Ömlik a füst a magyar tüdőkbe: minden tizedik kiskamasz dohányzik

Ömlik a füst a magyar tüdőkbe: minden tizedik kiskamasz dohányzik

2016. május 30. 13:31

Május 31-én, kedden tartják a dohányzásellenes világnapot, ezért a WHO összeszedte, hogy milyen módszerekkel harcolhatunk hatákonyan a dohányzás visszaszorításáért. A szervezet megnézte azt is, hogyan javulhat az egészségünk, ha kevesebbet dohányoznak a magyarok.

A dohánytermékek egységes csomagolása a kereslet csökkentése, életek megmentése érdekében

Az Egészségügyi Világszervezet (WHO) és a WHO Dohányzás-ellenőrzési Keretegyezményének titkársága (WHO FCTC) szerint a dohánytermékek egységes csomagolásának bevezetésére tett közelmúltbeli erőfeszítések életeket menthetnek azzal, hogy csökkentik a dohánytermékek iránti keresletet.

A dohánytermékek egységes csomagolása olyan intézkedésekre utal, amelyek - a szabványos színnel és betűtípussal megjelenített márkaneveken és termékneveken kívül - a csomagoláson minden logó, szín, márka, imázs vagy promóciós információ alkalmazását korlátozzák vagy tiltják.

2012. decemberében Ausztrália volt az első ország a világon, ahol teljes mértékben végrehajtották az egységes csomagolást. 2016. május 20-án Franciaország, valamint Nagy-Britannia és ÉszakÍrországon belül az Egyesült Királyság is megkezdte az egységes csomagolás alkalmazását. Írország és Magyarország ugyancsak készül az intézkedés bevezetésére, míg más országok , köztük Új-Zéland, Norvégia, Törökország, Dél-Afrika és India vizsgálják annak lehetőségét.

Hogy működik az egységes csomagolás?

Az egységes csomagolás csökkenti a dohánytermékek vonzerejét. Tönkreteszi a nagystílű ragyogást, ami helyénvaló egy olyan termék esetében, amely embereket öl,

- mondta a WHO főigazgatója, Dr. Margaret Chan. Ezen kívül megakadályozza, hogy a dohánytermékek csomagolását reklámok és promóciók formájában is felhasználják. Korlátok közé szorítja a csomagolás és címkézés során használt megtévesztő trükkök alkalmazását, továbbá növeli az egészségvédő figyelmeztetések hatékonyságát.

A WHO Dohányzás-ellenőrzési Keretegyezményében lefektetett irányelvek egy átfogó dohányzásellenőrzési megoldás keretében javasolják az egységes csomagolást; a csomag része a nagyméretű grafikus egészségvédő figyelmeztető jelzés, valamint a dohánytermékek reklámjának, promóciójának és szponzorációjának az átfogó tiltása.

Megkezdődött az egységes csomagolás globális elterjedése, mivel egyre több ország törekszik azokra a fontos egészségvédő előnyökre, amelyeket ez az intézkedés a közösségek számára hozhat. A dohányipar már egy ideje megkezdte a felkészülést az egységes csomagolásra, és komoly félrevezető kampányokat folytattak az intézkedés megakadályozására.

A kormányok többsége elkötelezett a dohányzás " járvány" megfékezése és a dohányzással összefüggő károk, például a rák, a szív- és tüdőbetegségek okozta halálesetek számának a mérséklése mellett

 - mondja Dr. Vera da Costa de Silva, a WHO FCTC Titkárságának vezetője. Létfontosságú, hogy hozzáférjenek olyan bizonyítékokon alapuló, hatékony iránymutatáshoz, ami előmozdíthatja a lakosságuk egészségének védelmét szolgáló erőfeszítéseiket.

Miért fontos a dohányzás visszaszorítása?

A dohányzással összefüggő betegségek az egyik legsúlyosabb közegészségügyi fenyegetések, amivel a világnak valaha szembe kellett néznie.

Körülbelül hatpercenként meghal valaki dohányzás okozta betegségben, ami évente csaknem 6 millió embert jelent.

Az előrejelzések szerint ez 2030-ra több mint évi 8 millió főre emelkedik majd. Ezeknek a megelőzhető haláleseteknek több mint négyötöde az alacsony és közepes jövedelmű országokban élő emberek körében fordul elő.

JÓL JÖNNE 2 MILLIÓ FORINT?

Amennyiben 2 millió forintot igényelnél, 60 hónapos futamidőre, akkor a törlesztőrészletek szerinti rangsor alapján az egyik legjobb konstrukciót, havi 42 034 forintos törlesztővel az UniCredit Bank nyújtja (THM 9,96%), de nem sokkal marad el ettől a CIB Bank 42 083 forintos törlesztőt (THM 10,01%) ígérő ajánlata sem. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum megújult személyi kölcsön kalkulátorát. (x)

Az Egészségügyi Világszervezet Dohányzás-ellenőrzési Keretegyezménye (WHO FCTC) 2005-ben lépett életbe. A felek kötelesek számos intézkedést hozni a dohánytermékek iránti kereslet és a kínálat csökkentésére. Az Egyezményben szereplő intézkedések közé tartozik az emberek védelme a dohányfüstnek való kitettséggel szemben, a dohányreklám, promóció és szponzorálás betiltása, a kiskorúaknak történő értékesítés tiltása, egészségvédő figyelmeztetések előírása a dohánytermékek csomagolásán, a dohányzásról való leszokás előmozdítása, a dohánytermékek adójának emelése és egy nemzeti koordinációs mechanizmus létrehozása a dohányzás ellenőrzésére. Az Egyezménynek 180 tagja van, köztük Magyarország is.

