31 °C Budapest

Feltúrják a kertet, tönkreteszik a kerítést: vaddisznó-invázió egész Európában

Pénzcentrum
2013. március 7. 17:07

A vaddisznók egyre otthonosabban érzik magukat a lakott településeken, ahol nem eshet bántódásuk, de ennek a lakók nem örülnek. A vaddisznók nagy károkat okoznak a Balaton körüli nyaralótelkekben, de egész Európában is. A Pilisi Parkerdő Zrt. szóvivője szerint a vadászati törvény módosítására van szükség.

A Balaton északi partján, a csordák ugyanis korábban sosem látott károkat okoznak a kertekben - tudta meg az InfoRádió Alsóörs polgármesterétől. Hebling Zsolt közölte: sok bejelentést kaptak arról, hogy vaddisznók garázdálkodnak a kertekben, és a lakók közül többen fórumokon is elmondták félelmeiket. Az állatok nagy károkat okoznak, feltúrják a kertet, tönkreteszik a kerítést - tette hozzá.

A vadásztársaság álláspontja szerint ugyanakkor mindenkinek meg kell védeni a saját területét, és nem tudják megtéríteni a károkat - emelte ki a polgármester.

Ezt támasztotta alá az InfoRádió által megkérdezett hivatásos vadász is. A vadásztársaságok tehetetlenek, mert a belterületen a fegyverhasználat tilos - mondta Pauer Lajos. Nem kizárólag Balaton-környéki, hanem országos, sőt, európai probléma a vaddisznók fokozott károkozása. A vadász szerint a vaddisznók a nyugalmat keresik és találják is meg a lakott területeken, rájöttek ugyanis arra, hogy itt nem lőhetnek rájuk.

Pauer Lajos arról is beszélt, hogy a vadak voltak a helyünkön, az emberek kezdtek terjeszkedni és beépíteni az erdő széli területet. A vaddisznótól nem kell félni, csak éjszaka jár, és arra nem megy, ahol emberszagot érez. Aki észreveszi az állatot, zavarja el - tanácsolta.

TÍZEZREKET SPÓROLHATSZ BANKVÁLTÁSSAL!

A bankszámla mindennapi életünk része. A munkabér, nyugdíj, ösztöndíj jellemzően bankszámlára érkezik. Segítségével kényelmesen intézhetjük a pénzügyeinket, akár otthonról is. Ahhoz azonban, hogy bankszámlád valóban azt nyújtsa, amire szükséged van, körültekintően kell választanod. Mielőtt kiválasztanád bankszámládat, nézz szét a Pénzcentrum megújult bankszámla kereső kalkulátorában! Állítsd be a személyes preferenciáidat, és versenyeztesd a pénzügyi szolgáltatókat, hiszen a megalapozott döntés a Te érdeked! Egy testre szabott bankszámlával a költségeken is rengeteget spórolhatsz! (x)

A Pilisi Parkerdő Zrt. szóvivője szerint Budapesten és környékén is már hozzászokott az emberi zavaráshoz a vaddisznó, és kiváló élőhelyet talál magának a kertesházi övezetben, ahol élelemre bukkan. Lomnici Gergely közölte: a vaddisznó okos és tanulékony állat, egyre bátrabban jelenik meg belterületen, és akár a kirakott hulladékból táplálkozik.

A szóvivő hangsúlyozta: szükség van a vadászati törvény módosítására, mert belterületi vadkárral a jogszabály nem foglalkozik. Az erdő kezelőjének a vadkárok megelőzésére, illetve kártérítésre csak a külterületen van lehetősége.

NEKED AJÁNLJUK
Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2021. július 27. kedd
Olga, Liliána
30. hét
EZT OLVASTAD MÁR?