15 °C Budapest

Ömlik a füst a magyar tüdőkbe: minden tizedik kiskamasz dohányzik

2016. május 30. 13:31

Május 31-én, kedden tartják a dohányzásellenes világnapot, ezért a WHO összeszedte, hogy milyen módszerekkel harcolhatunk hatákonyan a dohányzás visszaszorításáért. A szervezet megnézte azt is, hogyan javulhat az egészségünk, ha kevesebbet dohányoznak a magyarok.

A dohánytermékek egységes csomagolása a kereslet csökkentése, életek megmentése érdekében

Az Egészségügyi Világszervezet (WHO) és a WHO Dohányzás-ellenőrzési Keretegyezményének titkársága (WHO FCTC) szerint a dohánytermékek egységes csomagolásának bevezetésére tett közelmúltbeli erőfeszítések életeket menthetnek azzal, hogy csökkentik a dohánytermékek iránti keresletet.

A dohánytermékek egységes csomagolása olyan intézkedésekre utal, amelyek - a szabványos színnel és betűtípussal megjelenített márkaneveken és termékneveken kívül - a csomagoláson minden logó, szín, márka, imázs vagy promóciós információ alkalmazását korlátozzák vagy tiltják.

2012. decemberében Ausztrália volt az első ország a világon, ahol teljes mértékben végrehajtották az egységes csomagolást. 2016. május 20-án Franciaország, valamint Nagy-Britannia és ÉszakÍrországon belül az Egyesült Királyság is megkezdte az egységes csomagolás alkalmazását. Írország és Magyarország ugyancsak készül az intézkedés bevezetésére, míg más országok , köztük Új-Zéland, Norvégia, Törökország, Dél-Afrika és India vizsgálják annak lehetőségét.

Hogy működik az egységes csomagolás?

Az egységes csomagolás csökkenti a dohánytermékek vonzerejét. Tönkreteszi a nagystílű ragyogást, ami helyénvaló egy olyan termék esetében, amely embereket öl,

- mondta a WHO főigazgatója, Dr. Margaret Chan. Ezen kívül megakadályozza, hogy a dohánytermékek csomagolását reklámok és promóciók formájában is felhasználják. Korlátok közé szorítja a csomagolás és címkézés során használt megtévesztő trükkök alkalmazását, továbbá növeli az egészségvédő figyelmeztetések hatékonyságát.

A WHO Dohányzás-ellenőrzési Keretegyezményében lefektetett irányelvek egy átfogó dohányzásellenőrzési megoldás keretében javasolják az egységes csomagolást; a csomag része a nagyméretű grafikus egészségvédő figyelmeztető jelzés, valamint a dohánytermékek reklámjának, promóciójának és szponzorációjának az átfogó tiltása.

Megkezdődött az egységes csomagolás globális elterjedése, mivel egyre több ország törekszik azokra a fontos egészségvédő előnyökre, amelyeket ez az intézkedés a közösségek számára hozhat. A dohányipar már egy ideje megkezdte a felkészülést az egységes csomagolásra, és komoly félrevezető kampányokat folytattak az intézkedés megakadályozására.

A kormányok többsége elkötelezett a dohányzás " járvány" megfékezése és a dohányzással összefüggő károk, például a rák, a szív- és tüdőbetegségek okozta halálesetek számának a mérséklése mellett

 - mondja Dr. Vera da Costa de Silva, a WHO FCTC Titkárságának vezetője. Létfontosságú, hogy hozzáférjenek olyan bizonyítékokon alapuló, hatékony iránymutatáshoz, ami előmozdíthatja a lakosságuk egészségének védelmét szolgáló erőfeszítéseiket.

Miért fontos a dohányzás visszaszorítása?

A dohányzással összefüggő betegségek az egyik legsúlyosabb közegészségügyi fenyegetések, amivel a világnak valaha szembe kellett néznie.

Körülbelül hatpercenként meghal valaki dohányzás okozta betegségben, ami évente csaknem 6 millió embert jelent.

Az előrejelzések szerint ez 2030-ra több mint évi 8 millió főre emelkedik majd. Ezeknek a megelőzhető haláleseteknek több mint négyötöde az alacsony és közepes jövedelmű országokban élő emberek körében fordul elő.

NULLA FORINTOS SZÁMLAVEZETÉS? LEHETSÉGES! MEGÉRI VÁLTANI!

Nem csak jól hangzó reklámszöveg ma már az ingyenes számlavezetés. A Pénzcentrum számlacsomag kalkulátorában ugyanis több olyan konstrukciót is találhatunk, amelyek esetében az alapdíj, és a fontosabb szolgáltatások is ingyenesek lehetnek. Nemrég három pénzintézet is komoly akciókat hirdetett, így jelenleg a CIB Bank, a Raiffeisen Bank, valamint az UniCredit Bank konstrukcióival is tízezreket spórolhatnak az ügyfelek. Nézz szét a friss számlacsomagok között, és válts pénzintézetet percek alatt az otthonodból. (x)

Az Egészségügyi Világszervezet Dohányzás-ellenőrzési Keretegyezménye (WHO FCTC) 2005-ben lépett életbe. A felek kötelesek számos intézkedést hozni a dohánytermékek iránti kereslet és a kínálat csökkentésére. Az Egyezményben szereplő intézkedések közé tartozik az emberek védelme a dohányfüstnek való kitettséggel szemben, a dohányreklám, promóció és szponzorálás betiltása, a kiskorúaknak történő értékesítés tiltása, egészségvédő figyelmeztetések előírása a dohánytermékek csomagolásán, a dohányzásról való leszokás előmozdítása, a dohánytermékek adójának emelése és egy nemzeti koordinációs mechanizmus létrehozása a dohányzás ellenőrzésére. Az Egyezménynek 180 tagja van, köztük Magyarország is.

