6 °C Budapest
Futhatnak a pénzük után a metróbaleset sérültjei

Futhatnak a pénzük után a metróbaleset sérültjei

Pénzcentrum
2016. december 6. 11:05

Sokakat megdöbbentett, hogy a néhány éve felújított, új szerelvényekkel ellátott 2-es metróban durva sérülésekkel járó baleset történt hétfőn. Korábban az utasbiztosítást a közlekedési vállalat biztosította, azonban 2012-ben ez a szerződés megszűnt, így a kárigényt közvetlenül a cégnek nyújthatják be az utasok. Mutatjuk, milyen lehetőségeink vannak a kárunk megtérítésére.

Sokakat megdöbbentett, hogy a néhány éve felújított 2-es metró balesetet szenvedett hétfő reggel. A balesetben több mint tízen (a BKK közleménye szerint csak nyolcan) megsérültek, a balesetet szenvedettek között volt végtagtörés, fejsérülés, sőt, kétszeres bordatöréses mellkasi sérült is.

Egy utasnak a sérülése olyan súlyos, hogy emiatt le kell mondania a már befizetett, bécsi adventi utazását, emiatt pedig kártérítési pert fontolgat. Az eset súlyosságát egyébként az is mutatja, hogy az ügyben a rendőrségi eljárás indult.

Nincs biztosítása a vállalatnak?

2012 január 1-ig az érvényes jeggyel vagy bérlettel utazókat a fővárosi közlekedési járműveken a közlekedési vállalat biztosította, azonban ekkor a szerződés megszűnt, így a balesetet szenvedőknek nincs automatikus utasbiztosítása. Ezzel a BKV (egy 2012-es közleménye szerint) évente 50 millió forintos megtakarítást ér el.

Sok más vállalathoz hasonlóan van a közlekedési vállalatnak felelősségbiztosítása, amely a baleseteknél fizet, ez azonban nem automatikus. A BKK üzletszabályzata szerint:

A Szolgáltató felelős, ha az utas a járművön való tartózkodása közben vagy a be-, illetve kiszállása alkalmával a személyszállítással összefüggésben történt esemény következtében meghal, megsérül, testi vagy szellemi épségében egyéb károsodást szenved.

Ez alapján a BKK lehet, hogy automatikusan kártérítést fog fizetni a balesetben sérülést szenvedőknek, azonban a publikus üzletszabályzat ebben a kérdésben erősen hiányos, így a balesetben sérülést szenvedőknek érdemes a kárigényüket jelezni a társaságnak.

TÍZEZREKET SPÓROLHATSZ BANKVÁLTÁSSAL!

A bankszámla mindennapi életünk része. A munkabér, nyugdíj, ösztöndíj jellemzően bankszámlára érkezik. Segítségével kényelmesen intézhetjük a pénzügyeinket, akár otthonról is. Ahhoz azonban, hogy bankszámlád valóban azt nyújtsa, amire szükséged van, körültekintően kell választanod. Mielőtt kiválasztanád bankszámládat, nézz szét a Pénzcentrum megújult bankszámla kereső kalkulátorában! Állítsd be a személyes preferenciáidat, és versenyeztesd a pénzügyi szolgáltatókat, hiszen a megalapozott döntés a Te érdeked! Egy testre szabott bankszámlával a költségeken is rengeteget spórolhatsz! (x)

A baleset miatt elmaradó utazások, kiesett munkanapok miatt azonban nem feltétlenül fizet a szolgáltató, erre az üzletszabályzatban nem térnek ki.

Ez azt jelenti, hogy akár fizethetnek is, de a kártérítési eljáráson valószínűleg végig kell verekednie magát a károsultnak. Ha tehát a baleset miatt hosszabb távú problémák lépnek fel (egy bordatörés gyógyulása akár hónapokig is eltarthat) és a BKK nem téríti meg a kárt, akár jogi útra is lehet terelni a kérdést.

Mielőtt ilyen radikális módszert választunk, mindenképp érdemes egyezetni a kár ügyében a BKK-val, ha pedig ez nem vezet eredményre, akkor érdemes felkeresni a békéltető testültet, ahol pénzügyi vitás kérdéseket tisztáznak. Ha ezek után sem sikerül kellőképpen rendezni az ügyet, akkor még mindig kezdeményezhetünk bírósági eljárást.

Címlap: MTI/Mihádák Zoltán

NEKED AJÁNLJUK
NAPTÁR
Tovább
2021. április 11. vasárnap
Leó, Szaniszló
14. hét
Április 11.
Debrecen napja
KONFERENCIA
Tovább
HR Revolution 2021
Vörös riadó! Újabb fronton nyílhat harc a hazai munkahelyeken. Hogyan tovább?
EZT OLVASTAD MÁR?
Pénzcentrum  |  2021. április 10. 19:16