20 °C Budapest
Mutatjuk: ennyire veszélyes a környék, ahol élsz

Mutatjuk: ennyire veszélyes a környék, ahol élsz

2015. május 6. 19:29

A rendőrség hivatalos adatain alapuló térképen 44 vidéki városban és Budapest összes kerületében, illetve városrészében láthatjuk a vizsgált időszakra vonatkozó gépjármű feltöréseket és lopásokat, lakásbetöréseket, személy ellen elkövetett bűneseteket, illetve egy külön térképen, az egyebek kategóriával kibővülve, az összes bűnesetet egyben is - írja közleményében az Otthontérkép.

A térképből kiderül, hogy a közbiztonság a számok szerint országos szinten javult bár, az ezer főre eső bűneset szám csökkent 2014-ben, de árnyalja a képet, hogy drasztikusan az egyéb bűnesetek körébe tartozó számok csökkentek. Továbbá az is kiderül, hogy a bűnözéssel leginkább fertőzött magyar nagyvárosok közül, a kevésbé impozáns dobogó tetején még mindig Siófok áll, a budapesti kerületek közül pedig az V. kerület lépett a dobogó tetejére.

Budapest

Hogy pontosan mi az oka annak, hogy a bűnesetek száma ennyivel csökkent egy év alatt a rendőrség statisztikái alapján, arra nem tudjuk a pontost választ, de feltételezésünk alapján módszertani változás történhetett a bűnesetek gyűjtésében, regisztrálásában, mindenesetre a budapesti kerületek összes bűnesetét vizsgálva megállapítható, hogy még mindig a belvárosi kerületekben történik a legtöbb bűncselekmény. Ez talán nem is meglepő, hiszen ezen a területen sűrűsödik hétköznap és hétvégén is a nappali és az éjszakai élet egyaránt, illetve a turisták is leginkább ezekben a kerületekben fordulnak meg a legnagyobb számban. A listában azonban történt változás, 2014-ben az V. kerületben regisztrálták a legtöbb bűnesetet, a VI. kerületben a számok alapján javult a közbiztonság, így a kerület egy helyet "javítva" a második helyre lépett. A legbűnösebb első ötben még az I., VIII., IX. kerület foglal helyet.

A legkevesebb bűncselekményt 2014-ben is Pest külső részein a XVI., a XVII., és a XVIII. kerületekben regisztrálta a rendőrség, a sorrendben nagy változás nem is történt. Ami igazán érdekes, hogy a legkevesebb és legtöbb bűncselekménnyel rendelkező kerületek közötti közel 10-szeres különbség csökkent 2014-re, ezek szerint valóban javulhatott a közbiztonság fertőzöttebb területeken!

Vidék

A vizsgált vidéki városok közül 2014-ben is Siófokon történt magasan a legtöbb bűncselekmény ezer lakosra vetítve, több mint 47 darab, de 2013-hoz képest a bűncselekmények száma jelentősen csökkent A Balaton fővárosának is nevezett településen több mint 1100 bűncselekményt regisztráltak 2014. évben. Természetesen Siófokon a kiemelkedő turizmus miatt nyaranta megsokszorozódik a település "lakossága", így nem is csoda, hogy jellemzően a lopásokra specializálódott elkövetők egyik legfontosabb bázisa a Balaton-parti város, ami így a bűnügyi statisztikákban negatív rekordernek számít.

Ha eltekintünk a két véglettől, és csak a nagyobb lélekszámú megyei jogú városokat vizsgáljuk, akkor azt láthatjuk, hogy ezer lakosra vetítve, közel 38 bűnesettel Szolnok vezeti az összesített listát, míg a legbékésebb városunknak Sopron számít a maga kevesebb, mint 17 bűncselekményével ezer lakosonként.

JÓL JÖNNE 2 MILLIÓ FORINT?

