14 °C Budapest
Mindenhonnan becsekkolsz a telefonoddal? Na ezért veszélyes

Mindenhonnan becsekkolsz a telefonoddal? Na ezért veszélyes

2015. január 13. 06:03

Becsekkolunk egy étteremből, szórakozóhelyről, vagy egy távoli városból. Ha óvatlanok vagyunk, túl sokan látják, hogy épp hol tartózkodunk, a bűnözők pedig kifigyelik, és betörnek az üres lakásba. A szituáció egyáltalán nem elképzelhetetlen - kérdés, mit szólnak ehhez a biztosítók?

Egyre több okostelefonos alkalmazás teszi lehetővé azt, hogy letöltője becsekkoljon valahonnan, azaz jelezze ismerőseinek, pontosan hol (milyen helyen, milyen eseményen) tartózkodik. Sokan szándékosan vagy figyelmetlenségből publikusan tesznek közzé ilyen információkat, azaz nem csak ismerőseik, hanem elvileg minden más felhasználó is láthatja, éppen hol tartózkodnak.

Ez pedig elvileg azzal a kockázattal is járhat, hogy bűnözők is figyelik az életvitelünket: Nyugat-Európából érkezett hírek szerint előfordult már, hogy azért törtek be lakásokba, mert a Facebookon, Swarm-on, Foursquaren látták, nincs otthon a tulajdonos.

Magyarországon a rendőrség nem kezeli külön az ilyen módszerrel kitervelt bűneseteket

- tájékoztatta a Pénzcentrumot az Országos Rendőr-Főkapitányság. A rendvédelmi tapasztalatok alapján a hazai bűnelkövetőkre nem jellemző az okostelefonokon fellelhető helymeghatározó applikációk nyomon követése és a betörések eszerinti időzítése.

Mit jelenthet ez a biztosításoknál?

Érdekes kérdés biztosítási szempontból, hogy mi történik akkor, ha valakinek feltörik a lakását, miközben ő becsekkol egy adott, a lakásától távoli helyről? Kíváncsiak voltunk arra is, hogy a hazai biztosítók találkoztak-e hasonló esettel, illetve érintheti-e ez a lakásbiztosításokat, felmerülhet-e ez biztosítási kockázatként.

Halmos Gyula, a Groupama Garancia Biztosító Szolgáltatási Centrumának főosztályvezetője a Pénzcentrumnak elmondta, hogy egy betöréses lopás kártérítésénél nem mérvadó, hogy a betörő honnan értesült arról, hogy a lakás, vagy a ház üres. Tapasztalataik szerint a tettesek több forrásból is megtudhatják, hogy nincs otthon senki. Lehet hogy valóban volt konkrét információjuk az internetről, de lehet, hogy máshonnan szereztek erről tudomást - elég ehhez akár egy mobiltelefon-beszélgetést meghallani. Az is előfordul, hogy csupán "próba szerencse" van a dolog mögött, azaz egyszerűen csak becsengetnek lakásokba, és így teszteleik, hogy otthon vannak-e. Ráadásul

az esetek 99 százalékában nem lehet bizonyítani, honnan tudták a tettesek, hogy nincs otthon senki.

Az Aegon arról tájékoztatott, hogy megtérítik az ügyfél kárát, ha egyébként megfelel a szabályzat szerinti feltételeknek. Egyébként nincs ilyen esetre vonatkozó kizárás vagy közrehatás a szabályzatban.

JÓL JÖNNE 2 MILLIÓ FORINT?

Amennyiben 2 millió forintot igényelnél, 60 hónapos futamidőre, akkor a törlesztőrészletek szerinti rangsor alapján az egyik legjobb konstrukciót, havi 42 034 forintos törlesztővel az UniCredit Bank nyújtja (THM 9,96%), de nem sokkal marad el ettől a CIB Bank 42 083 forintos törlesztőt (THM 10,01%) ígérő ajánlata sem. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum megújult személyi kölcsön kalkulátorát. (x)

Az Allianz minden esetben a káresemény szempontjából vizsgálja meg egyedileg, hogy a biztosítási szerződési feltételek alapján a károsult jogosult-e a kifizetésre.

