31 °C Budapest
Futhatnak a pénzük után a metróbaleset sérültjei

Futhatnak a pénzük után a metróbaleset sérültjei

Pénzcentrum
2016. december 6. 11:05

Sokakat megdöbbentett, hogy a néhány éve felújított, új szerelvényekkel ellátott 2-es metróban durva sérülésekkel járó baleset történt hétfőn. Korábban az utasbiztosítást a közlekedési vállalat biztosította, azonban 2012-ben ez a szerződés megszűnt, így a kárigényt közvetlenül a cégnek nyújthatják be az utasok. Mutatjuk, milyen lehetőségeink vannak a kárunk megtérítésére.

Sokakat megdöbbentett, hogy a néhány éve felújított 2-es metró balesetet szenvedett hétfő reggel. A balesetben több mint tízen (a BKK közleménye szerint csak nyolcan) megsérültek, a balesetet szenvedettek között volt végtagtörés, fejsérülés, sőt, kétszeres bordatöréses mellkasi sérült is.

Egy utasnak a sérülése olyan súlyos, hogy emiatt le kell mondania a már befizetett, bécsi adventi utazását, emiatt pedig kártérítési pert fontolgat. Az eset súlyosságát egyébként az is mutatja, hogy az ügyben a rendőrségi eljárás indult.

Nincs biztosítása a vállalatnak?

2012 január 1-ig az érvényes jeggyel vagy bérlettel utazókat a fővárosi közlekedési járműveken a közlekedési vállalat biztosította, azonban ekkor a szerződés megszűnt, így a balesetet szenvedőknek nincs automatikus utasbiztosítása. Ezzel a BKV (egy 2012-es közleménye szerint) évente 50 millió forintos megtakarítást ér el.

Sok más vállalathoz hasonlóan van a közlekedési vállalatnak felelősségbiztosítása, amely a baleseteknél fizet, ez azonban nem automatikus. A BKK üzletszabályzata szerint:

A Szolgáltató felelős, ha az utas a járművön való tartózkodása közben vagy a be-, illetve kiszállása alkalmával a személyszállítással összefüggésben történt esemény következtében meghal, megsérül, testi vagy szellemi épségében egyéb károsodást szenved.

Ez alapján a BKK lehet, hogy automatikusan kártérítést fog fizetni a balesetben sérülést szenvedőknek, azonban a publikus üzletszabályzat ebben a kérdésben erősen hiányos, így a balesetben sérülést szenvedőknek érdemes a kárigényüket jelezni a társaságnak.

LAKÁST, HÁZAT VENNÉL, DE NINCS ELÉG PÉNZED? VAN OLCSÓ MEGOLDÁS!

A Pénzcentrum lakáshitel-kalkulátora szerint ma 15 millió forintot, 20 éves futamidőre, már 6 százalékos THM-el, és havi 106 085 forintos törlesztővel fel lehet venni a Raiffeisen Banknál. De nem sokkal marad el ettől a többi hazai nagybank ajánlata sem: a CIB Banknál 6,42% a THM; a K&H Banknál 6,43%; az Erste  Banknál 6,67%,  a MagNet Banknál pedig 6,8%; míg az UniCredit Banknál 6,9%-os THM-mel kalkulálhatunk. Érdemes még megnézni a Sopron Bank, a Takarékbank, és természetesen a többi magyar hitelintézet konstrukcióját is, és egyedi kalkulációt végezni, saját preferenciáink alapján különböző hitelösszegekre és futamidőkre. Ehhez keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát. (x)

A baleset miatt elmaradó utazások, kiesett munkanapok miatt azonban nem feltétlenül fizet a szolgáltató, erre az üzletszabályzatban nem térnek ki.

Ez azt jelenti, hogy akár fizethetnek is, de a kártérítési eljáráson valószínűleg végig kell verekednie magát a károsultnak. Ha tehát a baleset miatt hosszabb távú problémák lépnek fel (egy bordatörés gyógyulása akár hónapokig is eltarthat) és a BKK nem téríti meg a kárt, akár jogi útra is lehet terelni a kérdést.

Mielőtt ilyen radikális módszert választunk, mindenképp érdemes egyezetni a kár ügyében a BKK-val, ha pedig ez nem vezet eredményre, akkor érdemes felkeresni a békéltető testültet, ahol pénzügyi vitás kérdéseket tisztáznak. Ha ezek után sem sikerül kellőképpen rendezni az ügyet, akkor még mindig kezdeményezhetünk bírósági eljárást.

Címlap: MTI/Mihádák Zoltán

NEKED AJÁNLJUK
PC BLOGGER & PODCASTER
MEDIA1  |  2022. június 27. 08:09
A Media1 megtudta, ki veszi át az operatív igazgatói feladatokat, miután a Life Tv és az Ozone csato...
Holdblog  |  2022. június 26. 07:05
Remélem, előző videómban sikerült elmagyarázni, hogy miért kerültek az infláció megjelenésével ...
KonyhaKontrolling  |  2022. június 24. 07:10
A kriptopiac jelenlegi teljesítménye miatt a bejegyzés nem érkezik jó időben, de most jutottam oda,...
Bankmonitor  |  2022. június 23. 15:45
A fogyasztói szokásaink természetszerűleg alakulnak a megváltozott gazdasági környezethez. A 2022-es...
Ez lehet a 2022-es nyár új slágeritala Magyarországon? Hihetetlen, mennyien kattantak rá

A magyar piacon is megjelennek az enyhén alkoholos, gyümölcsös italok, egy felmérésből pedig kiderült, hogy a fiatalok különösen nyitottak ezekre az alkoholos frissítőkre.

Láthatáron a nyugdíjösszeomlás: rengeteg magyarnak lehet kemény nélkülözés az időskor

Sokan gondolják, hogy teljesen tudatosan szervezik a pénzügyeiket, és nem értik, hogy hova folyik a pénzük a hónap végére.

Ez lehet a jövő igazi sikerszakmája: rommá keresheti magát a gyerek, ha kitanulja?

Csak úgy, mint a többi technikai vívmányt, úgy a 3D nyomtatót is ajánlják szakértők a gyerekeknek is, hiszen rengeteget tanulhatnak, miközben alkotnak.

Őrült drágulás a magyar zöldségeseknél: sokan már így védik ki a kegyetlen inflációt

Nem járunk az élen abban, hogy elegendő zöldséget és gyümölcsöt együnk. A napi közel fél kiló gyümölcsöt és zöldséget pedig egyre nehezebb beszerezni.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2022. június 27. hétfő
László
26. hét
Június 27.
Polgárőr nap
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
Külföldi piacra lépés 2022
Ingyenes online konferencia hazai kkv-nak!
EZT OLVASTAD MÁR?