Rossz hír az allergiásoknak: idén korábban indul a pollenszezon

Pénzcentrum
2014. február 27. 10:00

Az enyhe idő miatt várhatóan hamarabb virágzik majd a mogyoró, az éger, és a nyír. Ezért előbb kezdődhet az allergiaszezon, ami ráadásul erősebb lehet a korábbiaknál. Az allergiások száma évről évre növekszik - írja az InfóRádió.

Bánfi Andrea gyermektüdőgyógyász elmondta, hogy a nemzetközi adatok szerint évről évre folyamatosan növekszik az allergiás betegek száma. Ez is jelzi, hogy az allergia nem igazán genetikai adottságokkal magyarázható, hanem a környezet megváltozásával.

"Bár nagyon sok a törekvés a civilizációs ártalmak - így a környezetszennyezés - csökkentésére, de ez mégsem elegendő ahhoz, hogy mérsékelje az allergiás típusú reakciókat" - jelezte a gyermektüdőgyógyász. Hozzátette: míg a 90-es évek közepén 2 százalék volt hazánkban az asztmások és allergiások aránya, ez jelenleg 10-12 százalék.

Ami pedig az idei allergiaszezont illeti: Bánfi Andrea szerint ez a korábbinál erősebb lehet. A jó idő beköszöntével ugyanis robbanásszerűen egyszerre több növény indul virágzásnak. Így a levegő pollenkoncentrációja ugrásszerűen magasabb lesz, ezért várható, hogy a tünetek is erősebben jelentkeznek.

A barkás növények a jó időben a korábbinál hamarabb kezdenek virágozni, a betegek egy jó része pedig ezekre - a mogyoró, éger - pollenjére érzékeny. Kicsit hamarabbra várható a fű pollen érkezése is, ami szintén sok embert érint és nagyon erős allergénnek számít - tette hozzá.

Ne maradj le a 10 millió forintos támogatásról!

Egyre több család igényli a babaváró hitelt. A termék népszerűsége nem véletlen, a feltételek teljesítése esetén ugyanis nem kell visszafizetni az akár 10 milliós támogatást. Külön ki kell emelni, hogy a babaváró program 2021 keretében felvett személyi hitel szabad felhasználású, azaz bármire elkölthető. Fontos tudni ugyanakkor, hogy a babaváró hitelhez minden bank más feltételeket szab: például más az elvárt minimális jövedelem és a jövedelem terhelhetősége. A megújult Pénzcentrum babaváró hitel kalkulátor az aktuális banki feltételek alapján pontosan megmondja, melyik banknál milyen feltételekkel kaphatsz kamatmentes hitelt. Kalkulátorunkban egy kattintással megtudhatod, hogy a jövedelmed alapján mely bankoknál érhető el számodra a babaváró hitel. Ne maradj le a támogatásról, még akkor sem, ha nem tervezel gyereket, mert ügyesen befektetve még így is megérheti igényelni a babaváró hitelt. (x)

A klasszikus tünet továbbra is a vizes orrfolyás, tüsszögés, orrdugulás, illetve a szem váladékozása és viszketése. Azoknál a betegeknél, akiknél mindehhez köhögés vagy nehézlégzés is társul, asztmára is gondolni kell. Az allergiás felsőlégúti tünetekkel küzdők háromnegyed részénél lehet kimutatni az asztma jeleit is - ismertette a szakember.

Bánfi Andrea rámutatott, hogy az allergiára megelőzésként nem javasolt gyógyszeres kezelés. A tünetek kezdetekor érdemes első körben lokális szerepeket - orrsprayket, szemcseppeket - használni, a tünetek erősödésekor pedig antihisztamin tartalmú tablettákat szedni.

NEKED AJÁNLJUK
NAPTÁR
Tovább
2021. május 10. hétfő
Ármin, Pálma
19. hét
Május 10.
Mentők napja
Május 10.
Baromfi világnap
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
HR Revolution 2021
Vörös riadó! Újabb fronton nyílhat harc a hazai munkahelyeken. Hogyan tovább?
EZT OLVASTAD MÁR?
Pénzcentrum  |  2021. május 10. 16:16