Az okostelefonok és a közösségi portálok nem megfelelő használatával azonban valóban teljes képet festhetünk a betörőknek arról, hogy mikor és hova érdemes "ellátogatniuk", sokat segíthet a betörők számára ugyanis, ha ezeken az oldalakon böngészve, megbizonyosodhatnak róla, hogy például ki hol tölti a hétvégét, mely lakások maradnak lakó nélkül. Éppen ezért fontos, hogy a közösségi média oldalakat kellő óvatossággal kezeljük - tájékoztatta lapunkat a biztosító.

Az Allianz szakértői azt javasolják, hogy

  • Ne osszuk meg személyes adatainkat mindenkivel! A felhasználók többsége a következményekbe bele sem gondolva adja ki lakcímét és aktuális tartózkodási helyét a közösségi oldalakon. A betörők már abból is kideríthetik a címünket, ha akár egyszer is készítettünk egy eseményt saját lakásunkat megjelölve helyszínnél (még pontos cím sem kell hozzá).
  • Az otthonunkban készült képek közzétételével szintén vigyázni kell, hiszen ezekből a bűnözők tájékozódhatnak a lakásunkban található értékekről.
  • Ne írjuk ki előzetesen a tervezett nyaralást, illetve a reptérre érve inkább ne csekkoljunk be a telefonunkon. Ha csak lehet, mindig kerüljük a pontos tartózkodási helyünk közlését. Ugyanez igaz az esti programokra (pl. színház, koncert, buli, stb..), de a közösségi médiás eseményekre való visszajelzésekkel is óvatosan kell bánni.
  • A megosztásra szánt fotók elkészítéséhez használt okostelefonon vagy fényképezőgépen kapcsoljuk ki a GPRS-t és a pontos idő jelölését lehetővé tevő funkciót, illetve ne használjunk olyan készüléket, ahol ez nem megoldható. Utazás közben ne töltsünk fel fotókat, videókat a nyaralásokról, ezeket inkább csak hazaérkezésünk után rakjuk ki.
  • Használjuk fel azokat a biztonsági beállításokat, amelyekkel elkerülhető, hogy az általunk közzétett információk bárki számára elérhetőek legyenek.
  • Kössünk lakásbiztosítást, hogy ha mindezek ellenére megtörténik a baj, akkor is legyen megfelelő védelmünk.

NEKED AJÁNLJUK
PC BLOGGER & PODCASTER
Bankmonitor  |  2022. május 19. 17:06
Ha jó jövedelemmel rendelkezünk, akkor is nagyon lényeges lehet a bankválasztás: az egyes pénzintéze...
Holdblog  |  2022. május 19. 16:24
Mindannyiunkat érint a pénzromlás, de más és más mértékben. Sajnos van, akinek a kenyér ára okoz gon...
MEDIA1  |  2022. május 19. 16:08
A hírportál szerint Lázár János egy bizonyos Építési és Beruházási MÚZEUM vezetője lesz. Erről erede...
Kasza Elliott-tal  |  2022. május 17. 19:41
Ma lezajlott a Magyar Telekom részvény-visszavásárlási aukciója, elköltötték a teljes erre szánt öss...
Sok szülő így rontja el a gyerek fejlesztését: nem lehet elég korán kezdeni

Szinte semmi sem fejleszti olyan gyorsan és hatékonyan a legkisebbek agyát, mint a társasjáték.

Ennyibe kerül manapság egy luxus mobilház: ez lehet a lakásválság megoldása? + videó

Drágulnak az ingatlanok, emelkednek a hitelkamatok: ez pedig szinte egyenes út a lakhatási válsághoz. Nálunk is működhet az, ahogy az USA-ban megoldották?

Ilyen még nemigen volt itthon: itt a bejelentés, elindult a magyar Kickstarter

A Kickstarternek és az Indiegogonak hála a közösségi finanszírozási forma évek óta világszerte népszerű és most megérkezett Magyarországra is, a Brancs formájában

Milliókat bukhat, aki így indít vállalkozást: jól meg kell gondolni, a KATA sem jó mindenre

Sokan alábecsülik, mennyire lényeges alaposan átgondolni, milyen vállalkozási és azzal együtt adózási formát válasszanak induló cégük számára.

NAPTÁR
Tovább
2022. május 19. csütörtök
Ivó, Milán
20. hét
Május 19.
Forrásvizek napja
KONFERENCIA
Tovább
Külföldi piacra lépés 2022
Ingyenes online konferencia hazai kkv-nak!
EZT OLVASTAD MÁR?