7 gyógyszer, amit nem hagyhatsz ki a házipatikából

2016. október 1. 07:06

Most költöztetek össze? Már jön is a baba? Esetleg közelednek a nyugdíjas évek? Nem is gondolnánk, de minden élethelyzetben más és más pirulákkal érdemes telepakolnunk a házi gyógyszeres dobozt. Az ősz beköszöntével pedig senkinek nem árt átnézni a saját készleteit. A Pénzcentrum ezért most összegyűjtötte, melyek azok a készítmények, amelyek egyetlen háztartásból sem hiányoztatnak.


Az otthoni gyógyszeres doboz tartalmát mindig a család igényeihez kell igazítani. A fiatalabb generációnak általában elegendő felkészülni a hirtelen fellépő tünetek enyhítésére, mint például a láz, a fájdalom, vagy egy akut hasmenés. A kisgyerekes családoknál a házipatikát ki kell egészíteni az életkornak megfelelő gyermekgyógyszerekkel, például lázcsillapító sziruppal vagy kúppal. Az idősek esetében pedig már azt is figyelembe kell venni, hogy milyen krónikus betegségeik vannak, és azok kezelésére milyen gyógyszereket szednek rendszeresen.

A Hálózati Gyógyszertárak Szövetségének (HGYSZ) segítségével most összegyűjtöttük, milyen gyógyszereket érdemes tárolni a házipatikában:

Láz- és fájdalomcsillapítók

Hatóanyagok: paracetamol, ibuprofén, diklofenák, acetil-szalicilsav. Rendkívül változatos formában és kiszerelésben kaphatóak, az életkornak és az egyéni érzékenységnek megfelelően kell belőlük választani.

Hasmenés elleni szerek

Hasmenés esetén többfajta készítmény közül választhatunk. Az aktív szén megköti a hasmenést kiváltó baktériumokat, vírusokat és egyéb toxikus anyagokat. A dioszmektit a nyálkahártya bevonásával segít megvédeni a bélfalat. A loperamid készítmények a bélfal mozgását gátolják. Súlyos hasmenés esetén nagyon fontos a folyadékpótlás, erre szolgálnak az elektrolitokat is tartalmazó rehidrációs készítmények.

Hashajtó

Hatóanyagok: nátrium-pikoszulfát, bisacodyl, szenna glikozidok, ozmotikus hashajtók, glicerines végbélkúp. Szorulásra hajlamos egyéneknél, valamint kisgyerekes családoknál célszerő készletben tartani őket.

Simaizom-görcsoldó

Simaizom görcsoldásra a drotaverin tartalmú készítményeket lehet használni. Ezek jók epe-, vese-, és menstruációs görcsök esetén is.

Gyomorégés elleni szerek

A házipatikában az akut gyomorégés kezelésére a gyors hatású savlekötőket érdemes tartani. A savtermelést gátló készítmények hatása lassabban alakul ki, de tartósabb is. Hosszabb időn át fennálló probléma esetén érdemes mindenképpen orvoshoz fordulni.

Rovarcsípés, allergiás kiütések, viszketés

Ezeket a tüneteket antihisztaminokkal érdemes csökkenteni, melyekből többfélét is be lehet szerezni vény nélkül a gyógyszertárakban. Hatóanyagok: fexofenadin, bilasztin, dezloratadin, loratadin, levocetirizin, cetirizin, loratadin. Kalciumot allergiában nem javallt használni!

NULLA FORINTOS SZÁMLAVEZETÉS? LEHETSÉGES! MEGÉRI VÁLTANI!

Nem csak jól hangzó reklámszöveg ma már az ingyenes számlavezetés. A Pénzcentrum számlacsomag kalkulátorában ugyanis több olyan konstrukciót is találhatunk, amelyek esetében az alapdíj, és a fontosabb szolgáltatások is ingyenesek lehetnek. Nemrég három pénzintézet is komoly akciókat hirdetett, így jelenleg a CIB Bank, a Raiffeisen Bank, valamint az UniCredit Bank konstrukcióival is tízezreket spórolhatnak az ügyfelek. Nézz szét a friss számlacsomagok között, és válts pénzintézetet percek alatt az otthonodból. (x)

Sebkezelés

Kisebb sebek, horzsolások kezelésére érdemes fertőtlenítő hatású készítményeket tartani otthon.

