2 °C Budapest

Érdemes tudunk, mire terjed ki társasházunk biztosítása

2015. december 3. 20:02

Pezseg a lakáspiac Magyarországon, a válság óta nem cserélt ennyi lakás gazdát, és az albérletek iránt is jelentős kereslet mutatkozik az elmúlt időszakban. A társasházi biztosítások esetében számtalanszor kiderül, hogy sokan nincsenek tisztában azzal, mire vonatkozik pontosan a társasház biztosítása, vagy mi a teendő kár esetén.


Az elmúlt időszakban fellendülni látszik a lakáspiac, ez egyben azt is jelentené, hogy a társasházi albetétek lakásbiztosításai is lekövetik a piaci változásokat és rendszeresen módosulnak. De ez nem törvényszerű. Ahogyan a lakossági szegmensben is előfordul az alulbiztosítottság, úgy a társasházak esetében is beszélhetünk erről a jelenségről. Amennyiben bővül az albetétek száma például egy tetőtér beépítés esetén, a biztosítási fedezetet érdemes felülvizsgálni.

A társasházi biztosítások esetében számtalanszor kiderül, hogy sokan nincsenek tisztában azzal, mire vonatkozik pontosan a társasház biztosítása, milyen kiegészítő fedezetek választhatók a meglévő biztosítás mellé, vagy mi a teendő egy bekövetkezett társasházi kár esetén, illetve hogyan kerülhető el az alulbiztosítottság

- fogalmazza meg a problémát Szőke Tamás, az Allianz Hungária Zrt. nem-életbiztosításokért felelős igazgatója.

A megfelelő biztosítás fedezetet nyújthat a keletkezett károkra

A jelentősége ellenére a társasházak egy részére még ma sem kötnek megfelelő vagyon- és felelősségbiztosítást a lakók, illetve különböző alapokból próbálják fedezni a felmerülő károkat. Pedig akár önhibánkon kívül okozott kár esetén is sokmilliós kártérítési felelősség terhelhet minket. Keletkezhetnek olyan károk a társasházban, amelyeket a biztosító az egyéni lakásbiztosítás alapján nem térít. Ilyen lehet például az a csőtörés kár, amikor nem a lakáshoz tartozó csővezeték törik el, hanem a közös részbe számító felszálló vezeték. Biztosítás nélkül a javítás a ház tartalékából fedezhető, de rosszabb esetben akár a közös költséget növelheti vagy konkrétan a lakókat terhelheti, mint egyszeri nagy összegű kiadás.

Ha új lakásba költözünk, mindenképp járjunk utána, rendelkezik-e az adott lakóközösség biztosítással, és kérjünk információt a közösség képviselőjétől arról, mire szól a szerződés.

Biztosítsuk saját vagyontárgyainkat és ingóságainkat is

Fontos hangsúlyozni, hogy még ha a lakóközösség egészére is kötik meg a biztosítást, önmagában a társasház biztosítása nem fedezheti a lakók összes felmerülő kárát. Potenciális károsultként érdemes a saját vagyontárgyainkat és ingóságainkat is biztosítani. A lakók azt is választhatják, hogy a lakóközösség-biztosítással ne csak a közös, illetve külön tulajdonú épületrészeket vonják fedezetbe, hanem a saját lakásaikban lévő, saját tulajdonú háztartási ingóságaikra is kiterjeszthető a fedezet. Sőt, a közös tárolókban elhelyezett saját háztartási ingóságok, pl. babakocsik, kerékpárok is fedezetbe vonhatók - olvasható az Allianz közleményében.

Bárkinek járhat ingyen 8-11 millió forint, ha nyugdíjba megy: egyszerű igényelni!

A magyarok körében évről-évre nagyobb népszerűségnek örvendenek a nyugdíjmegtakarítási lehetőségek, ezen belül is különösen a nyugdíjbiztosítás. Mivel évtizedekre előre tekintve az állami nyugdíj értékére, de még biztosítottságra sincsen garancia, úgy tűnik ez időskori megélhetésük biztosításának egy tudatos módja. De mennyi pénzhez is juthatunk egy nyugdíjbiztosítással 65 éves korunkban és hogyan védhetjük ki egy ilyen megtakarítással pénzünk elértéktelenedését? Minderre választ kaphatsz ebben a cikkben, illetve a Pénzcentrum nyugdíj megtakarítás kalkulátorában is. (x)

Gondoljunk a mindennapi bosszúságok okozta károkra

Ilyen pl. a vandalizmus biztosítás, amely többek között az épületen keletkező graffiti károkra, a bejárati ajtók, kapunyitó rendszerek megrongálására nyújt fedezetet. Az elfolyt víz biztosítás pedig a vízvezetékek csőtöréskára következtében elfolyt vezetékes víz miatti többletvízdíj térítésére alkalmas. Emellett lehetőség van a garázsban tárolt gépjárművek biztosítására is, amely a vagyonbiztosítás biztosítási eseményei miatt keletkezett károkra nyújt térítést. Előfordulhat, hogy ünnepnapon, vagy hétvégén történik meg a baj. Ilyenkor egy kiegészítő biztosítás nyújthat segítséget.

NEKED AJÁNLJUK
PC BLOGGER & PODCASTER
MEDIA1  |  2024. április 25. 19:54
79 éves korában érte őt a halál.
Bankmonitor  |  2024. április 25. 16:14
Egy Revolut számlával remekül kiegészítheted a hazai bankszámlád szolgáltatásait. Cikkünkből megtudh...
Kiszámoló  |  2024. április 25. 11:20
Akárhányszor előjön az adózás, egykulcsos-többkulcsos adózás kérdése, úgy tűnik, hogy három emberből...
MNB Intézet  |  2024. április 25. 11:11
Ha valaki lopásra adja a fejét, akkor közgazdaságilag racionális döntés biciklikre specializálódni....
Páratlan fotó dokumentációval illusztrált napló került elő a Don-kanyarból (x)

Hadtörténeti kuriózum lehet az a 120 darab színes, jó minőségben retusált és digitalizált, publikálás előtt álló felvétel, amely 45 év lappangás után került elő.

Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. április 26. péntek
Ervin
17. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
Itt a Pénzcentrum App!
Clickbait-mentes címek és egyéb extrák a Pénzcentrum mobilapplikációban!
Most nem
Letöltöm