13 °C Budapest
Egészségpénztári tag vagy? Erről talán nem is hallottál

Egészségpénztári tag vagy? Erről talán nem is hallottál

Pénzcentrum
2014. október 16. 06:01

Nem csak az adókedvezmény, vagy a kedvezményes gyógyszerek miatt éri meg egészségpénztári tagnak lenni. Egyre több embernél diagnosztizálnak gluténérzékenységet, de az érintettek közül viszonylag kevesen ismerik azt a lehetőséget, hogy az egészségpénztári megtakarításból gluténmentes termékeket is vásárolhatnak.

Magyarországon majdnem 1,2 millióan tagjai valamelyik önkéntes egészségpénztárnak. Ez a gyakorlatban azt jelenti, hogy havonta befizetünk 1-2 ezer forint tagdíjat, ami egy egyéni számlán tárolódik számunkra. A befizetett összeg az egészség megőrzését szolgáló termékekre és szolgáltatásokra költhető el. A pénztárak szerződést kötnek különböző szolgáltatókkal - magánrendelőkkel, egészségközpontokkal, sportboltokkal, vagy patikákkal, stb. -, és mi legtöbb esetben itt költhetjük el a megtakarításunkat. Egyes egészségpénztárak külön pénztári kártyát bocsátanak ki, ez hasonlóan működik egy bankkártyához, könnyebb vele az igénybe vett szolgáltatások elszámoltatása - tájékoztat a Magyar Nemzeti Bank (MNB).

A megtakarításunkat állami támogatás egészíti ki: a pénztári befizetések után 20 százalékos (de csak maximum 100 ezer forint értékű) adójóváírást kapunk. A munkáltatók is fizethetik számlánkra ezt az összeget, és további hozzájárulásokat is tehetnek. Tehát akár béren kívüli juttatásként is igényelhetjük munkaadónknál.

Az egészségpénztári befizetéseinket saját és családunk gyógykezelésére, gyógyászati felszerelésére költhetjük el. Például költhetjük ezt a pénzt gyógyszerekre és gyógyászati segédeszközökre. Finanszírozhatunk belőle magánkórházi ellátást, vagy magánorvosi vizsgálatot, kezelést. Műtét vagy baleset utáni rehabilitációra is lehet költeni ezt az összeget, gyógytornára, vagy épp gyógymasszázsra.

És vásárolhatunk többek között ebből az pénzből gluténmentes termékeket is.

Egyre több embernél derül fény valamilyen étel-intoleranciára, és az évek óta tapasztalt tünetek, problémák oka végre egyértelművé válik. A gluténérzékenység is sok esetben egy a legnehezebben észrevehető betegségek közül. A puffadás, a gyomorproblémák, a hasmenés vagy székrekedés, bőrproblémák és fejfájás mellett számos olyan apró tünet jelentkezhet, ami megkönnyítheti a diagnózist.

A gluténérzékenység nem gyógyítható, csak életen át tartó diétával kerülhetők el a tünetek. A diéta azért különösen nehéz, mert az egyértelműen lisztes élelmiszerek mellett a glutén számos készételben, levesporokban, szószokban, hústermékekben, fűszerekben megtalálható. Így az érintettek mindenből csak olyat fogyaszthatnak, amin minden kétséget kizáróan fel van tüntetve, ez a termék nem tartalmaz glutént. Most ez még nem kötelező, bár sok árun megtalálható allergén információ. A helyzet valamelyest azonban könnyebb lesz 2014. december 13. után, amikortól kötelezővé válik majd a termékeken feltüntetni az összes allergén összetevőt. A bogarászás mellett az sem elhanyagolható tényező, hogy ezeknek a termékeknek az ára akár két-háromszorosa is lehet a "hagyományosokénak"A hazai egészségpénztáraknak jelenleg összesen 1 020 863 tagja van.
.

Ezeket a speciális termékeket is meg lehet vásárolni tehát az egészségpénztári keretünkből, de csak azokat, amiket az Országos Élelmezés- és Táplálkozástudományi Intézet (OÉTI) nyilvántartásba vett mint gluténmentes terméket.

LAKÁST, HÁZAT VENNÉL, DE NINCS ELÉG PÉNZED? VAN OLCSÓ MEGOLDÁS!

