2 °C Budapest

Durvul az allergiaszezon: szuperolcsó tippek pollen ellen

2015. augusztus 22. 13:00

Egyelőre még elviselhetőek a tünetek, de ha az idő kitisztul, rosszabb lesz allergiásnak lenni Magyarországon. A parlagfű pollenkoncentrációja nő. Mit tehetünk ellene?

A múlt héten a parlagfű átlagos pollenkoncentrációja elérte azt a szintet, amikor tüneteket okozhat az arra érzékenyeknek, ezért az Országos Közegészségügyi Központ (OKK) az ország nagy részére figyelmeztető jelzést adott ki. Ezzel párhuzamosan az Állami Népegészségügyi és Tisztiorvosi Szolgálat (ÁNTSZ) felhívta a parlagfűre érzékenyek figyelmét arra, hogy kezdjék el szedni a gyógyszereiket. Most még elviselhetőek a tünetek, magasabb fokú riasztásnál lehet majd állandó orrfolyásra, fejfájásra, könnyező szemekre, torokviszketésre és általános fáradtságérzetre számítani.

Az allergiaszezonban sokan kényszerülnek arra, hogy mélyen a zsebükbe nyúljanak. Az allergiagyógyszerek - a legolcsóbb pezsgőtablettáktól a méregdrága homeopátiás szerekig - akár több tízezer forintba is kerülhetnek havonta.

Egy tíz tablettás allergia tüneteit enyhítő gyógyszer ezer forint körül mozog, ez mindössze tíz napra elég. Ha még orrcseppet is veszünk mellé például 3000 forintért, már nagyot ugrottak a költségeink.

Ha valaki tartós tünetekkel küzd, az öngyógyszerezés helyett érdemes inkább orvoshoz fordulnia, hogy segítsen abban, hogy jobban érezzük magunkat. A durvuló tünetek jelzik, hogy a mostani gyógyszerezés

Persze vannak házi praktikák, amikkel magunk is védekezhetünk az allergia ellen, csökkenthetjük a tüneteket. A legolcsóbb megoldások:

LAKÁST, HÁZAT VENNÉL, DE NINCS ELÉG PÉNZED? VAN OLCSÓ MEGOLDÁS!

A Pénzcentrum lakáshitel-kalkulátora szerint ma 10 millió forintot, 15 éves futamidőre, már 7,21 százalékos THM-el,  havi 89 803 forintos törlesztővel fel lehet venni a CIB Banknál. De nem sokkal marad el ettől a többi hazai nagybank ajánlata sem: az Erste Banknál 8,04% a THM, a Raiffeisen Banknál 8,09%; az UniCredit Banknál 8,12%,  a K&H Banknál 8,31%, akárcsak az OTP Banknál. Érdemes még megnézni magyar hitelintézetetek további konstrukcióit is, és egyedi kalkulációt végezni, saját preferenciáink alapján különböző hitelösszegekre és futamidőkre. Ehhez keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát. (x)

  • Töltsünk kevesebb időt a szabadban, lehetőség szerint inkább erdős, magasabban fekvő területeken!
  • Próbáljuk este intézni ügyeinket: a pollenkoncentráció magasabb a levegőben reggelente.
  • A lehető legkevesebbszer nyissunk ablakot, tartsuk távol a polleneket a lakástól! Illetve autózás közben se nagyon nyissunk ablakot, ha van légkondi a kocsiban, abban van pollenszűrő.
  • Naponta akár többször is öltözzünk át frissen mosott ruhákba, de pláne miután hazaértünk.
  • Otthon mossuk le a cipőt, amit viseltünk.
  • Mossunk hajat minden nap!
  • Cseréljünk gyakrabban ágyneműt!

Tájékozódj!

A Parlagfű Pollen Riasztási Rendszer (PPRR) egyébként térképen jelzi az ország területein mért pollenkoncentrációt  címen, illetve a Facebook oldalukon keresztül is elérhető. Különböző színekkel jelzik az egyes koncentrációs fokozatokat.

  • A zöld színnel jelölt területeken a levegőben 1-9 pollenszemet észleltek, ami még nem okoz tüneteket.
  • A citromsárga szín közepes koncentrációt jelöl, ami a 10-29 pollenszemet jelent légköbméterenként. Ez már enyhe tüneteket okozhat, a "figyelmeztető" jelzés tartozik hozzá.
  • A 30 pollenszemet meghaladó koncentráció állandó tüneteket képes okozni, így e felett már az I. - III. szintű riasztások kiadására lehet szükség

 

NEKED AJÁNLJUK
PC BLOGGER & PODCASTER
MEDIA1  |  2024. április 25. 19:54
79 éves korában érte őt a halál.
Bankmonitor  |  2024. április 25. 16:14
Egy Revolut számlával remekül kiegészítheted a hazai bankszámlád szolgáltatásait. Cikkünkből megtudh...
Kiszámoló  |  2024. április 25. 11:20
Akárhányszor előjön az adózás, egykulcsos-többkulcsos adózás kérdése, úgy tűnik, hogy három emberből...
MNB Intézet  |  2024. április 25. 11:11
Ha valaki lopásra adja a fejét, akkor közgazdaságilag racionális döntés biciklikre specializálódni....
Páratlan fotó dokumentációval illusztrált napló került elő a Don-kanyarból (x)

Hadtörténeti kuriózum lehet az a 120 darab színes, jó minőségben retusált és digitalizált, publikálás előtt álló felvétel, amely 45 év lappangás után került elő.

Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. április 26. péntek
Ervin
17. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
CSOK Plusz - hírek, tudnivalók
A legfontosabb hírek, elemzések, és a részletszabályok a 2024-től elérhető CSOK Plusz-ról.
Most nem