4 °C Budapest

Bajban a legendás énekes, porig égett az otthona teteje

Pénzcentrum
2013. november 29. 16:02

Bajban a "legendás" énekes, vagyis Zámbó Árpy, hiszen felesége belvárosi lakásának tetőszerkezete porig égett. Biztosításuk nincs, mert a ház egy vagy több lakója nem fizette a közös költséget, így elmaradásuk volt a társaság felé.

A leégett tetejű lakásban lakott a sztár családjával, de most nagy anyagi terhet jelenthet számukra a kár fedezése, mert nincs biztosítás a házon - írja a Blikk.

Fél éve vette át cégünk a lakóközösség közös képviseletét, akkoriban a csőd szélén állt a kassza - emlékezett vissza a lap kérdésére Zdravics János, a lakóközösség ügyeiért felelős cég ügyvezető igazgatója. - Jelenleg kétmilliós adósság terheli a közös költséget, és emiatt a biztosító is visszamondta a szerződést.

Van megoldás hasonló károk ellen?


Azért kötünk biztosítást lakásunkra, hogy ne saját zsebből kelljen fizetni az esetleges károk költségeit. Sokaknak mégis csalódniuk kell, hiszen egy fityinget sem látnak, amikor a szomszéd kutyája széttépi a kerti bútorokat. De van biztosítás, ami a hasonló károk esetén is fizet. All-Risk biztosításnak hívják.

Tradicionálisan az ingatlan számít legnagyobb hosszú távú befektetésnek, érdemes megvédeni. Nem csak a lakást, de a benne lévő értékeket is érdemes bebiztosítani, sőt időről időre újra felmérni megszerzett vagyontárgyaink értékét, egy hasonló lajstrom után aktualizálni, szükség esetén újrakötni biztosításunkat. Ennek szükségességét egyre többen ismerik fel, a hazai ingatlanállomány nagy része biztosítva van valamilyen szinten. A rendszeres felülvizsgálat és újraértékelés kár esetén kifizetődő, amikor a kárösszeg megállapítására kerül sor. Sokan meglepődnek például, hogy a meglovasított házimozit nem fizeti ki a biztosító, hiszen a szerződést kis túlzással még akkor kötötték, amikor színes tévéről is csak álmodoztak a legtöbben. A legjobb, ha minden évben egyszer vagy legalább nagyobb értékek vásárlásakor aktualizáljuk a szerződésünket. Ha hőszivattyú, napkollektor, szélturbina van az udvaron - ezeknél az értékes berendezéseknél kiemelten fontos a biztosítás, érdemes olyan szerződést kötni melyek ezekre az eszközökre is nyújt fedezetet.

A legalapvetőbb tehát, hogy az elemi károk esetére legyen biztosításunk. De akinek nem elég az elemi károk elleni védelem és nagyobb biztonságban szeretné tudni az értékeit, az kiterjesztheti biztosítását további kockázatokra is. De akár köthet All-Risk biztosítást is, ami olyan esetekben is fizet, amire egy egyszerű szerződés nem nyújt fedezetet.

Előfordulhat, hogy olyan káresemény ér minket, amire előzetesen nem is gondoltunk egészen addig, amíg meg nem történt a baj. Legtöbben ezért spórolnak is a biztosításukon. De mi van, ha a szomszéd kutyája alagutat ás a kertünkbe és széttépi a kerti locsolót és a nyáron vásárolt vadi új kerti bútorokat? Akinek nincs All-Risk biztosítása az épp az ilyen esetek után kezdi el a sokszor véget nem érő háborúskodását a szomszéddal, aki vagy megfizeti a keletkezett árt vagy leginkább nem.


Az All-Risk, azaz öszkockázati biztosítás ilyen esetben is segít. Tehát nem csak a klasszikus káresemények (mondjuk egy ablak betörése, csőtörés, stb.) ellen véd, hanem sokkal szélesebb körű, komplexebb megoldást nyújt. Ez a gyakorlatban azt jelenti, hogy a klasszikus lakásbiztosításokkal ellentétben nem kell eligazodnunk a biztosító által meghatározott biztosítási események és kizárások (azaz a nem térülő események) sorában, hanem egy listában megtaláljuk azon káreseteket, amelyekre e szerződések nem vonatkoznak.

