Egészségpénztári tag vagy? Erről talán nem is hallottál

Pénzcentrum
2014. október 16. 06:01

Nem csak az adókedvezmény, vagy a kedvezményes gyógyszerek miatt éri meg egészségpénztári tagnak lenni. Egyre több embernél diagnosztizálnak gluténérzékenységet, de az érintettek közül viszonylag kevesen ismerik azt a lehetőséget, hogy az egészségpénztári megtakarításból gluténmentes termékeket is vásárolhatnak.

Magyarországon majdnem 1,2 millióan tagjai valamelyik önkéntes egészségpénztárnak. Ez a gyakorlatban azt jelenti, hogy havonta befizetünk 1-2 ezer forint tagdíjat, ami egy egyéni számlán tárolódik számunkra. A befizetett összeg az egészség megőrzését szolgáló termékekre és szolgáltatásokra költhető el. A pénztárak szerződést kötnek különböző szolgáltatókkal - magánrendelőkkel, egészségközpontokkal, sportboltokkal, vagy patikákkal, stb. -, és mi legtöbb esetben itt költhetjük el a megtakarításunkat. Egyes egészségpénztárak külön pénztári kártyát bocsátanak ki, ez hasonlóan működik egy bankkártyához, könnyebb vele az igénybe vett szolgáltatások elszámoltatása - tájékoztat a Magyar Nemzeti Bank (MNB).

A megtakarításunkat állami támogatás egészíti ki: a pénztári befizetések után 20 százalékos (de csak maximum 100 ezer forint értékű) adójóváírást kapunk. A munkáltatók is fizethetik számlánkra ezt az összeget, és további hozzájárulásokat is tehetnek. Tehát akár béren kívüli juttatásként is igényelhetjük munkaadónknál.

Az egészségpénztári befizetéseinket saját és családunk gyógykezelésére, gyógyászati felszerelésére költhetjük el. Például költhetjük ezt a pénzt gyógyszerekre és gyógyászati segédeszközökre. Finanszírozhatunk belőle magánkórházi ellátást, vagy magánorvosi vizsgálatot, kezelést. Műtét vagy baleset utáni rehabilitációra is lehet költeni ezt az összeget, gyógytornára, vagy épp gyógymasszázsra.

És vásárolhatunk többek között ebből az pénzből gluténmentes termékeket is.

Egyre több embernél derül fény valamilyen étel-intoleranciára, és az évek óta tapasztalt tünetek, problémák oka végre egyértelművé válik. A gluténérzékenység is sok esetben egy a legnehezebben észrevehető betegségek közül. A puffadás, a gyomorproblémák, a hasmenés vagy székrekedés, bőrproblémák és fejfájás mellett számos olyan apró tünet jelentkezhet, ami megkönnyítheti a diagnózist.

A gluténérzékenység nem gyógyítható, csak életen át tartó diétával kerülhetők el a tünetek. A diéta azért különösen nehéz, mert az egyértelműen lisztes élelmiszerek mellett a glutén számos készételben, levesporokban, szószokban, hústermékekben, fűszerekben megtalálható. Így az érintettek mindenből csak olyat fogyaszthatnak, amin minden kétséget kizáróan fel van tüntetve, ez a termék nem tartalmaz glutént. Most ez még nem kötelező, bár sok árun megtalálható allergén információ. A helyzet valamelyest azonban könnyebb lesz 2014. december 13. után, amikortól kötelezővé válik majd a termékeken feltüntetni az összes allergén összetevőt. A bogarászás mellett az sem elhanyagolható tényező, hogy ezeknek a termékeknek az ára akár két-háromszorosa is lehet a "hagyományosokénak"A hazai egészségpénztáraknak jelenleg összesen 1 020 863 tagja van.
.

Ezeket a speciális termékeket is meg lehet vásárolni tehát az egészségpénztári keretünkből, de csak azokat, amiket az Országos Élelmezés- és Táplálkozástudományi Intézet (OÉTI) nyilvántartásba vett mint gluténmentes terméket.

