Bajban a legendás énekes, porig égett az otthona teteje

Pénzcentrum
2013. november 29. 16:02

Bajban a "legendás" énekes, vagyis Zámbó Árpy, hiszen felesége belvárosi lakásának tetőszerkezete porig égett. Biztosításuk nincs, mert a ház egy vagy több lakója nem fizette a közös költséget, így elmaradásuk volt a társaság felé.

A leégett tetejű lakásban lakott a sztár családjával, de most nagy anyagi terhet jelenthet számukra a kár fedezése, mert nincs biztosítás a házon - írja a Blikk.

Fél éve vette át cégünk a lakóközösség közös képviseletét, akkoriban a csőd szélén állt a kassza - emlékezett vissza a lap kérdésére Zdravics János, a lakóközösség ügyeiért felelős cég ügyvezető igazgatója. - Jelenleg kétmilliós adósság terheli a közös költséget, és emiatt a biztosító is visszamondta a szerződést.

Van megoldás hasonló károk ellen?


Azért kötünk biztosítást lakásunkra, hogy ne saját zsebből kelljen fizetni az esetleges károk költségeit. Sokaknak mégis csalódniuk kell, hiszen egy fityinget sem látnak, amikor a szomszéd kutyája széttépi a kerti bútorokat. De van biztosítás, ami a hasonló károk esetén is fizet. All-Risk biztosításnak hívják.

Tradicionálisan az ingatlan számít legnagyobb hosszú távú befektetésnek, érdemes megvédeni. Nem csak a lakást, de a benne lévő értékeket is érdemes bebiztosítani, sőt időről időre újra felmérni megszerzett vagyontárgyaink értékét, egy hasonló lajstrom után aktualizálni, szükség esetén újrakötni biztosításunkat. Ennek szükségességét egyre többen ismerik fel, a hazai ingatlanállomány nagy része biztosítva van valamilyen szinten. A rendszeres felülvizsgálat és újraértékelés kár esetén kifizetődő, amikor a kárösszeg megállapítására kerül sor. Sokan meglepődnek például, hogy a meglovasított házimozit nem fizeti ki a biztosító, hiszen a szerződést kis túlzással még akkor kötötték, amikor színes tévéről is csak álmodoztak a legtöbben. A legjobb, ha minden évben egyszer vagy legalább nagyobb értékek vásárlásakor aktualizáljuk a szerződésünket. Ha hőszivattyú, napkollektor, szélturbina van az udvaron - ezeknél az értékes berendezéseknél kiemelten fontos a biztosítás, érdemes olyan szerződést kötni melyek ezekre az eszközökre is nyújt fedezetet.

A legalapvetőbb tehát, hogy az elemi károk esetére legyen biztosításunk. De akinek nem elég az elemi károk elleni védelem és nagyobb biztonságban szeretné tudni az értékeit, az kiterjesztheti biztosítását további kockázatokra is. De akár köthet All-Risk biztosítást is, ami olyan esetekben is fizet, amire egy egyszerű szerződés nem nyújt fedezetet.

Előfordulhat, hogy olyan káresemény ér minket, amire előzetesen nem is gondoltunk egészen addig, amíg meg nem történt a baj. Legtöbben ezért spórolnak is a biztosításukon. De mi van, ha a szomszéd kutyája alagutat ás a kertünkbe és széttépi a kerti locsolót és a nyáron vásárolt vadi új kerti bútorokat? Akinek nincs All-Risk biztosítása az épp az ilyen esetek után kezdi el a sokszor véget nem érő háborúskodását a szomszéddal, aki vagy megfizeti a keletkezett árt vagy leginkább nem.


Az All-Risk, azaz öszkockázati biztosítás ilyen esetben is segít. Tehát nem csak a klasszikus káresemények (mondjuk egy ablak betörése, csőtörés, stb.) ellen véd, hanem sokkal szélesebb körű, komplexebb megoldást nyújt. Ez a gyakorlatban azt jelenti, hogy a klasszikus lakásbiztosításokkal ellentétben nem kell eligazodnunk a biztosító által meghatározott biztosítási események és kizárások (azaz a nem térülő események) sorában, hanem egy listában megtaláljuk azon káreseteket, amelyekre e szerződések nem vonatkoznak.

JÓL JÖNNE 1 MILLIÓ FORINT?

