0 °C Budapest
Majdnem 600 milliót fizetett ki a MABISZ károkozók helyett

Majdnem 600 milliót fizetett ki a MABISZ károkozók helyett

MTI
2014. július 25. 18:48

A Magyar Biztosítók Szövetsége (MABISZ) által kezelt Kártalanítási Számláról tavaly 2747 gépjárműkárra 599 millió forintot fizettek ki az Magyar Nemzeti Bank (MNB) honlapján közölt adatok szerint.

A legfontosabb hírek, a napi hírzaj nélkül.
Elindult a Pénzcentrum heti hírlevele, a Turmix.

A károkból 2066 keletkezett tavaly és ezekre 408 millió forintot fizetett ki a számla kezelője. Az MNB legfrissebb adatai szerint a korábbi években keletkezett, de még nem rendezett - úgynevezett függő - károkra 1 milliárd 817 millió forint tartalékot különítettek el a számlán.

A kötelező felelősségbiztosítási (kgfb) szerződéssel nem rendelkező üzembentartó, illetőleg - bizonyos korlátok között - az ismeretlen üzembentartó által okozott károkért áll helyt a Kártalanítási Számla.

Múlt év végéig a MABISZ Gépjármű Kárrendezési Iroda, ez év elejétől pedig a szakmai szervezet Elkülönített Szervezeti Egysége (ESZE) kezeli a számlát.

A számla helytállási szabályait a 2009-ben hozott kgfb-törvény tartalmazza. Így a kártalanítási kötelezettség nem terjed ki az ismeretlen gépjárművel a károsult gépjárműben, az útban, az út tartozékát képező közlekedési műtárgyakban, az elektromos és a hírközlési berendezésekben és egyéb közművekben, ezek tartozékaiban, a reklámhordozó eszközökben, továbbá az egyéb vagyontárgyakban okozott károkra. Ellenben ha az ismeretlen gépjárművel okozott baleset halállal vagy súlyos személyi sérüléssel jár, a Kártalanítási Számla kezelője megtéríti a károsult gépjárműben okozott károkat is.

 

 

NEKED AJÁNLJUK
A legfontosabb hírek, a napi hírzaj nélkül.
Elindult a Pénzcentrum heti hírlevele, a Turmix.
Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2022. január 26. szerda
Vanda, Paula
4. hét
Január 26.
Nemzetközi vámnap
KONFERENCIA
Tovább
Private Investor Day 2022
Mibe fektessünk 2022-ben? Tippek, elemzések, befektetési ötletek profiktól, Neked! Február 24-én online.
EZT OLVASTAD MÁR?