Méregdrága a meddőségi kezelés: kinek van erre pénze?

Méregdrága a meddőségi kezelés: kinek van erre pénze?

2014. augusztus 14. 09:00

Miközben Magyarországon is egyre nagyobb problémát jelent a meddőség, az egészségbiztosító évek óta nagyjából változatlan összeggel járul hozzá a kezelésekhez. Ez évente megközelítőleg 2,5 milliárd forintot jelent - írja a Világgazdaság.

Az Országos Egészségbiztosítási Pénztártól a lap azt is megtudta, hogy ehhez - a tavalyi adatok alapján - évente még mintegy 1,4 milliárd forint jön, amely összesen kilenc, különböző márkanevű, meddőség kezelésében használt készítmény tb-támogatása.

A KSH adatai szerint Magyarországon megközelítőleg 150 ezer olyan pár él, akik legalább egy éve hiába várnak gyermekre. Közülük azonban nem mindenki veszi igénybe a közintézményekben és az OEP-pel szerződött magánintézményekben elvileg térítésmentes meddőségi kezelést.

Sok efféle kezelés van, ezek közül a legtöbbe kétségkívül a mesterséges megtermékenyítés kerül, amely esetenként ugyan "csak" mintegy 300 ezer forint, ám páronként összesen öt ilyen kérhető térítésmentesen. Az évi 6-6,5 ezer lombikbébi-program finanszírozása a meddőségi kezelésekre kifizetett legnagyobb tétel: éves szinten 2,1-2,3 milliárd forint.

NEKED AJÁNLJUK
KONFERENCIA
Tovább
HR Revolution 2021
Vörös riadó! Újabb fronton nyílhat harc a hazai munkahelyeken. Hogyan tovább?
EZT OLVASTAD MÁR?
Pénzcentrum  |  2021. május 8. 19:18