Amennyiben 2 millió forintot igényelnél, 60 hónapos futamidőre, akkor a törlesztőrészletek szerinti rangsor alapján az egyik legjobb konstrukciót, havi 42 034 forintos törlesztővel az UniCredit Bank nyújtja (THM 9,96%), de nem sokkal marad el ettől a CIB Bank 42 083 forintos törlesztőt (THM 10,01%) ígérő ajánlata sem. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum megújult személyi kölcsön kalkulátorát. (x)

Betörések

A lakáspiaci szempontból leginkább érdekes bűncselekmény kategória a betörések. Lakásbetörések szempontjából a II. kerület bizonyult a legrosszabbnak, 2014-ben 192 bűnesetet regisztráltak, ez a szám a II. kerületi lakosságszámra vetítve 6 betörés 1000 lakosonként. A lista elején található még az I. és XII. kerület is, de Soroksáron is magas a lakásbetörések relatív száma.

Érdekes, hogy a legkevesebb regisztrált betöréssel érintett kerületek között található a VII. kerület, ahol közel 2 betörés jut 1000 lakosra, ez inkább a magasabb lakosságszámnak köszönhető. A lakásbetöréseknél is jellemző, hogy a külső kerületekben relatíve kevesebb a betörések száma.

Gépjármű elleni bűncselekmények

Fontos adatokra lelhetünk a gépjárművekkel kapcsolatos statisztika vizsgálatával is. A legtöbb bűneset a XIV. kerületben regisztrálták 2014-ben, de a lakosságszámra vetítve a legrosszabb helyzetben mégis az I. kerület volt, itt közel 8 bűncselekmény történt ezer lakosra vetítve az előző évben. A lista élére került a Belváros - Lipótváros és Ferencváros is.

Szintén érdekes és már-már meglepő, hogy a VI. és VII. kerület a lista végén tartózkodik, miközben teljes bűnstatisztikában inkább a dobogó tetején helyezkednek el. Ennek leginkább az lehet az oka, hogy az egyéb, nem lakással és gépjárművel kapcsolatos bűnesetek száma ezekben a kerületekben a legmagasabb.

NEKED AJÁNLJUK
PC BLOGGER & PODCASTER
MEDIA1  |  2022. május 26. 18:43
Emellett egy másik eset miatt figyelmeztetésben is részesítette a tévétársaságot a grémium. Bírságot...
Bankmonitor  |  2022. május 26. 15:30
2022. első negyedévében korábban sohasem látott mélységbe zuhant a születésszám, így még egy lépésse...
MNB Intézet  |  2022. május 26. 10:43
A közösségi média nemcsak mindennapi privát életünkre van hatással, hanem a gazdaságra is. Talán nem...
Holdblog  |  2022. május 26. 05:00
Túlnőtte magát a koronavírus-járvány alatti keresletfelfutás idején az Amazon. Az online kiskeresked...
Érik a forradalom a magyar iskolákban: lépni kell, különben nincs jövője a gyerekeknek

Hova kerül a magyarok elektronikus hulladéka, milyen szemléletváltásra lenne szükség, és legfőképpen hogyan készül kincs a szemétből- erről kérdeztük a RoboKalandot.

Különleges kávék jelentek meg itthon: az elit már csak ezt issza, ez bennük az extra

Az otthoni kávézásnak is egyre inkább szeretjük megadni a módját, akár egy drágább kávégépről van szó, akár kávékülönlegességről.

Atyaég! Ilyen luxusnövényeket vesznek otthonaikba most a dúsgazdag magyarok

A pandémia alatt megugrott a szobanövények, és kertészeti eszközök iránti kereslet, 2020-ban a szobanövények tekintetében 8%-os emelkedést észleltek a piaci szereplők.

Sok szülő így rontja el a gyerek fejlesztését: nem lehet elég korán kezdeni

Szinte semmi sem fejleszti olyan gyorsan és hatékonyan a legkisebbek agyát, mint a társasjáték.

NAPTÁR
Tovább
2022. május 26. csütörtök
Fülöp, Evelin
21. hét
Május 26.
A régészet napja
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
Külföldi piacra lépés 2022
Ingyenes online konferencia hazai kkv-nak!
EZT OLVASTAD MÁR?