8 °C Budapest
Ezek a növények keserítik meg az életünket augusztusban

Ezek a növények keserítik meg az életünket augusztusban

Pénzcentrum
2014. augusztus 10. 13:01

Nem vagy allergiás? És képzeltbeteg? Mert akkor nemsokára tuti produkálod a tüneteket most, hogy megtudod, hányféle növénytől lehetsz allergiás. Ezek a növények keserítik meg az életünket augusztusban, ez nekik a virágzó főszezon.

Szerencsés, aki nem ismeri a szénanátha tüneteit. Sokaknál szemviszketés, orrfolyás és tüsszögés jelentkezhet bizonyos növények virágzásakor. Néha súlyosabb tünetek is lehetnek: fáradtság, fejfájás, csökkent munkaképesség jelentkezhet. Februártól októberig folyamatosan virágzik valami, a legtöbb embert Magyarországon azonban a most is a pollenjeit szóró parlagfű kínozza.

Védekezni nehezen lehet a pollenek ellen. Felkereshetsz egy pollenmentes területet: de a virágzási időszak sok esetben több hónapig tart, így ez igen nehéz feladat lehet. Létezik megelőző injekciókúra is, ebben az esetben növekvő adagban kapod az adott allergén anyagot, így fokozódik a szervezeted ellenálló képessége. De ezt a virágzás előtt kellett volna elkezdeni beadatni. Illetve van a gyógyszeres kezelés, azonban ezzel nem érhető el a teljes tünetmentesség. Arról nem is beszélve, hogy egyik megoldás sem olcsó, az allergiagyógyszerek - a legolcsóbb pezsgőtablettktól a méregdrága homeopátiás szerekig -  akár több tízezer forintba is kerülhetnek havonta.

Parlagfű

A parlagfű 20 centistől egészen 140 centisre is megnőhet, körben cakkosak. A parlagfűre allergiásoknál sok esetben jelentkezhet allergiás reakció dinnye és banán fogyasztásakor is. Az elhagyatott területek ebben az időszakban tele vannak vele annak ellenére, hogy

 július 1-től 15 ezertől 5 millió forintig terjedő bírságot kaphat az, akinek a földjén parlagfüvet talál a hatóság.

További részleteket erről itt olvashatsz.

Lándzsás útifű

A lándzsás útifű 10-40 centi magas, apró virágok díszítik a lándzsaszerű tetejét. Hosszúkás levelei vannak. A növény közepes mértékben allergizáló, de egyébként gyógyhatású, baktériumölő, sebgyógyító és gyulladáscsökkentő. Lehet belőle teát készíteni, ilyen formában gargalizálni vele, vagy borogatásként felhasználni.

Csalán

A csalán 50-150 centis lehet, jellegzetes cakkos szélét mindenki hamar megtanulja felismerni, hogy a csaláncsípést elkerülje. Aki nem allergiás a pollenjére, annak gyógyír: reumára kiváló, teaként ízületi problémákra javallott. Leggyakrabban nedves helyeken nő, erdős területeken a fák között.

Fehér libatop

A libatop, vagy régies nevén libatalp 20-100 centi magasra nő, bokrosodó növényke, levelei olyanok, mintha összeszorított ujjú tenyerek lennének, vagy éppen aprócska libatalpak. Az allergiások életének megkeserítésén túl jó idegbántalmak, menstruációs zavarok, máj- és vesebántalmak, hasmenés kezelésére. Teája étvágyjavító és vizelethajtó hatású.

TÍZEZREKET SPÓROLHATSZ BANKVÁLTÁSSAL!

A bankszámla mindennapi életünk része. A munkabér, nyugdíj, ösztöndíj jellemzően bankszámlára érkezik. Segítségével kényelmesen intézhetjük a pénzügyeinket, akár otthonról is. Ahhoz azonban, hogy bankszámlád valóban azt nyújtsa, amire szükséged van, körültekintően kell választanod. Mielőtt kiválasztanád bankszámládat, nézz szét a Pénzcentrum megújult bankszámla kereső kalkulátorában! Állítsd be a személyes preferenciáidat, és versenyeztesd a pénzügyi szolgáltatókat, hiszen a megalapozott döntés a Te érdeked! Egy testre szabott bankszámlával a költségeken is rengeteget spórolhatsz! (x)

Fekete üröm

Allergén és gyógyító hatású, emellett fűszerként is alkalmazzák. Gyógynövényként teája étvágyjavító, epeműködést serkentő, görcscsillapító. Illóolaja nagy mennyiségben mérgező hatású lehet. Állítólag a római katonák a szandáljukba tették, hogy menetelés közben ne fáradjon el a lábuk.

Angolperje

Az angolperje úgy néz ki, mint egy fűcsomó, akár 30-70 centire is megnő, nagyon sűrű növésű. A fűszálas részből hosszú - satnya búzakalászokhoz hasonló - szálak nőnek ki. Valószínűleg mindenki látta már, és fel sem merült benne, hogy allergén lehet.

Selyemperje

Szintén fűféle, a virágzata 10-20 centi hosszú, a kalászkák fehéresek, a csúcsukon gyakran piroslók. Réteken, tisztásokon keressük. Szerencsére hazánkban igen ritka.

Aranyvessző

Magas, bokrosodó növény, sárga sok-sok apró virággal a szárak végefelé. Gyógyhatású növény, de dísznövényként is nevelik sok helyen. Vizelethajtó és méregtelenítő hatású, vesebetegségek kezelésében is használják. Menstruációs, reumás és ízületi fájdalmak enyhítésére is alkalmazható.

 

NEKED AJÁNLJUK
EZT OLVASTAD MÁR?