23 °C Budapest
20 millió forintra rúgott a magyar család kórházi számlája

20 millió forintra rúgott a magyar család kórházi számlája

Pénzcentrum
2015. június 16. 14:15

Még mindig a tengerpartok a magyar családok legkedveltebb úti céljai, ráadásul várhatóan 45 ezer forinttal többet költhetünk idén külföldi utakra fejenként, mint tavaly. Az utazás előtt egyébként érdemes biztosítást kötni, mivel külföldön egy kórházi számla akár milliókba is kerülhet, amit biztosítás nélkül saját zsebből kellene kifizetni - hangzott el a MABISZ és a MUISZ közös sajtótájékoztatóján.

Mennyit költünk utazásra?

A magyar családok még mindig a tengerpartokon szeretnek nyaralni, a legkedveltebb úti célok közé tartozik Horvátország, Görögország és Törökország. Népszerűek a hajós körutak is, illetve a SZÉP kártyának köszönhetően népszerűek a magyar tavak is. Hamarosan új charter járatok indulhatnak a legnépszerűbb helyekre, mint például Kréta, Izmir vagy Split.

Az egynapos utazások száma lecsökkent, míg a többnapos utazások száma megnőtt. Korábban az utazások átlagosan 3-4 nap hosszúak voltak, míg ez mostanra 4-5 napra nőtt meg. Emiatt az utazásbiztosítások száma is megnőtt, mivel az egynapos utakra jellemzően nem kötünk biztosítást, míg a hosszabb utakra már sokkal jellemzőbb az utasbiztosítás megkötése.

A magyarok 2013-ban összesen 513 milliárd forintot költöttek külföldi utazásokra, míg tavaly már 579 milliárdott fordítottunk ilyen célra. Ez azt jelenti, hogy a tavalyi adatok alapján 217 ezer forintot költöttünk fejenként utazásra, ez idén várhatóan 262 ezer forint lehet.

First minute vagy Last minute?

Az utazási irodák sokkal jobban figyelembe veszik az utazni vágyók kívánságait, mint korábban, ezért már sok esetben nem marad last minute út az utazásaikat később lefoglalni vágyóknak, mivel sok esetben már jóval előre eladják az utakat

 - mondta el Molnár Judit, a Magyar Utazási Irodák Szövetségének (Muisz) elnöke. 

Lényeges, hogy ne halasszuk utolsó pillanatra az utazás lefoglalását, hanem próbáljunk meg élni az előfoglalási kedvezményekkel. De nem csak emiatt érdemes utazási irodát választani. Ha olyan utazást szeretnénk, ahova csak charter repülő, vagy nehezen elérhető, akkor is érdemes szolgáltatóhoz fordulnunk. Az utazás megszervezése mellett fontos, hogy gondoljunk az utasbiztosításra is, amit akár az utazási irodákban is megköthetünk.

Mit tehetünk, ha elégedetlenek vagyunk az úttal?
  • Jelezzük a problémát az utazási irodának
  • Hívjuk fel az utazási irodát, ha elégedetlenek vagyunk az idegenvezetővel
  • Hazaérkezés után fel kell keresni az utazási irodát
  • Forduljunk a békéltető testülethez

Egyre népszerűbbek az utasbiztosítások Magyarországon, 2015 első három hónapjában 8,3 százalékkal több biztosítást kötöttünk, mint egy évvel korábban. Többen kötnek utasbiztosítást mobilalkalmazáson, de egy új lehetőség is megjelent a tavalyi év során, most már ATM-eknél is köthetünk biztosítást, ráadásul a csekk-befizető automaták is alkalmasak erre. Hazánkban egyébként a biztosítások 26 százalékát kötik online.

Mire kell figyelni az utasbiztosítás kiválasztásánál?

Mindenekelőtt az úti célt, valamint az utazás hosszát kell figyelembe venni. Egy hosszabb, tengerentúli utazásnál mindenképpen érdemes nagyobb összegű biztosítást kötni

 - mondta Horváth Péter, a Magyar Biztosítók Szövetségének (MABISZ) utazásbiztosítási bizottságának elnöke. Nem feltétlenül kell a legdrágább biztosítást megkötni ahhoz, hogy az utazásunkhoz megfelelő legyen, viszont minél nagyobb útra készülünk, annál inkább érdemes bővebb szolgáltatást nyújtó biztosítás megkötése.

LAKÁST, HÁZAT VENNÉL, DE NINCS ELÉG PÉNZED? VAN OLCSÓ MEGOLDÁS!

