24 °C Budapest
Egészségpénztári tag vagy? Erről talán nem is hallottál

Egészségpénztári tag vagy? Erről talán nem is hallottál

Pénzcentrum
2014. október 16. 06:01

Nem csak az adókedvezmény, vagy a kedvezményes gyógyszerek miatt éri meg egészségpénztári tagnak lenni. Egyre több embernél diagnosztizálnak gluténérzékenységet, de az érintettek közül viszonylag kevesen ismerik azt a lehetőséget, hogy az egészségpénztári megtakarításból gluténmentes termékeket is vásárolhatnak.

Magyarországon majdnem 1,2 millióan tagjai valamelyik önkéntes egészségpénztárnak. Ez a gyakorlatban azt jelenti, hogy havonta befizetünk 1-2 ezer forint tagdíjat, ami egy egyéni számlán tárolódik számunkra. A befizetett összeg az egészség megőrzését szolgáló termékekre és szolgáltatásokra költhető el. A pénztárak szerződést kötnek különböző szolgáltatókkal - magánrendelőkkel, egészségközpontokkal, sportboltokkal, vagy patikákkal, stb. -, és mi legtöbb esetben itt költhetjük el a megtakarításunkat. Egyes egészségpénztárak külön pénztári kártyát bocsátanak ki, ez hasonlóan működik egy bankkártyához, könnyebb vele az igénybe vett szolgáltatások elszámoltatása - tájékoztat a Magyar Nemzeti Bank (MNB).

A megtakarításunkat állami támogatás egészíti ki: a pénztári befizetések után 20 százalékos (de csak maximum 100 ezer forint értékű) adójóváírást kapunk. A munkáltatók is fizethetik számlánkra ezt az összeget, és további hozzájárulásokat is tehetnek. Tehát akár béren kívüli juttatásként is igényelhetjük munkaadónknál.

Az egészségpénztári befizetéseinket saját és családunk gyógykezelésére, gyógyászati felszerelésére költhetjük el. Például költhetjük ezt a pénzt gyógyszerekre és gyógyászati segédeszközökre. Finanszírozhatunk belőle magánkórházi ellátást, vagy magánorvosi vizsgálatot, kezelést. Műtét vagy baleset utáni rehabilitációra is lehet költeni ezt az összeget, gyógytornára, vagy épp gyógymasszázsra.

És vásárolhatunk többek között ebből az pénzből gluténmentes termékeket is.

Egyre több embernél derül fény valamilyen étel-intoleranciára, és az évek óta tapasztalt tünetek, problémák oka végre egyértelművé válik. A gluténérzékenység is sok esetben egy a legnehezebben észrevehető betegségek közül. A puffadás, a gyomorproblémák, a hasmenés vagy székrekedés, bőrproblémák és fejfájás mellett számos olyan apró tünet jelentkezhet, ami megkönnyítheti a diagnózist.

A gluténérzékenység nem gyógyítható, csak életen át tartó diétával kerülhetők el a tünetek. A diéta azért különösen nehéz, mert az egyértelműen lisztes élelmiszerek mellett a glutén számos készételben, levesporokban, szószokban, hústermékekben, fűszerekben megtalálható. Így az érintettek mindenből csak olyat fogyaszthatnak, amin minden kétséget kizáróan fel van tüntetve, ez a termék nem tartalmaz glutént. Most ez még nem kötelező, bár sok árun megtalálható allergén információ. A helyzet valamelyest azonban könnyebb lesz 2014. december 13. után, amikortól kötelezővé válik majd a termékeken feltüntetni az összes allergén összetevőt. A bogarászás mellett az sem elhanyagolható tényező, hogy ezeknek a termékeknek az ára akár két-háromszorosa is lehet a "hagyományosokénak"A hazai egészségpénztáraknak jelenleg összesen 1 020 863 tagja van.
.

Ezeket a speciális termékeket is meg lehet vásárolni tehát az egészségpénztári keretünkből, de csak azokat, amiket az Országos Élelmezés- és Táplálkozástudományi Intézet (OÉTI) nyilvántartásba vett mint gluténmentes terméket.

TÍZEZREKET SPÓROLHATSZ BANKVÁLTÁSSAL!

