-5 °C Budapest

Budapesten nyitották meg a szegények temetőjét

2015. január 13. 15:08

Elkészült a fővárosi szociális parcella az Újköztemetőben. A területet a temető hátsó részében, a ravatalozótól mintegy két kilométerre jelölték ki, ám a koporsót nem kell a hozzátartozóknak idáig vinniük, mivel itt külön halottkiadó helyiséget állítanak fel itt - mondta az InfoRádióban a Budapesti Temetkezési Intézet szolgáltatási igazgatója.

A Fővárosi Közgyűlés az Újköztemetőt jelölte ki a szociális parcella létrehozására. A parcella körülbelül bruttó 12 ezer négyzetméter nagyságú, ami tartalmazza a belső úthálózatot is

 - mondta Tóth Gábor. A területen négy vízvételi helyet alakítottak ki, és később helyezik ki az úgynevezett elhunyt-átadó, humanizált konténert, hogy ne kelljen az elhunytat a hivatalos átadás után a halottasháztól gyalog vinniük, ez nagyjából másfél-két kilométeres út.

Ez a temető külső része, vannak bizonyos feltételek, amelyek alapján egy szociális parcellát ki lehet alakítani, például nem lehetnek benne aktív, tehát jelenleg is rendelkezési joggal terhelt sírok. Az Újköztemetőben ilyen parcella csak a hátsó részben van - fűzte hozzá a Budapesti Temetkezési Intézet szolgáltatási igazgatója.

Az időközben módosított törvény, amely a hatálybalépési határidőt egy évvel eltolta, nem érinti a cég fővárossal kötött szerződésében szereplő határidőket. Ezek alapján a szociális parcellának február végéig el kell készülnie - jelezte a Budapesti Temetkezési Intézet szolgáltatási igazgatója.

A parcella elkészült, a csapokat, a szeméttárolókat és az említett elhunyt-átadó konténert elsősorban vagyonvédelmi szempontokból csak később helyezik majd ki, természetesen a főváros tudtával - jegyezte meg Tóth Gábor.

LAKÁST, HÁZAT VENNÉL, DE NINCS ELÉG PÉNZED? VAN OLCSÓ MEGOLDÁS!

A Pénzcentrum lakáshitel-kalkulátora szerint ma 15 millió forintot, 20 éves futamidőre, már 8,54 százalékos THM-el, és havi 129 100 forintos törlesztővel fel lehet venni az UniCredit Banknál. De nem sokkal marad el ettől a többi hazai nagybank ajánlata sem: a CIB Banknál 9,12% a THM; a Raiffeisen Banknál 9,37%; az MKB Banknál 9,4%,  a Takarékbanknál pedig 9,53%; míg az UniCredit Banknál 9,7%-os THM-mel kalkulálhatunk. Érdemes még megnézni az OTP Bank, a Takarékbank, és természetesen a többi magyar hitelintézet konstrukcióját is, és egyedi kalkulációt végezni, saját preferenciáink alapján különböző hitelösszegekre és futamidőkre. Ehhez keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát. (x)

A Budapesti Temetkezési Intézet szolgáltatási igazgatója hozzátette: ravatalozásra - a törvény értelmében - szociális temetésnél csak a sírnál lesz mód.

 

NEKED AJÁNLJUK
PC BLOGGER & PODCASTER
MEDIA1  |  2023. február 8. 07:00
A Szellemi Tulajdon Nemzeti Hivatala (SZTNH) újságíróakadémiát indít annak érdekében, hogy a hazai ú...
Holdblog  |  2023. február 8. 06:22
A gépek elveszik a munkát, a mesterséges intelligencia elveszi a techóriások felhasználóit! () Komol...
Bankmonitor  |  2023. február 7. 07:04
Ügyfeleink gyakran gondolják, hogy a hitelfedezeti biztosítást hamarabb meg lehet kötni, mint a bank...
Kiszámoló  |  2023. február 5. 12:22
Az Európai Jegybank végre feléledt a Csipkerózsika álmából és jócskán az események után kullogva elk...
Óriási dobásra készül 2023-ban a magyar Kickstarter: ez lehet a válság ellenszere?

Hivatalosan is elindította befektetési kampányát a Brancs közösségi piactér, amely rekordérdeklődéssel zárta az előregisztrációs kampányát.

Újabb két közösségi kampány lett sikeres: mutatjuk, hogy melyik (x)

Év végén két újabb izgalmas kampány ért el kiemelkedő sikereket a Brancs piacterén.

Jövőre ezeket az ötleteket lesz érdemes figyelni!

Most viszont bemutatunk 3 olyan projektet, amikről valószínűleg sokat fogunk még hallani 2023-ban!

Zubreczki Dávid: teljesen abszurd, hogy erről végleg lemondtak a budapestiek

A könyv szerzőjét, Zubreczki Dávidot kérdeztük a balatoni fejlesztésekről, a városnézésről, építészetről és hogy mitől lenne élhetőbb Budapest. Interjú.

NAPTÁR
Tovább
2023. február 8. szerda
Aranka
6. hét
KONFERENCIA
Tovább
Digital Transformation 2023
Innovatív technologiák a hatékonyságnövelésért!
Sustainable Tech 2023
Innováció ma, zöld gazdaság holnap!
Biztosítás 2023
A tavasz meghatározó pénzügyi konferenciája március 8-án!
EZT OLVASTAD MÁR?