17 °C Budapest
Komoly károkat okoznak a kgfb-bliccelők

Komoly károkat okoznak a kgfb-bliccelők

MTI
2015. augusztus 24. 16:32

A Magyar Biztosítók Szövetsége (MABISZ) által kezelt Kártalanítási Számlához tavaly 5344 káreseményt jelentettek be, ezek az év során 3585 ügyben közel 1,8 milliárd forint kártérítés kifizetésével zártultak - közölte a MABISZ.

A Kártalanítási Számlát a gépjármű-felelősségbiztosításról (kgfb) szóló törvény hozta létre. Feladata a kgfb-szerződéssel nem rendelkező, vagy pedig ismeretlen gépjárművel Magyarország területén okozott károk elbírálása és megtérítése. Az alapot a kötelező gépjármű-felelősségbiztosítást végző biztosítók töltik fel.

A kifizetett kártérítések - jogszabályon alapuló - visszakövetelése 3606 ügyben indult meg a múlt évben, és az év végén 13 582 ügyben volt folyamatban visszakövetelési eljárás.

Szintén a MABISZ működteti a Kártalanítási Alapot, amelyet azért kellett - szintén a kgfb-törvény szerint - létrehozni, hogy a felszámolás alá került biztosító kgfb-ügyfelei által okozott kárt legyen miből kifizetni.

A kötelező gépjármű-felelősségbiztosítást végző biztosítók negyedévente kötelesek ezen üzletági díjbevételük legfeljebb 0,25 százalékát - tehát az éves díjbevételük 1 százalékát - a Kártalanítási Alapba befizetni. A fizetés addig kötelező, ameddig az alap egyenlege nem haladja meg az előző évi teljes piaci kgfb-díjbevétel 6 százalékát. A Kártalanítási Alapban a múlt év végén - a MÁV ÁBE csődje miatti vagyonkivonás után - 1,922 milliárd forint volt. Ez a tavalyi 89,6 milliárd forint összes kgfb díjbevétel 21 százaléka.

NEKED AJÁNLJUK
PC BLOGGER & PODCASTER
Holdblog  |  2022. május 27. 18:03
Nagy hibák. Karrierje valamely pontján minden makrobefektetővel megesik, hogy hatalmasat téved. Talá...
MEDIA1  |  2022. május 27. 17:58
Hatalmas LED-fal, kiterjesztett valóság és új adástervező rendszer a TV2-nél.
Összkép  |  2022. május 27. 15:07
Közeledik a nyári szünet, sokan az utolsó jegyeiket szerzik ebben az új normálisban, egy világjárván...
KonyhaKontrolling  |  2022. május 27. 07:35
Aki dolgozott már valaha, egészen biztosan volt szerencséje néhány KPI-hoz. A KPI (key performance i...
Ilyen egyszerűen keresheted rommá magad egy webshoppal: a profik így csinálják!

Az uniós tagállamok közül a második legnagyobb mértékben nőtt az internetet vásárlásra is használók aránya Magyarországon az elmúlt öt évben.

Érik a forradalom a magyar iskolákban: lépni kell, különben nincs jövője a gyerekeknek

Hova kerül a magyarok elektronikus hulladéka, milyen szemléletváltásra lenne szükség, és legfőképpen hogyan készül kincs a szemétből- erről kérdeztük a RoboKalandot.

Különleges kávék jelentek meg itthon: az elit már csak ezt issza, ez bennük az extra

Az otthoni kávézásnak is egyre inkább szeretjük megadni a módját, akár egy drágább kávégépről van szó, akár kávékülönlegességről.

Atyaég! Ilyen luxusnövényeket vesznek otthonaikba most a dúsgazdag magyarok

A pandémia alatt megugrott a szobanövények, és kertészeti eszközök iránti kereslet, 2020-ban a szobanövények tekintetében 8%-os emelkedést észleltek a piaci szereplők.

NAPTÁR
Tovább
2022. május 28. szombat
Emil, Csanád
21. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
Külföldi piacra lépés 2022
Ingyenes online konferencia hazai kkv-nak!
EZT OLVASTAD MÁR?