Erre mindenképp figyelj oda, ha nyaralni indulsz

Erre mindenképp figyelj oda, ha nyaralni indulsz

2015. július 10. 20:05

Bár a közösségi oldalak folyamatosan fejlődnek, a felhasználók adatainak védelmére létrehozott beállítások sok veszélyforrást kiküszöbölnek, továbbra is nagyon fontos, hogy milyen információkat, kikkel osztunk meg. Bár a közösségi oldalak készítői is törekednek arra, hogy az emberek saját figyelmetlenségük miatt ne szolgáltatathassák ki magukat a közösségi térben, egy sor apróságra a felhasználóknak maguknak kell ügyelniük.

Fontos, hogy csak az utazásról, nyaralásról hazaérkezve véleményezzünk, posztoljuk, vagy töltsük fel fényképeinket, és lehetőleg soha ne jelentkezzünk be a közösségi oldalakon fiókjainkba idegen eszközről. Egy rosszul kezelt Facebook profillal tálcán kínáljuk fel értékeinket vadidegeneknek - tájékoztatta a Pénzcentrumot a Groupama Biztosító.

Ügyeljünk kapcsolataink megbízhatóságára! Csak olyan embereket jelöljünk be vagy igazoljunk vissza ismerősnek, akiket valóban ismerünk. Az alapértelmezett védelmi beállítások csak idegenekre vonatkoznak, ismerőseink már hozzáférhetnek az adatainkhoz!

Idegen eszközről ne jelentkezzünk be közösségi oldalakon személyes fiókjainkba!

Nem tudhatjuk, hogy az idegen gépek, de akár okos telefonok vagy tabletek milyen beállításokkal rendelkeznek, milyen programokat telepítettek rájuk, így pl. hazai vagy külföldi internetkávézókban ne jelentkezzünk be semelyik közösségi oldal fiókunkba! Nyaraláskor a hotel wifijére csatlakozva egy fokkal nagyobb biztonságban vagyunk, de azt is érdemes körültekintően használni.

Lehetőleg csak hazatértünk után véleményezzünk, osszunk meg fotókat! Nyaralás, kikapcsolódás közben mellőzük a megosztásokat és véleményezéseket, hiszen ezzel felhívjuk a figyelmet arra, hogy otthonunktól távol tartózkodunk. Ezeket időzítsük hazaérkezésünk utánra, de akkor is gondoljuk át, mi mindent osztunk meg tágabb ismerősi körünkkel.

TÍZEZREKET SPÓROLHATSZ BANKVÁLTÁSSAL!

A bankszámla mindennapi életünk része. A munkabér, nyugdíj, ösztöndíj jellemzően bankszámlára érkezik. Segítségével kényelmesen intézhetjük a pénzügyeinket, akár otthonról is. Ahhoz azonban, hogy bankszámlád valóban azt nyújtsa, amire szükséged van, körültekintően kell választanod. Mielőtt kiválasztanád bankszámládat, nézz szét a Pénzcentrum megújult bankszámla kereső kalkulátorában! Állítsd be a személyes preferenciáidat, és versenyeztesd a pénzügyi szolgáltatókat, hiszen a megalapozott döntés a Te érdeked! Egy testre szabott bankszámlával a költségeken is rengeteget spórolhatsz! (x)

Természetesen nemcsak akkor érdemes a közösségi oldalakon profiljainkra ügyelni, amikor nyaralunk, hanem minden más esetben is. Azzal, hogy a megosztott képeken megmutatjuk, milyen értékek merre találhatóak az otthonunkban, esetleg az ablakok zára, az ajtók zárrendszerre is látszik rajtuk, gyakorlatilag komplett térképet teszünk közzé lakásunkról a közösségi oldalakon. Amikor pedig idegen helyről bejelentkezünk, azt jelezzük, hogy otthonunktól távol vagyunk, tehát most üresen áll a lakásunk, házunk.

Káresetnél nem számít, hogy mit osztottunk meg

Ha óvatlanságunk miatt mégis megtörténik a baj és betörés áldozatai lettünk, fontos tudni, hogy a biztosítótársaság szempontjából egy betöréses lopás kártérítésénél nincs relevanciája annak, hogy a betörő honnan értesült értékeinkről és arról, hogy a lakás vagy ház üres. A biztosító tapasztalata szerint a tettesek több forrásból is megtudhatják, hogy nincs otthon senki, a közösségi háló csak egy lehet a sok közül. A betörők máshonnan is szerezhetnek tudomást arról, ha egy lakás üres, ehhez elég akár egy mobiltelefon-beszélgetést meghallani, vagy "próba, szerencse" van a dolog mögött, azaz egyszerűen csak becsengetnek lakásokba, és így tesztelik, hogy otthon vannak-e.

NEKED AJÁNLJUK
PC BLOGGER & PODCASTER
Holdblog  |  2022. május 22. 16:17
Idealisztikus világban a pénzügyi befektetéseinket elsődlegesen a fenntarthatóság szempontjai alapjá...
Kiszámoló  |  2022. május 22. 12:05
Tizenhárom évig tartott a féktelen fesztivál a tőzsdéken és úgy általában az egész világgazdaságban....
MEDIA1  |  2022. május 20. 20:36
Az ország egyik leggazdagabb vállalkozójához köthető Rádió 1 hálózat egy hét alatt egyszerre 6 pénzü...
MNB Intézet  |  2022. május 20. 10:46
Környezeti kérdések az egyik legszélesebb látókörű magyar közgazdász gondolatainak tükrében. Miképp...
Sok szülő így rontja el a gyerek fejlesztését: nem lehet elég korán kezdeni

Szinte semmi sem fejleszti olyan gyorsan és hatékonyan a legkisebbek agyát, mint a társasjáték.

Ennyibe kerül manapság egy luxus mobilház: ez lehet a lakásválság megoldása? + videó

Drágulnak az ingatlanok, emelkednek a hitelkamatok: ez pedig szinte egyenes út a lakhatási válsághoz. Nálunk is működhet az, ahogy az USA-ban megoldották?

Ilyen még nemigen volt itthon: itt a bejelentés, elindult a magyar Kickstarter

A Kickstarternek és az Indiegogonak hála a közösségi finanszírozási forma évek óta világszerte népszerű és most megérkezett Magyarországra is, a Brancs formájában

Milliókat bukhat, aki így indít vállalkozást: jól meg kell gondolni, a KATA sem jó mindenre

Sokan alábecsülik, mennyire lényeges alaposan átgondolni, milyen vállalkozási és azzal együtt adózási formát válasszanak induló cégük számára.

NAPTÁR
Tovább
2022. május 23. hétfő
Dezső
21. hét
KONFERENCIA
Tovább
Külföldi piacra lépés 2022
Ingyenes online konferencia hazai kkv-nak!
EZT OLVASTAD MÁR?
Pénzcentrum  |  2022. május 22. 16:18