Egyéb

Kötszerek (sebtapasz, ragtapasz stb.), hőmérő, olló (kötszer vágásához), csipesz (kullancsok, tüskék eltávolításához).

Mennyit kell ezért fizetnünk?

Érdemes tudnunk, hogy a házi gyógyszeres dobozban lévő pirulákat általában nem kell az orvosnak felírnia. Ez pedig azt jelenti, hogy sok a szabadáras termék, ezért nagy különbségek lehetnek az árak között attól függően, hogy melyik patikában vesszük meg a gyógyszereket.

A termékek ára nagyon változó. A vény nélkül kapható készítmények általában szabadárasak, ennek megfelelően gyógyszertárról gyógyszertárra változhatnak. Gyógyszerformától és kiszereléstől függően kb. 500 forinttól a 2000-3000 forintos tartományban változnak az árak.

- válaszolta a Pénzcentrum megkeresésére a HGYSZ.

Egy magyar háztartás egészségüggyel, illetve egészséggel összefüggő kiadásai meghaladják az évi 180 ezer forintot, aminek megközelítőleg harmadát (kb. 60 ezer forint) költik gyógyszerekre. A kifejezetten egészségügyre fordított összeg - amiben nincs benne például a masszázs, vagy a gyógyüdülés - háztartásonként körülbelül 130 ezer forint évente, aminek közel felét teszik ki a gyógyszerekre költött forintok.

Egyénre lebontva és forintosítva a KSH tavalyi statisztikái szerint azt jelenti, hogy fejenként valamivel kevesebb, mint 3500 forintot költünk gyógyulásra, ami az összes fogyasztási kiadásunk 4,7 százaléka. Ezen belül gyógyszerekre, gyógyárukra, 2666 forintot fizetett ki a lakosság, a főcsoporton belül közel 77 százalékos részarányt képviselve. Járóbeteg-ellátásra az egészségügyi kiadások 15 százalékát fordították fejenként a családok.

Hogyan védekezzünk?

Konkrét gyógyszerek a betegségek megelőzésére nincsenek. Ilyenkor ősszel C-vitaminnal és multivtamin készítményekkel vértezhetjük fel a szervezetünket, de ezek nem nyújtanak garantált védelmet. A közelgő infulenza megelőzésére viszont mindenképpen érdemes majd védőoltást beadatnunk.

NEKED AJÁNLJUK
Márciusban biztosítsa otthonát MFO-val!

Hazánkban megközelítőleg 4 millió lakott ingatlanon van biztosítás, ami azt jelenti, hogy minden negyedik háztartás védtelen az elemi károk, a tűzesetek vagy épp a betörés...

PC BLOGGER & PODCASTER
Kasza Elliott-tal  |  2024. március 28. 19:32
Nem értem a LEG mozgását. 2021 közepe óta esik az árfolyama, akkor 59,16 USD volt az ATH, most éppen...
MEDIA1  |  2024. március 28. 13:01
Az állami televízió zenés-ifjúsági csatornája fiatalok igényeire szabott, aktuális témákat ígér.
Bankmonitor  |  2024. március 28. 11:47
A CSOK Plusznál – ahogy azt a korábbi lakástámogatási elemeknél már megszokhattuk – szám...
MNB Intézet  |  2024. március 28. 10:14
A szabadkereskedelmi konszenzus évtizedeiben a főáramú közgazdaságtan az állami beavatkozás és prote...
Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

Újraindul a STRT Holding inkubációs programja, a Launchpad

Az STRT Holding közleménye szerint 8+30 millió forint befektetés és tapasztalt mentorgárda várja a jelentkezőket.

Egykor kubai textilmunkásoktól volt hangos, most közösségi finanszírozásból újul meg a patinás budapesti gyárépület (x)

A hiánypótló naturális, és letisztult berendezési trendeket kedvelő fotós közösség számára a Nordix már nem ismeretlen.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. március 28. csütörtök
Gedeon, Johanna
13. hét
Március 28.
Nagycsütörtök
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
Itt a Pénzcentrum App!
Clickbait-mentes címek és egyéb extrák a Pénzcentrum mobilapplikációban!
Most nem
Letöltöm