Hányan dohányoznak Magyarországon?

Az elmúlt években Magyarországon több, a dohányzás visszaszorítását szolgáló szabályozás került bevezetésre, többek között a nemdohányzók védelméről szóló törvény módosítása vagy a dohányterméket elárusító helyek számának csökkentése. A dohányzás visszaszorítása és a nemdohányzók védelme érdekében bevezetett intézkedések, az ezeket ellenzők előzetes aggodalmai ellenére nem okoztak gazdasági veszteséget, sőt már rövid távon is megfigyelhetők kedvező irányú változások.

A nemdohányzók védelméről szóló törvény hatására a beltéri légszennyezettség is jelentős mértékben csökkent. Annak érdekében, hogy a kezdeti pozitív hatásokat fenntartsák, fontos hogy további intézkedéseket és beavatkozásokat valósítsanak meg, hiszen a dohányzás gyakoriság a felnőttek körében mérsékelt csökkenést mutatott 2014-ben.

A dohányzók aránya 2009-ben a férfiaknál 44,3 százalék volt, a nőknél 34,1 százalék, 2014-ben a férfiaknál csökkent 41,7 százalékra és a nőknél 28,5 százalékra. Nőtt a nemdohányzók aránya a 13-15 évesek körében is. 2012-ben a nemdohányzók aránya 64,5 százalék volt a fiatalok körében, ez az arány azonban 2013-ra 69,5 százalékra emelkedett. Az alkalmi dohányosok aránya 2012-ben 28 százalék volt, míg 2013-ra 21 százalékra csökkent.

Ugyanakkor 2012-ben a naponta dohányzó 13-15 évesek aránya 7,5 százalék volt, míg 2013-ra ez az arány 9,5 százalékra emelkedett.

Aggasztó, hogy a felmérések eredményei alapján, 2012-ben azon fiatalok közül, akik még soha nem próbálták a dohányzást, 2,9 százalék használt e-cigarettát, míg 2013-ra ez az arány 4 százalékra emelkedett.

Népegészségügyi szempontból fontos annak a megelőzése, hogy a fiatal generáció nikotinfüggővé váljon, és ez nemcsak a dohánytermékek fogyasztásával, hanem az e-cigaretta használata miatt is bekövetkezhet.

A dohányzás számos betegség legfontosabb kóroki tényezője. Ezek között is kiemelkedő jelentősége van a rosszindulatú daganatoknak, elsősorban a legnagyobb esetszámú tüdőráknak, amely halálozásában Magyarország világelső. 2015-ben is mintegy nyolc és fél ezren haltak meg hazánkban tüdőrákban. Az esetek 85 százalékban írhatók a dohányzás számlájára. Különösen aggasztó, hogy mind több nő betegszik meg és hal meg tüdőrákban, melynek hátterében a magyar nők kiemelkedően magas arányú dohányzása áll, a 18-35 éves nők között kiemelkedően magas, 35 százalék a dohányzók aránya.

NEKED AJÁNLJUK
Márciusban biztosítsa otthonát MFO-val!

Hazánkban megközelítőleg 4 millió lakott ingatlanon van biztosítás, ami azt jelenti, hogy minden negyedik háztartás védtelen az elemi károk, a tűzesetek vagy épp a betörés...

PC BLOGGER & PODCASTER
KonyhaKontrolling  |  2024. március 28. 07:45
A mai bejegyzésben megnézzük, hogy brókerek költségének hatását, ha a TBSZ brókereket hasonlítjuk ös...
MEDIA1  |  2024. március 28. 06:44
Neizer Anita, a G-7 Nonprofit Zrt. vezérigazgatója egy nappal azután jelentette be távozását, hogy a...
Holdblog  |  2024. március 28. 06:02
Mintha a korábbiaknál jóval kisebb hype mellett lenne alakulóban a kriptománia újabb köre. Milyen gá...
Bankmonitor  |  2024. március 27. 08:06
A Revolut már Magyarországon is elérhetővé teszi az úgynevezett eSIM adatroaming szolgáltatását, ami...
Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

Újraindul a STRT Holding inkubációs programja, a Launchpad

Az STRT Holding közleménye szerint 8+30 millió forint befektetés és tapasztalt mentorgárda várja a jelentkezőket.

Egykor kubai textilmunkásoktól volt hangos, most közösségi finanszírozásból újul meg a patinás budapesti gyárépület (x)

A hiánypótló naturális, és letisztult berendezési trendeket kedvelő fotós közösség számára a Nordix már nem ismeretlen.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. március 28. csütörtök
Gedeon, Johanna
13. hét
Március 28.
Nagycsütörtök
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
Pénzcentrum Retail Day 2024
Magyarország legfontosabb kiskereskedelmi rendezvénye - Inspiráló előadók, izgalmas előadások, gyakorlati tudás.
Most nem