Miben segíthet az All-Risk?

Az All-Risk biztosítás elsősorban azoknak ajánlható, akik sokféle káruk megtérítését várják el a biztosítótól, cserébe elfogadják az átlagosnál magasabb biztosítási díjat. Az ilyen fedezet azok számára jó megoldás, akik nem tudják pontosan meghatározni milyen kockázatokat éreznek veszélyesnek, hiszen ez a biztosított vagyontárgyakat ért bármilyen kárra fedezetet nyújt, a szerződési feltételekben meghatározott kizárások kivételével. Érdemes olyan All-Risk biztosítást választanunk, amely tartalmaz felelősségbiztosítást is.

Milyen kivételek lehetnek?

Érdemes átnézni az All-Risk biztosítások szerződéseit is. Ezekben egy listában foglalják össze, hogy milyen esetekben várjuk hiába a kártérítést. Ilyen káreseményeket találunk itt, amit például egy polgárháború vagy egyéb katonai támadás okoz. Több szerződés az atomsugárzás okozta károkra sem fizet, még rengeteg hasonló ritkának nevezhető eseményt találhatunk különböző biztosítók szerződéseiben. Egy dolog viszont közös ezekben. Nem fizet a biztosító, ha saját hibánkból, nem megfelelő használat miatt keletkezik kár. A legalapvetőbb elvárás az is, hogy minden lehetőt megtegyünk ennek elkerülésére. Például, ha a rabló nyitott ajtón keresztül, erőszak nélkül jut be az otthonunkba nem valószínű, hogy egy fillért is kapunk, hiába van drága All-Risk biztosításunk.

 

NEKED AJÁNLJUK
PC BLOGGER & PODCASTER
MEDIA1  |  2022. december 4. 19:58
Úgy közölt valótlanságokat beismerő közleményeket a TV2 Tények című műsora Juhász Péterről, hogy az...
Holdblog  |  2022. december 4. 07:02
Napjainkban egyre többet beszélgetek a gazdagságról, gazdagodásról, annak korlátairól. Lehet nagyon...
Bankmonitor  |  2022. december 3. 10:37
A Magyar Nemzeti Bank értékelése szerint 2022. végére a lakáscélú jelzáloghitelek átlagos THM (telje...
MNB Intézet  |  2022. december 2. 10:10
Az ember közösségi lény. Barátaink, szeretteink boldogsága számunkra is boldogság forrása. De mitől...
Húsbavágó igazságról rántja le a leplet a magyar rendező: ilyen film is ritkán készül itthon

A független filmeknek mindig lesz létjogosultságuk, ahogy közönségük is - vallja Pető Szabolcs, filmrendező.

Ez lenne a magyarok új őrülete: hasznos hobbi törhet be a piacra

Most néhány kattintással bárki madárodú örökbefogadóvá válhat - ezzel bepillantást nyerve tollas barátaink magánéletébe.

Új őrület hódít a magyarok körében: teljesen rákattantak ezekre az italokra

A hazai kézműves sörök világa hatalmas fejlődésen ment keresztül az elmúlt évtizedben - a sörkedvelők legnagyobb örömére.

Magyarok milliói vágják maguk alatt a fát: csúnyán ráfizethet, aki így fűt 2022 telén

A téli időszakban, fűtésszezonkor az ország légszennyezettségének mintegy 83-85 százalékáért felelős a lakossági fűtés.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2022. december 4. vasárnap
Borbála, Barbara
48. hét
December 4.
A cookie napja
December 4.
Advent (2.)
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
Mibe fektessünk 2023-ban?
Háború, energiaválság, infláció - Védelem a befektetéseinknek
Agrárszektor Konferencia 2022
Az év agráreseménye, 2 nap szakma Siófokon!
EZT OLVASTAD MÁR?
Pénzcentrum  |  2022. december 4. 16:10