség kezelésére nincs specifikus terápia. A kanyaró szövődményei, pl. a tüdőgyulladás, középfülgyulladás, laryngotracheobronchitis gyakoriak, különösen a kisgyermekek körében. Az akut agyvelőgyulladás az, amely gyakran maradandó agykárosodáshoz vezethet, körülbelül minden 1 000 eset közül egyben alakul ki.

A halál elsősorban a légzőszervi és idegrendszeri szövődmények következménye lehet. Az utóbbi európai járványok során minden 5 000 beteg közül egy esetben fordult elő. A halálozás az 5 éven aluliak és az immunkárosodott személyek között magasabb.

Ezen túlmenően a fertőzést követően hat-nyolc év múlva ritkán kialakulhat egy központi idegrendszert érintő betegség (szubakut szklerotizáló agyvelőgyulladás, SSPE), amely viselkedési és értelmi képességeket érintő károsodással és görcsökkel jár. Ez a ritka kórkép 100 000 egy éven aluli gyermek elsődleges kanyarófertőzését követően átlagosan 18 esetben alakul ki.

NEKED AJÁNLJUK
PC BLOGGER & PODCASTER
Holdblog  |  2022. május 22. 16:17
Idealisztikus világban a pénzügyi befektetéseinket elsődlegesen a fenntarthatóság szempontjai alapjá...
Kiszámoló  |  2022. május 22. 12:05
Tizenhárom évig tartott a féktelen fesztivál a tőzsdéken és úgy általában az egész világgazdaságban....
MEDIA1  |  2022. május 20. 20:36
Az ország egyik leggazdagabb vállalkozójához köthető Rádió 1 hálózat egy hét alatt egyszerre 6 pénzü...
MNB Intézet  |  2022. május 20. 10:46
Környezeti kérdések az egyik legszélesebb látókörű magyar közgazdász gondolatainak tükrében. Miképp...
Sok szülő így rontja el a gyerek fejlesztését: nem lehet elég korán kezdeni

Szinte semmi sem fejleszti olyan gyorsan és hatékonyan a legkisebbek agyát, mint a társasjáték.

Ennyibe kerül manapság egy luxus mobilház: ez lehet a lakásválság megoldása? + videó

Drágulnak az ingatlanok, emelkednek a hitelkamatok: ez pedig szinte egyenes út a lakhatási válsághoz. Nálunk is működhet az, ahogy az USA-ban megoldották?

Ilyen még nemigen volt itthon: itt a bejelentés, elindult a magyar Kickstarter

A Kickstarternek és az Indiegogonak hála a közösségi finanszírozási forma évek óta világszerte népszerű és most megérkezett Magyarországra is, a Brancs formájában

Milliókat bukhat, aki így indít vállalkozást: jól meg kell gondolni, a KATA sem jó mindenre

Sokan alábecsülik, mennyire lényeges alaposan átgondolni, milyen vállalkozási és azzal együtt adózási formát válasszanak induló cégük számára.

NAPTÁR
Tovább
2022. május 23. hétfő
Dezső
21. hét
KONFERENCIA
Tovább
Külföldi piacra lépés 2022
Ingyenes online konferencia hazai kkv-nak!
EZT OLVASTAD MÁR?
Pénzcentrum  |  2022. május 22. 16:18