16 °C Budapest
Futhatnak a pénzük után a metróbaleset sérültjei

Futhatnak a pénzük után a metróbaleset sérültjei

Pénzcentrum
2016. december 6. 11:05

Sokakat megdöbbentett, hogy a néhány éve felújított, új szerelvényekkel ellátott 2-es metróban durva sérülésekkel járó baleset történt hétfőn. Korábban az utasbiztosítást a közlekedési vállalat biztosította, azonban 2012-ben ez a szerződés megszűnt, így a kárigényt közvetlenül a cégnek nyújthatják be az utasok. Mutatjuk, milyen lehetőségeink vannak a kárunk megtérítésére.

Sokakat megdöbbentett, hogy a néhány éve felújított 2-es metró balesetet szenvedett hétfő reggel. A balesetben több mint tízen (a BKK közleménye szerint csak nyolcan) megsérültek, a balesetet szenvedettek között volt végtagtörés, fejsérülés, sőt, kétszeres bordatöréses mellkasi sérült is.

Egy utasnak a sérülése olyan súlyos, hogy emiatt le kell mondania a már befizetett, bécsi adventi utazását, emiatt pedig kártérítési pert fontolgat. Az eset súlyosságát egyébként az is mutatja, hogy az ügyben a rendőrségi eljárás indult.

Nincs biztosítása a vállalatnak?

2012 január 1-ig az érvényes jeggyel vagy bérlettel utazókat a fővárosi közlekedési járműveken a közlekedési vállalat biztosította, azonban ekkor a szerződés megszűnt, így a balesetet szenvedőknek nincs automatikus utasbiztosítása. Ezzel a BKV (egy 2012-es közleménye szerint) évente 50 millió forintos megtakarítást ér el.

Sok más vállalathoz hasonlóan van a közlekedési vállalatnak felelősségbiztosítása, amely a baleseteknél fizet, ez azonban nem automatikus. A BKK üzletszabályzata szerint:

A Szolgáltató felelős, ha az utas a járművön való tartózkodása közben vagy a be-, illetve kiszállása alkalmával a személyszállítással összefüggésben történt esemény következtében meghal, megsérül, testi vagy szellemi épségében egyéb károsodást szenved.

Ez alapján a BKK lehet, hogy automatikusan kártérítést fog fizetni a balesetben sérülést szenvedőknek, azonban a publikus üzletszabályzat ebben a kérdésben erősen hiányos, így a balesetben sérülést szenvedőknek érdemes a kárigényüket jelezni a társaságnak.

MOST ÉRHETI MEG IGAZÁN LAKÁST, HÁZAT VENNI!

Ha tervezed, hogy ingatlant vásárolsz, akkor most jött el a Te időd! Egyrészt azért, mert a lakáspiaci mutatók szerint egyértelműen megtört az elmúlt évek brutális áremelkedése. Jelenleg leginkább stagnálnak az árak, de van, ahol már árcsökkenést is tapasztalhatunk. Mindeközben a finanszírozási költségek még rekord alacsony szinten vannak. Nem hiszed? Nos, a Pénzcentrum megújult lakáshitel-kalkulátora szerint ma 15 millió forintot, 20 éves futamidőre, már 2,74 százalékos THM-el, és havi 81 188 forintos törlesztővel fel lehet venni az UniCredit Banknál. De nem sokkal marad el ettől a többi hazai nagybank ajánlata sem: a CIB Banknál 3,03% a THM; a Budapest Banknál 3,10%; az MKB Banknál 3,12%; míg az OTP Banknál 3,23%-os THM-mel kalkulálhatunk. Érdemes még megnézni a K&H Bank, az ERSTE Bank, és természetesen a többi magyar hitelintézet konstrukcióját is, és egyedi kalkulációt végezni, saját preferenciáink alapján különböző hitelösszegekre és futamidőkre. Ehhez keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát. (x)

A baleset miatt elmaradó utazások, kiesett munkanapok miatt azonban nem feltétlenül fizet a szolgáltató, erre az üzletszabályzatban nem térnek ki.

Ez azt jelenti, hogy akár fizethetnek is, de a kártérítési eljáráson valószínűleg végig kell verekednie magát a károsultnak. Ha tehát a baleset miatt hosszabb távú problémák lépnek fel (egy bordatörés gyógyulása akár hónapokig is eltarthat) és a BKK nem téríti meg a kárt, akár jogi útra is lehet terelni a kérdést.

Mielőtt ilyen radikális módszert választunk, mindenképp érdemes egyezetni a kár ügyében a BKK-val, ha pedig ez nem vezet eredményre, akkor érdemes felkeresni a békéltető testültet, ahol pénzügyi vitás kérdéseket tisztáznak. Ha ezek után sem sikerül kellőképpen rendezni az ügyet, akkor még mindig kezdeményezhetünk bírósági eljárást.

Címlap: MTI/Mihádák Zoltán

NEKED AJÁNLJUK
NAPTÁR
Tovább
2021. május 18. kedd
Erik, Alexandra
20. hét
EZT OLVASTAD MÁR?