A Pénzcentrum lakáshitel-kalkulátora szerint ma 15 millió forintot, 20 éves futamidőre, már 7,78 százalékos THM-el, és havi 121 083 forintos törlesztővel fel lehet venni az UniCredit Banknál. De nem sokkal marad el ettől a többi hazai nagybank ajánlata sem: a Raiffeisen Banknál 8,4% a THM; az MKB Banknál 8,59%; a CIB Banknál 8,63%,  a Takarékbanknál Banknál pedig 8,77%; míg az Erste Banknál 9,41%-os THM-mel kalkulálhatunk. Érdemes még megnézni a Sopron Bank, a Takarékbank, és természetesen a többi magyar hitelintézet konstrukcióját is, és egyedi kalkulációt végezni, saját preferenciáink alapján különböző hitelösszegekre és futamidőkre. Ehhez keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát. (x)

Így a vásárlás menete a jogszabály szerint:

  • Bármelyik szerződött szolgáltatónál vásárolhatunk, illetve ott is, ahol nincs partnerkapcsolat
  • Ha olyan helyen vásárolunk gluténmentes terméket, aminél nincs partnerkapcsolat, számlát kell kérnünk a vásárlásról.
  • A számlának az egészségpénztár nevére kell szólnia, és legtöbb esetben szerepelnie kell rajta a pénztártag nevének és azonosító számának is.
  • Ezután a számlát el kell juttatni személyesen vagy postán az egészségpénztárhoz. Az elköltött pénzt csak ezután utalják át a bankszámlánkra.

Ha tehetjük azonban érdemes a saját egészségpénztárunkkal szerződésben álló szolgáltatónál vásárolni, hiszen így megspóroljuk a várakozást, a plusz ügyintézést. Ugyanakkor ez nem könnyű feladat. Hiszen ezek a termékek nem a csak erre az életmódra specializálódott boltokban találhatók meg, hanem bárki árusíthatja őket. Meg lehet vásárolni őket például nagy szupermarketekben, bioboltokban, speciális, étel intoleranciásokat kiszolgáló üzletekben, vagy néha egy-egy pékségben. A nagy, nem gyógyászati célú boltok viszont aligha szerződnek egészségpénztárakkal, hiszen nem a gyógyászat a fő profiljuk. Emiatt különösen nehéz az egészségpénztárak szolgáltatókeresőjében partnerekre bukkanni. Érdemes bioboltra, vagy natur- előtagra szűrni ezeken a felületeken, így találhatunk olyan üzleteket, ahol előfeltételezéseink szerint találunk majd a gluténmentes árukat.

 

NEKED AJÁNLJUK
PC BLOGGER & PODCASTER
Hold Podcast
2022. szeptember 15. 17:37
MEDIA1  |  2022. szeptember 29. 16:26
Új szintre lép a bizottság vizsgálata.
Bankmonitor  |  2022. szeptember 29. 14:50
Mindenki azon gondolkodik, hogyan tudna okosan pénzt megtakarítani, hiszen az áremelkedés felfalja a...
Kiszámoló  |  2022. szeptember 29. 12:11
Negatív rekord negatív rekord hátán, a 13%-ra emelt magyar alapkamat után ma a 420 forintot is átvit...
Holdblog  |  2022. szeptember 29. 05:00
Az orosz-ukrán konfliktus hetedik hónapjában már nem az a kérdés, hogy Európa recesszióba süllyed-e,...
Ismét zsebbe kell nyúlnia a magyar szülőknek: súlyos kiadás vár rájuk a következő hónapokban

Az infláció miatt a szülőknek a zsebpénz politikájukat is át kell gondolniuk, hiszen minden drágul, így bizony a zsebpénzt is emelni kellene.

Ők azok, akik a válságból is profitálnak: keveseknek jön be, de nagyot kaszálnak majd

Pistyur Veronika szerint a válságban erős üzleti tervek is születhetnek, hiszen jobban figyelünk, és reagálunk, mint akkor, ha kényelem van.

Rengeteg magyar kedvenc terméke tűnhet el a boltok polcairól: óriási a baj, ennek nem látni a végét

Papírhiány, munkaerőhiány, az adózási rend változása mind hozzájárul ahhoz, hogy egyre nehezebb kiadni könyveket.

Lenullázhatja a magyar családokat a rezsiemelés: ide menekítsd a pénzed, amíg megteheted

Sokan a téltől félnek, mondván nehéz lesz kikalkulálni a megemelkedett rezsiárakat, de a lakásárak, albérlet árak is az egekben.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2022. szeptember 29. csütörtök
Mihály
39. hét
Szeptember 29.
Nemzetközi kávé nap
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
Győr - Nyugat-magyarországi Gazdasági Fórum 2022
Ingyenes régiós fórum a helyi kkv-knak szakértőkkel.
Megújuló energia workshop a Lakás kiállításon
3 napig ingyenesen a LAKÁS KIÁLLÍTÁSON szeptember 23-25 között!
EZT OLVASTAD MÁR?