Hányan dohányoznak Magyarországon?

Az elmúlt években Magyarországon több, a dohányzás visszaszorítását szolgáló szabályozás került bevezetésre, többek között a nemdohányzók védelméről szóló törvény módosítása vagy a dohányterméket elárusító helyek számának csökkentése. A dohányzás visszaszorítása és a nemdohányzók védelme érdekében bevezetett intézkedések, az ezeket ellenzők előzetes aggodalmai ellenére nem okoztak gazdasági veszteséget, sőt már rövid távon is megfigyelhetők kedvező irányú változások.

A nemdohányzók védelméről szóló törvény hatására a beltéri légszennyezettség is jelentős mértékben csökkent. Annak érdekében, hogy a kezdeti pozitív hatásokat fenntartsák, fontos hogy további intézkedéseket és beavatkozásokat valósítsanak meg, hiszen a dohányzás gyakoriság a felnőttek körében mérsékelt csökkenést mutatott 2014-ben.

A dohányzók aránya 2009-ben a férfiaknál 44,3 százalék volt, a nőknél 34,1 százalék, 2014-ben a férfiaknál csökkent 41,7 százalékra és a nőknél 28,5 százalékra. Nőtt a nemdohányzók aránya a 13-15 évesek körében is. 2012-ben a nemdohányzók aránya 64,5 százalék volt a fiatalok körében, ez az arány azonban 2013-ra 69,5 százalékra emelkedett. Az alkalmi dohányosok aránya 2012-ben 28 százalék volt, míg 2013-ra 21 százalékra csökkent.

Ugyanakkor 2012-ben a naponta dohányzó 13-15 évesek aránya 7,5 százalék volt, míg 2013-ra ez az arány 9,5 százalékra emelkedett.

Aggasztó, hogy a felmérések eredményei alapján, 2012-ben azon fiatalok közül, akik még soha nem próbálták a dohányzást, 2,9 százalék használt e-cigarettát, míg 2013-ra ez az arány 4 százalékra emelkedett.

Népegészségügyi szempontból fontos annak a megelőzése, hogy a fiatal generáció nikotinfüggővé váljon, és ez nemcsak a dohánytermékek fogyasztásával, hanem az e-cigaretta használata miatt is bekövetkezhet.

A dohányzás számos betegség legfontosabb kóroki tényezője. Ezek között is kiemelkedő jelentősége van a rosszindulatú daganatoknak, elsősorban a legnagyobb esetszámú tüdőráknak, amely halálozásában Magyarország világelső. 2015-ben is mintegy nyolc és fél ezren haltak meg hazánkban tüdőrákban. Az esetek 85 százalékban írhatók a dohányzás számlájára. Különösen aggasztó, hogy mind több nő betegszik meg és hal meg tüdőrákban, melynek hátterében a magyar nők kiemelkedően magas arányú dohányzása áll, a 18-35 éves nők között kiemelkedően magas, 35 százalék a dohányzók aránya.

NEKED AJÁNLJUK
PC BLOGGER & PODCASTER
Holdblog  |  2022. május 21. 09:59
2009-ben a pénzügyi világégéskor találták ki a jegybankok (először a mindig bátrabb Fed), hogy a kam...
MEDIA1  |  2022. május 20. 20:36
Az ország egyik leggazdagabb vállalkozójához köthető Rádió 1 hálózat egy hét alatt egyszerre 6 pénzü...
Kiszámoló  |  2022. május 20. 10:53
Van egy angol kifejezés, a hedonic treadmill, amit nagyon nehéz magyarra lefordítani. (Ha valakinek...
MNB Intézet  |  2022. május 20. 10:46
Környezeti kérdések az egyik legszélesebb látókörű magyar közgazdász gondolatainak tükrében. Miképp...
Sok szülő így rontja el a gyerek fejlesztését: nem lehet elég korán kezdeni

Szinte semmi sem fejleszti olyan gyorsan és hatékonyan a legkisebbek agyát, mint a társasjáték.

Ennyibe kerül manapság egy luxus mobilház: ez lehet a lakásválság megoldása? + videó

Drágulnak az ingatlanok, emelkednek a hitelkamatok: ez pedig szinte egyenes út a lakhatási válsághoz. Nálunk is működhet az, ahogy az USA-ban megoldották?

Ilyen még nemigen volt itthon: itt a bejelentés, elindult a magyar Kickstarter

A Kickstarternek és az Indiegogonak hála a közösségi finanszírozási forma évek óta világszerte népszerű és most megérkezett Magyarországra is, a Brancs formájában

Milliókat bukhat, aki így indít vállalkozást: jól meg kell gondolni, a KATA sem jó mindenre

Sokan alábecsülik, mennyire lényeges alaposan átgondolni, milyen vállalkozási és azzal együtt adózási formát válasszanak induló cégük számára.

NAPTÁR
Tovább
2022. május 21. szombat
Konstantin
20. hét
Május 21.
Szeged napja
KONFERENCIA
Tovább
Külföldi piacra lépés 2022
Ingyenes online konferencia hazai kkv-nak!
EZT OLVASTAD MÁR?
Pénzcentrum  |  2022. május 21. 19:24