NULLA FORINTOS SZÁMLAVEZETÉS? LEHETSÉGES! MEGÉRI VÁLTANI!

Nem csak jól hangzó reklámszöveg ma már az ingyenes számlavezetés. A Pénzcentrum számlacsomag kalkulátorában ugyanis több olyan konstrukciót is találhatunk, amelyek esetében az alapdíj, és a fontosabb szolgáltatások is ingyenesek lehetnek. Nemrég három pénzintézet is komoly akciókat hirdetett, így jelenleg a CIB Bank, a Raiffeisen Bank, valamint az UniCredit Bank konstrukcióival is tízezreket spórolhatnak az ügyfelek. Nézz szét a friss számlacsomagok között, és válts pénzintézetet percek alatt az otthonodból. (x)

Így a vásárlás menete a jogszabály szerint:

  • Bármelyik szerződött szolgáltatónál vásárolhatunk, illetve ott is, ahol nincs partnerkapcsolat
  • Ha olyan helyen vásárolunk gluténmentes terméket, aminél nincs partnerkapcsolat, számlát kell kérnünk a vásárlásról.
  • A számlának az egészségpénztár nevére kell szólnia, és legtöbb esetben szerepelnie kell rajta a pénztártag nevének és azonosító számának is.
  • Ezután a számlát el kell juttatni személyesen vagy postán az egészségpénztárhoz. Az elköltött pénzt csak ezután utalják át a bankszámlánkra.

Ha tehetjük azonban érdemes a saját egészségpénztárunkkal szerződésben álló szolgáltatónál vásárolni, hiszen így megspóroljuk a várakozást, a plusz ügyintézést. Ugyanakkor ez nem könnyű feladat. Hiszen ezek a termékek nem a csak erre az életmódra specializálódott boltokban találhatók meg, hanem bárki árusíthatja őket. Meg lehet vásárolni őket például nagy szupermarketekben, bioboltokban, speciális, étel intoleranciásokat kiszolgáló üzletekben, vagy néha egy-egy pékségben. A nagy, nem gyógyászati célú boltok viszont aligha szerződnek egészségpénztárakkal, hiszen nem a gyógyászat a fő profiljuk. Emiatt különösen nehéz az egészségpénztárak szolgáltatókeresőjében partnerekre bukkanni. Érdemes bioboltra, vagy natur- előtagra szűrni ezeken a felületeken, így találhatunk olyan üzleteket, ahol előfeltételezéseink szerint találunk majd a gluténmentes árukat.

 

NEKED AJÁNLJUK
PC BLOGGER & PODCASTER
MEDIA1  |  2024. április 26. 19:11
A Fidesz EP-listájának vezetője arra hivatkozva utasította vissza a többi párt listavezetőjével való...
Kasza Elliott-tal  |  2024. április 26. 17:34
Na, nincs több Deutsche Bank részvényem. 2018 óta volt, abban az időben aktívan kereskedtem vele, az...
ChikansPlanet  |  2024. április 26. 11:32
Az Amazonas-medence esőerdeje fontos természeti kincsünk, amely gazdag növény- és állatvilággal, kit...
Holdblog  |  2024. április 26. 08:56
HOLD After Hours. Szabó Lászlóval helyre tesszük a szövőlepkéket, a kapitalizmust, a kapitalizmus kr...
Farmról az asztalra: így segítheti ez az üzleti modell a kisgazdaságokat

A CSA, azaz a közösség által támogatott mezőgazdasági modell hazánkban egyelőre alig ismert, pedig Nyugat-Európában és az amerikai földrészen egyre elterjedtebb.

Páratlan fotó dokumentációval illusztrált napló került elő a Don-kanyarból (x)

Hadtörténeti kuriózum lehet az a 120 darab színes, jó minőségben retusált és digitalizált, publikálás előtt álló felvétel, amely 45 év lappangás után került elő.

Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. április 27. szombat
Zita
17. hét
Április 27.
Morse nap
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
GEN Z Fest 2024
Pénzről, bátran. Techről, tudatosan. Jövőről, őszintén.
Most nem