A Pénzcentrum lakáshitel-kalkulátora szerint ma 15 millió forintot, 20 éves futamidőre, már 6 százalékos THM-el, és havi 106 085 forintos törlesztővel fel lehet venni a Raiffeisen Banknál. De nem sokkal marad el ettől a többi hazai nagybank ajánlata sem: a CIB Banknál 6,42% a THM; a K&H Banknál 6,43%; az Erste  Banknál 6,67%,  a MagNet Banknál pedig 6,8%; míg az UniCredit Banknál 6,9%-os THM-mel kalkulálhatunk. Érdemes még megnézni a Sopron Bank, a Takarékbank, és természetesen a többi magyar hitelintézet konstrukcióját is, és egyedi kalkulációt végezni, saját preferenciáink alapján különböző hitelösszegekre és futamidőkre. Ehhez keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát. (x)

Az is lényeges, hogy sportolás, vagy aktív tevékenység (pl. búvárkodás) esetén olyan biztosítást kössünk, ami fedezi az erre szolgáló kórházi kezelést.

Egy keszon betegség (tipikus búvár baleset) kezelésének ára Egyiptomban 3500 euróba kerül, ami 1,1 millió forintot jelent, de utasbiztosítás megkötésével ezt a kockázatot egy kávé árából fedezhetjük.


Egy mexikói utazás során (a legolcsóbb biztosítást megkötve) egy utast baleset ért és túllépte a biztosítási fedezetét.

Ebben az esetben a családnak kellett volna a zsebébe nyúlnia a családtag hazahozásához, mivel az összkár 20 millió forintra rúgott.

Az utas azonban belehalt sérüléseibe, így a családnak végül nem kellett kifizetnie a beteg hazaszállításának költségeit.

Egyre népszerűbbek a sztornó biztosítások, amelyeket betegség, baleset vagy esetleg betörés esetén fizet. Ehhez persze arra van szükség, hogy utazásképtelenek legyünk. A házasság felbomlása, vagy szakítás nem tartozik ide, erre nem adnak fedezetet a biztosítók.

 

NEKED AJÁNLJUK
PC BLOGGER & PODCASTER
MEDIA1  |  2022. augusztus 12. 19:52
Leadja az Elcserélt élet (Um Lugar ao Sol) cím brazil telenovellát az RTL Klub.
Kiszámoló  |  2022. augusztus 12. 11:08
A KAVOSZ újra elindította a vállalkozóknak szóló Széchenyi hiteltermékeket, igaz lényegesen rosszabb...
Holdblog  |  2022. augusztus 12. 05:59
“Mit gondoltok az olyan alternatív befektetési eszközök áráról, mint a mtárgyak vagy a te...
Bankmonitor  |  2022. augusztus 11. 11:16
A legtöbb vállalkozónak szinte égnek áll a haja, amikor hiteligénylésrl és adminisztrációról, regisz...
Ilyet még nem láttál: így adnák ki a magyar gyerekek kedvenc könyvét újra

Közösségi finanszírozással adnák ki újra a 2012-es év gyerekkönyvét, a Dobozvárost.

Sok magyar nem is tud erről az egyszerű trükkről: milliókat bukhatnak, ha nem figyelnek oda

A vállalkozásunk sikere rengeteg dolgon múlhat, nem elég az ötlet, bizony kemény munkát kell fektetni a sikerbe.

Régi klasszikus tér vissza a magyar boltokba: sokak kedvence lesz ismét elérhető a polcokon

Tíz év után ismét megjelenhet Lakatos István Év Gyerekkönyve-díjas meseregénye, a Dobozváros!

Ez lenne a megoldás a magyarok borzasztó egészségi állapotára? Kevesen ismerik ezt a trükköt

A kutatók szerint az egyik ok, amiért az adakozás javíthatja a fizikai egészséget az az, hogy segít csökkenteni a stresszt és a feszültséget.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2022. augusztus 12. péntek
Klára
32. hét
Augusztus 12.
A fiatalok világnapja
Augusztus 12.
Az elefántok napja
KONFERENCIA
Tovább
Portfolio Future of Finance 2022
Októberben jön a magyar pénzügyi szakma nagy találkozója.
Energy Investment Forum 2022 - A MEKH szakmai támogatásával
Válság kontra klímacélok? Lesz miről beszélni az Energy Investment Forum-on!
Private Health Forum 2022
A hazai magánegészségügy legkiemelkedőbb konferenciája.
EZT OLVASTAD MÁR?