0 °C Budapest

TAJ-kártya: ezt jelzik a piros, kék, zöld fények a rendelőben

2015. június 1. 13:03

Pirosan, kéken, zölden és barnán is villoghat a TAJ szám az orvosi rendelőben. Előfordulhat, hogy gyereknél is jogosulatlanságot jelez a rendszer - mondta az InfoRádiónak Hegyes Enikő, az Országos Egészségbiztosítási Pénztár nemzetközi kapcsolatok és jogviszony nyilvántartási főosztály vezetője.

2007 tavasza óta az Országos Egészségbiztosítási Pénztár kötelezettségként írja elő, hogy minden orvos-beteg találkozó alkalmával jogviszony-ellenőrzést kell végeznie az egészségügyi szolgáltatónak - közölte.

A TAJ szám beütésével azonnali online választ kap a szolgáltató a TAJ szám érvényességéről, illetve érvénytelenségéről. A rendszer négy lámpaszínt jelezhet: a pirosat, a zöldet, a barnát, illetve a kéket.

Annál a személynél, akinél a jogellenőrzés alkalmával a lámpa színe barna vagy kék színt mutat, az ő számára térítésmentesen ellátás nem nyújtható. A kék lámpaszín azoknál gyullad fel, akik külföldi, EGT-tagállamban rendelkeznek biztosítási jogviszonnyal. Ez azt jelenti, hogy külföldön vállalnak munkát, és ott fizetnek járulékot, adót. A barna színű lámpa pedig azoknál gyullad ki, akik külföldön telepedtek le, és ezt az okmányirodában, illetve a KEKKH felé be is jelentették - közölte Hegyes Enikő.

A piros lámpaszín pedig azt jelzi, hogy valakinek érvényes TAJ száma, de rendezetlen jogviszonya van. Hegyes Enikő elmondta: teljes körű térítésmentes egészségügyi ellátás ilyenkor is jár a jogszabály erejénél fogva.

Fő szabály szerint gyerekeknél nagyon ritkán fordul elő, hogy nincs rendben a jogviszony, azonban előfordulhat, hogy egy gyereknek sem lakó-, sem tartózkodási helye nincs Magyarországon, ilyenkor jelezhet piros lámpát a rendszer. De ebben az esetben is teljes körű ellátásban fog részesülni térítésmentesen - mondta a főosztályvezető.

LAKÁST, HÁZAT VENNÉL, DE NINCS ELÉG PÉNZED? VAN OLCSÓ MEGOLDÁS!

A Pénzcentrum lakáshitel-kalkulátora szerint ma 15 millió forintot, 20 éves futamidőre, már 8,54 százalékos THM-el, és havi 129 100 forintos törlesztővel fel lehet venni az UniCredit Banknál. De nem sokkal marad el ettől a többi hazai nagybank ajánlata sem: a CIB Banknál 9,12% a THM; a Raiffeisen Banknál 9,37%; az MKB Banknál 9,4%,  a Takarékbanknál pedig 9,53%; míg az UniCredit Banknál 9,7%-os THM-mel kalkulálhatunk. Érdemes még megnézni az OTP Bank, a Takarékbank, és természetesen a többi magyar hitelintézet konstrukcióját is, és egyedi kalkulációt végezni, saját preferenciáink alapján különböző hitelösszegekre és futamidőkre. Ehhez keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát. (x)

A jogosultságot az orvos ellenőrzi, de a lekérdezést az OEP rendszerében is naplózzák, amelynek az adatokat minden hónapban át kell adnia a NAV felé. Ezután a NAV megindítja a szükséges eljárást, és az elmaradt járulékok megfizetésére öt évre visszamenőleg kötelezheti - közölte Hegyes Enikő.

NEKED AJÁNLJUK
PC BLOGGER & PODCASTER
MEDIA1  |  2023. február 8. 07:00
A Szellemi Tulajdon Nemzeti Hivatala (SZTNH) újságíróakadémiát indít annak érdekében, hogy a hazai ú...
Holdblog  |  2023. február 8. 06:22
A gépek elveszik a munkát, a mesterséges intelligencia elveszi a techóriások felhasználóit! () Komol...
Bankmonitor  |  2023. február 7. 07:04
Ügyfeleink gyakran gondolják, hogy a hitelfedezeti biztosítást hamarabb meg lehet kötni, mint a bank...
Kiszámoló  |  2023. február 5. 12:22
Az Európai Jegybank végre feléledt a Csipkerózsika álmából és jócskán az események után kullogva elk...
Óriási dobásra készül 2023-ban a magyar Kickstarter: ez lehet a válság ellenszere?

Hivatalosan is elindította befektetési kampányát a Brancs közösségi piactér, amely rekordérdeklődéssel zárta az előregisztrációs kampányát.

Újabb két közösségi kampány lett sikeres: mutatjuk, hogy melyik (x)

Év végén két újabb izgalmas kampány ért el kiemelkedő sikereket a Brancs piacterén.

Jövőre ezeket az ötleteket lesz érdemes figyelni!

Most viszont bemutatunk 3 olyan projektet, amikről valószínűleg sokat fogunk még hallani 2023-ban!

Zubreczki Dávid: teljesen abszurd, hogy erről végleg lemondtak a budapestiek

A könyv szerzőjét, Zubreczki Dávidot kérdeztük a balatoni fejlesztésekről, a városnézésről, építészetről és hogy mitől lenne élhetőbb Budapest. Interjú.

NAPTÁR
Tovább
2023. február 8. szerda
Aranka
6. hét
KONFERENCIA
Tovább
Digital Transformation 2023
Innovatív technologiák a hatékonyságnövelésért!
Sustainable Tech 2023
Innováció ma, zöld gazdaság holnap!
Biztosítás 2023
A tavasz meghatározó pénzügyi konferenciája március 8-án!
EZT OLVASTAD MÁR?