A bankszámla mindennapi életünk része. A munkabér, nyugdíj, ösztöndíj jellemzően bankszámlára érkezik. Segítségével kényelmesen intézhetjük a pénzügyeinket, akár otthonról is. Ahhoz azonban, hogy bankszámlád valóban azt nyújtsa, amire szükséged van, körültekintően kell választanod. Mielőtt kiválasztanád bankszámládat, nézz szét a Pénzcentrum megújult bankszámla kereső kalkulátorában! Állítsd be a személyes preferenciáidat, és versenyeztesd a pénzügyi szolgáltatókat, hiszen a megalapozott döntés a Te érdeked! Egy testre szabott bankszámlával a költségeken is rengeteget spórolhatsz! (x)

Így a vásárlás menete a jogszabály szerint:

  • Bármelyik szerződött szolgáltatónál vásárolhatunk, illetve ott is, ahol nincs partnerkapcsolat
  • Ha olyan helyen vásárolunk gluténmentes terméket, aminél nincs partnerkapcsolat, számlát kell kérnünk a vásárlásról.
  • A számlának az egészségpénztár nevére kell szólnia, és legtöbb esetben szerepelnie kell rajta a pénztártag nevének és azonosító számának is.
  • Ezután a számlát el kell juttatni személyesen vagy postán az egészségpénztárhoz. Az elköltött pénzt csak ezután utalják át a bankszámlánkra.

Ha tehetjük azonban érdemes a saját egészségpénztárunkkal szerződésben álló szolgáltatónál vásárolni, hiszen így megspóroljuk a várakozást, a plusz ügyintézést. Ugyanakkor ez nem könnyű feladat. Hiszen ezek a termékek nem a csak erre az életmódra specializálódott boltokban találhatók meg, hanem bárki árusíthatja őket. Meg lehet vásárolni őket például nagy szupermarketekben, bioboltokban, speciális, étel intoleranciásokat kiszolgáló üzletekben, vagy néha egy-egy pékségben. A nagy, nem gyógyászati célú boltok viszont aligha szerződnek egészségpénztárakkal, hiszen nem a gyógyászat a fő profiljuk. Emiatt különösen nehéz az egészségpénztárak szolgáltatókeresőjében partnerekre bukkanni. Érdemes bioboltra, vagy natur- előtagra szűrni ezeken a felületeken, így találhatunk olyan üzleteket, ahol előfeltételezéseink szerint találunk majd a gluténmentes árukat.

 

NEKED AJÁNLJUK
PC BLOGGER & PODCASTER
Holdblog  |  2022. augusztus 14. 14:34
Vakmajom szerint nem túlzás azt állítani, hogy a Better Call Saul cím amerikai tévésorozat átformált...
MEDIA1  |  2022. augusztus 12. 19:52
Leadja az Elcserélt élet (Um Lugar ao Sol) cím brazil telenovellát az RTL Klub.
Kiszámoló  |  2022. augusztus 12. 11:08
A KAVOSZ újra elindította a vállalkozóknak szóló Széchenyi hiteltermékeket, igaz lényegesen rosszabb...
Bankmonitor  |  2022. augusztus 11. 11:16
A legtöbb vállalkozónak szinte égnek áll a haja, amikor hiteligénylésrl és adminisztrációról, regisz...
Alapvető hibákon úszik el a magyarok pénze: erre figyelj, ha nem akarsz legatyásodni

A mostani gazdasági helyzetbe szinte bármit megtennénk, hogy spóroljunk, azonban sokan tapasztalhatják azt, hogy hiába igyekeznek, még így is elfolyik a pénz a bankszámlájukról.

Ilyet még nem láttál: így adnák ki a magyar gyerekek kedvenc könyvét újra

Közösségi finanszírozással adnák ki újra a 2012-es év gyerekkönyvét, a Dobozvárost.

Sok magyar nem is tud erről az egyszerű trükkről: milliókat bukhatnak, ha nem figyelnek oda

A vállalkozásunk sikere rengeteg dolgon múlhat, nem elég az ötlet, bizony kemény munkát kell fektetni a sikerbe.

Régi klasszikus tér vissza a magyar boltokba: sokak kedvence lesz ismét elérhető a polcokon

Tíz év után ismét megjelenhet Lakatos István Év Gyerekkönyve-díjas meseregénye, a Dobozváros!

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2022. augusztus 14. vasárnap
Marcell
32. hét
KONFERENCIA
Tovább
Portfolio Future of Finance 2022
Októberben jön a magyar pénzügyi szakma nagy találkozója.
Energy Investment Forum 2022 - A MEKH szakmai támogatásával
Válság kontra klímacélok? Lesz miről beszélni az Energy Investment Forum-on!
Private Health Forum 2022
A hazai magánegészségügy legkiemelkedőbb konferenciája.
EZT OLVASTAD MÁR?
Pénzcentrum  |  2022. augusztus 14. 16:05