-5 °C Budapest

A te lakásod is veszélyben van? Ezek a betörők kedvencei

2015. május 15. 06:02

Mindenkivel megtörténhet, hogy egy napon arra érkezik haza, hogy betörtek otthonába. A Pénzcentrum ezúttal annak járt utána, mitévők legyünk ebben a helyzetben, és milyen lakásbiztosításra van szükségünk. Azt is megtudhatjuk, mennyire veszélyes a környék, ahol élünk?

Magyarországon a rendőrségi eljárásban regisztrált lakásbetörések száma kiugróan magas Budapesten, összesen 6680-at regisztráltak 2014-ben. Ellenben nem szabad elfelejtenünk, hogy a lakásbetörések száma nagyban függ az adott megyében lévő lakások számától is. Így Pest megye került a második helyre, 3540 betöréssel. Továbbá kevésbé mondható biztonságosnak a számok alapján Borsod, Somogy és Baranya megye.

2014-ben a legkevesebb betörés Vas megyében történt összesen 238 darab. Azonban Nógrád és Békés megye is biztonságos lakóhelynek számít 302 és 395 darab betöréssel.

Bár 2012-től a lakásbetörésekben lezárult nyomozások eredményessége egyre magasabb, 2014-ben így is csak 19,4 százalék volt. Ezért is lehet hasznos számunkra, ha van biztosításunk.

Mit kell tennem, ha betörtek a lakásomba?

Amennyiben hazaérkezve azt látjuk, hogy betörtek otthonunkba, akkor próbáljuk meg a helyszínt abban az állapotában hagyni, ahogyan találtuk, és egyből hívjuk fel a rendőrséget. Ne érjünk semmihez és ne mozdítsunk el semmit a helyéről - tájékoztatta a Pénzcentrumot az Országos Rendőr-főkapitányság (ORFK). A rendőrséget a kiérkezésekor részletesen tájékoztassuk, mit tapasztalunk, hogy megváltoztattuk-e a helyszínt. Az is fontos információ, hogy van-e riasztórendszer vagy kamera otthonunkban.

Ezután egy helyszíni szemle következik, aminek időtartama függ a helyszín fajtájától (családi ház, lakás, üzlet, pince, tároló), méretétől és elhelyezkedésétől, az ott található nyomok mennyiségétől.

Milyen biztosításra van szükségünk?

Az ilyen helyzetekben lakásbiztosítási szerződés lehet segítségünkre, de fontos, hogy az díjjal fedezett legyen és a kockázati kör kiterjedjen a betöréses lopásokra is.

Nagyon fontos, hogy a szerződésben szereplő ingóságok megfelelő biztosítási összeggel, valós értéken szerepeljenek a biztosítási szerződésben, ezzel ugyanis elkerülhető az alul-, illetve túlbiztosítás lehetősége

- válaszolta megkeresésünkre a Magyar Bitósítók Szövetsége (MABISZ).

TÍZEZREKET SPÓROLHATSZ BANKVÁLTÁSSAL!

A bankszámla mindennapi életünk része. A munkabér, nyugdíj, ösztöndíj jellemzően bankszámlára érkezik. Segítségével kényelmesen intézhetjük a pénzügyeinket, akár otthonról is. Ahhoz azonban, hogy bankszámlád valóban azt nyújtsa, amire szükséged van, körültekintően kell választanod. Mielőtt kiválasztanád bankszámládat, nézz szét a Pénzcentrum megújult bankszámla kereső kalkulátorában! Állítsd be a személyes preferenciáidat, és versenyeztesd a pénzügyi szolgáltatókat, hiszen a megalapozott döntés a Te érdeked! Egy testre szabott bankszámlával a költségeken is rengeteget spórolhatsz! (x)

Hogyan és mikor kaphatunk kárpótlást?

Ilyen esetben két dolgot kell tenni a lehető legrövidebb időn belül. Az egyik a rendőrségi feljelentés, ekkor a rendőrség a helyszíni szemle alapján jegyzőkönyvet készít. A másik, hogy az esetet az

észleléstől számított 2 napon belül jelenteni kell a biztosítónak.

Azt, hogy bizonyos tárgyak a tulajdonunkba voltak bizonyíthatjuk

  • Számlával
  • Garancialevéllel
  • Az ellopott tárgyról készült fényképpel
  • Tanúval
  • Bármely olyan egyéb módon, amivel az esetet a bíróságon is bizonyítani tudjuk

A kárpótlást pedig az elbíráláshoz szükséges dokumentumok biztosítóihoz való beérkezése után legkésőbb 15 napon belül megkaphatjuk.

NEKED AJÁNLJUK
PC BLOGGER & PODCASTER
MEDIA1  |  2023. február 8. 07:00
A Szellemi Tulajdon Nemzeti Hivatala (SZTNH) újságíróakadémiát indít annak érdekében, hogy a hazai ú...
Holdblog  |  2023. február 8. 06:22
A gépek elveszik a munkát, a mesterséges intelligencia elveszi a techóriások felhasználóit! () Komol...
Bankmonitor  |  2023. február 7. 07:04
Ügyfeleink gyakran gondolják, hogy a hitelfedezeti biztosítást hamarabb meg lehet kötni, mint a bank...
Kiszámoló  |  2023. február 5. 12:22
Az Európai Jegybank végre feléledt a Csipkerózsika álmából és jócskán az események után kullogva elk...
Óriási dobásra készül 2023-ban a magyar Kickstarter: ez lehet a válság ellenszere?

Hivatalosan is elindította befektetési kampányát a Brancs közösségi piactér, amely rekordérdeklődéssel zárta az előregisztrációs kampányát.

Újabb két közösségi kampány lett sikeres: mutatjuk, hogy melyik (x)

Év végén két újabb izgalmas kampány ért el kiemelkedő sikereket a Brancs piacterén.

Jövőre ezeket az ötleteket lesz érdemes figyelni!

Most viszont bemutatunk 3 olyan projektet, amikről valószínűleg sokat fogunk még hallani 2023-ban!

Zubreczki Dávid: teljesen abszurd, hogy erről végleg lemondtak a budapestiek

A könyv szerzőjét, Zubreczki Dávidot kérdeztük a balatoni fejlesztésekről, a városnézésről, építészetről és hogy mitől lenne élhetőbb Budapest. Interjú.

NAPTÁR
Tovább
2023. február 8. szerda
Aranka
6. hét
KONFERENCIA
Tovább
Digital Transformation 2023
Innovatív technologiák a hatékonyságnövelésért!
Sustainable Tech 2023
Innováció ma, zöld gazdaság holnap!
Biztosítás 2023
A tavasz meghatározó pénzügyi konferenciája március 8-án!
EZT OLVASTAD MÁR?