Amennyiben 1 millió forintot igényelnél 36 hónapos futamidőre, akkor a törlesztőrészletek szerinti rangsor alapján az egyik legjobb konstrukciót, havi 33 952 forintos törlesztővel az UniCredit Bank nyújtja (THM 14,41 %), de nem sokkal marad el ettől a CIB Bank 33 972 forintos törlesztőt (THM 14,45%) ígérő ajánlata sem. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum megújult személyi kölcsön kalkulátorát. (x)

 

Miben segíthet az All-Risk?

Az All-Risk biztosítás elsősorban azoknak ajánlható, akik sokféle káruk megtérítését várják el a biztosítótól, cserébe elfogadják az átlagosnál magasabb biztosítási díjat. Az ilyen fedezet azok számára jó megoldás, akik nem tudják pontosan meghatározni milyen kockázatokat éreznek veszélyesnek, hiszen ez a biztosított vagyontárgyakat ért bármilyen kárra fedezetet nyújt, a szerződési feltételekben meghatározott kizárások kivételével. Érdemes olyan All-Risk biztosítást választanunk, amely tartalmaz felelősségbiztosítást is.

Milyen kivételek lehetnek?

Érdemes átnézni az All-Risk biztosítások szerződéseit is. Ezekben egy listában foglalják össze, hogy milyen esetekben várjuk hiába a kártérítést. Ilyen káreseményeket találunk itt, amit például egy polgárháború vagy egyéb katonai támadás okoz. Több szerződés az atomsugárzás okozta károkra sem fizet, még rengeteg hasonló ritkának nevezhető eseményt találhatunk különböző biztosítók szerződéseiben. Egy dolog viszont közös ezekben. Nem fizet a biztosító, ha saját hibánkból, nem megfelelő használat miatt keletkezik kár. A legalapvetőbb elvárás az is, hogy minden lehetőt megtegyünk ennek elkerülésére. Például, ha a rabló nyitott ajtón keresztül, erőszak nélkül jut be az otthonunkba nem valószínű, hogy egy fillért is kapunk, hiába van drága All-Risk biztosításunk.

 

NEKED AJÁNLJUK
PC BLOGGER & PODCASTER
MEDIA1  |  2024. május 22. 21:18
A Mindenki Magyarországa Néppárt meghívót küld minden párt részére, hogy üljenek le egy asztalhoz és...
Kiszámoló  |  2024. május 22. 19:31
Írtam nemrég a gazdagokról (meg úgy általában a kapzsiságról), azokról, akik annyi pénzt felhalmozna...
Bankmonitor  |  2024. május 22. 13:07
Elérkezett a 2027/N BMÁP állampapír kamatfordulója: a papír május 26-án fizeti ki a negyedéves kamat...
Holdblog  |  2024. május 22. 09:42
A jelenlegi árszintek mellett nem lesz elég lítium, hogy fedezze a kiugró akkumulátor keresletből fa...
Egyedülálló zenés activityt fejlesztett a magyar gyógypedagógus  (x)

Egy hazai gyógypedagógus-zeneterapeuta összerakott egy többszörösen díjazott zenei társasjátékot.

Ez a superfood lehet a foci Eb nagy slágere (x)

Méltó ellenfele lehet a mogyoró-nachos-ropi sörkorcsolya triónak a kézműves sörfőzdék gyártási melléktermékéből készülő újfajta ropogtatnivaló.

Farmról az asztalra: így segítheti ez az üzleti modell a kisgazdaságokat

A CSA, azaz a közösség által támogatott mezőgazdasági modell hazánkban egyelőre alig ismert, pedig Nyugat-Európában és az amerikai földrészen egyre elterjedtebb.

Páratlan fotó dokumentációval illusztrált napló került elő a Don-kanyarból (x)

Hadtörténeti kuriózum lehet az a 120 darab színes, jó minőségben retusált és digitalizált, publikálás előtt álló felvétel, amely 45 év lappangás után került elő.

NAPTÁR
Tovább
2024. május 23. csütörtök
Dezsõ
21. hét
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
Pénzcentrum  |  2024. május 22. 20:53
Felújítási támogatás - hírek, tudnivalók
A legfontosabb hírek, elemzések, és a részletszabályok a 2024-től elérhető lakásfelújítási támogatásról.
Most nem