Sohase volt luxuslakások égnek a pesti belvárosban

Pénzcentrum
2014. július 15. 18:24

Ma délután kigyulladt egy emeletes lakóépület tetőtere a budapesti Andrássy úton. Korábbi sajtóhírek szerint többmilliárd forintból alakítottak volna ki ebben a tetőtérben luxuslakásokat. A projekt évek óta csúszott.

Ma délután kigyulladt egy emeletes lakóépület tetőtere a budapesti Andrássy úton, a Kodály körönd szomszédságában. A katasztrófavédelem negyed öt körül kiadott közleménye szerint a tetőtér 100 négyzetméteren lángol, a tűz gyorsan terjed, az egész tetőszerkezetet veszélyezteti. Helyszínen lévő tudósítónk szerint az épüet tetőszerkezetéről törmelék hullik az utcára, amely az autókat is veszélyezteti. Az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság (OKF) tájékoztatása szerint a tetőtérből egy gázpalackot is lehoztak a tűzoltók. A szomszédos épületet a rendőrség üríti ki - közölték. Az Andrássy utat a Hősök tere és Oktogon között teljes szélességében lezárták.

Friss!
A tűz valószínűleg összefügg az épületen végzett felújítási munkálatokkal - erről Varga Ferenc tűzoltó dandártábornok beszélt kedd este a helyszínen, sajtótájékoztatón. Bucsek Gábor budapesti rendőrfőkapitány elmondta, egy 36 és egy 37 éves férfit vettek őrizetbe közveszélyokozás gyanújával, kezdeményezni fogják az előzetes letartóztatásukat. Közlése szerint a két férfi a kivitelezésen dolgozott és valószínűleg nem a megengedett módon végezte a munkát. Egyikük riasztotta a tűzoltókat, majd mindketten elhagyták a helyszínt, később fogták el őket.

A lángoló épületről készült képek tanúsága szerint nagy a valószínűsége, hogy ebben az épületben kaptak volna helyet a 'Palace Gardens' következő ütemének luxusapartmanjai. Az eredeti tervek szerint a tetőterében több milliárd forintból luxuslakásokat alakítottak volna ki; többek között napozóterasszal, magánlifttel, 24 órás portaszolgálattal, és borospincével. A projekt azonban évek óta csúszott.

A köröndön egyébként nem olcsók a lakások, a másik oldalon például most is méregdrágán árulnak egy az eredeti épülettömbben lévő lakást az Otthontérkép tanúsága szerint. A leégett épület, hiába az egyik legszebb az Andrássy úton, lakóinak régóta fejfájást okoz; állapota évről évre romlott. A lakók ráadásul már többször kérték a VI. kerületi önkormányzatot, hogy hárítsa el az életveszélyt. Ez azonban nem történt meg. 2000-ben ugyanis az önkormányzat, amely akkor a palota száz százalékos tulajdonosa volt megbízta az Andrássy 83-85. kft-t a tetőszerkezet felújításával. A cég azonban már évek óta felszámolás alatt áll, nagyjából hat éve félbe is hagyta a munkálatokat. Sajtóértesülések szerint most is csak azért voltak munkások a tetőn, mert egy korábbi vihar megrongálta, amelyeket ki kellett javítani.

Jöhet a kényszerfelújítás
A katasztrófavédelem honlapjára feltett közlemény szerint az épület életveszélyessé vált, ezért a lakók addig nem térhetnek vissza, amíg a felújítási munkálatokat el nem végzik. Lehet, hogy ez újabb lendületet adhat a döcögő luxusprojekt további ütemeinek!?

Az Andrássy út 83-85. és az Andrássy 87-89. számú épületeket magában foglaló, 1884-ben épült műemléképület-együttest egyébként Kauser József tervezte, aki a Habsburg Monarchia egyik leghíresebb tervezője volt, többek között olyan épületek tervezésében vett részt, mint a Szent István Bazilika, vagy a Magyar Állami Operaház.

Bárkinek járhat ingyen 8-11 millió forint, ha nyugdíjba megy: egyszerű igényelni!

A magyarok körében évről-évre nagyobb népszerűségnek örvendenek a nyugdíjmegtakarítási lehetőségek, ezen belül is különösen a nyugdíjbiztosítás. Mivel évtizedekre előre tekintve az állami nyugdíj értékére, de még biztosítottságra sincsen garancia, úgy tűnik ez időskori megélhetésük biztosításának egy tudatos módja. De mennyi pénzhez is juthatunk egy nyugdíjbiztosítással 65 éves korunkban és hogyan védhetjük ki egy ilyen megtakarítással pénzünk elértéktelenedését? Minderre választ kaphatsz ebben a cikkben, illetve a Pénzcentrum nyugdíj megtakarítás kalkulátorában is. (x)

 

NEKED AJÁNLJUK
PC BLOGGER & PODCASTER
MEDIA1  |  2024. április 19. 16:26
Megvan, mennyibe kerül majd az HBO Maxot, a discovery+ szolgáltatást és az Eurosportot egyesítő stre...
ChikansPlanet  |  2024. április 19. 12:49
A tornádók minden évben hatalmas pusztításokat végeznek szerte a világon, a tudósok pedig aggódva fi...
Holdblog  |  2024. április 19. 12:25
Megint immáron nyolcadik alkalommal mi lettünk Az Év Alapkezelője. Mellette a HOLD Részvény, a Deep...
Kiszámoló  |  2024. április 19. 10:08
Tavaly már mindenki temette Kínát és az új Japánnak hívták. Japán a második világháború után hatalma...
Páratlan fotó dokumentációval illusztrált napló került elő a Don-kanyarból (x)

Hadtörténeti kuriózum lehet az a 120 darab színes, jó minőségben retusált és digitalizált, publikálás előtt álló felvétel, amely 45 év lappangás után került elő.

Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

NAPTÁR
Tovább
2024. április 20. szombat
Tivadar
16. hét
Április 20.
Cirkuszok világnapja
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
CSOK Plusz - hírek, tudnivalók
A legfontosabb hírek, elemzések, és a részletszabályok a 2024-től elérhető CSOK Plusz-ról.
Most nem