Feltúrják a kertet, tönkreteszik a kerítést: vaddisznó-invázió egész Európában

Pénzcentrum
2013. március 7. 17:07

A vaddisznók egyre otthonosabban érzik magukat a lakott településeken, ahol nem eshet bántódásuk, de ennek a lakók nem örülnek. A vaddisznók nagy károkat okoznak a Balaton körüli nyaralótelkekben, de egész Európában is. A Pilisi Parkerdő Zrt. szóvivője szerint a vadászati törvény módosítására van szükség.

A Balaton északi partján, a csordák ugyanis korábban sosem látott károkat okoznak a kertekben - tudta meg az InfoRádió Alsóörs polgármesterétől. Hebling Zsolt közölte: sok bejelentést kaptak arról, hogy vaddisznók garázdálkodnak a kertekben, és a lakók közül többen fórumokon is elmondták félelmeiket. Az állatok nagy károkat okoznak, feltúrják a kertet, tönkreteszik a kerítést - tette hozzá.

A vadásztársaság álláspontja szerint ugyanakkor mindenkinek meg kell védeni a saját területét, és nem tudják megtéríteni a károkat - emelte ki a polgármester.

Ezt támasztotta alá az InfoRádió által megkérdezett hivatásos vadász is. A vadásztársaságok tehetetlenek, mert a belterületen a fegyverhasználat tilos - mondta Pauer Lajos. Nem kizárólag Balaton-környéki, hanem országos, sőt, európai probléma a vaddisznók fokozott károkozása. A vadász szerint a vaddisznók a nyugalmat keresik és találják is meg a lakott területeken, rájöttek ugyanis arra, hogy itt nem lőhetnek rájuk.

Pauer Lajos arról is beszélt, hogy a vadak voltak a helyünkön, az emberek kezdtek terjeszkedni és beépíteni az erdő széli területet. A vaddisznótól nem kell félni, csak éjszaka jár, és arra nem megy, ahol emberszagot érez. Aki észreveszi az állatot, zavarja el - tanácsolta.

TÍZEZREKET SPÓROLHATSZ BANKVÁLTÁSSAL!

A bankszámla mindennapi életünk része. A munkabér, nyugdíj, ösztöndíj jellemzően bankszámlára érkezik. Segítségével kényelmesen intézhetjük a pénzügyeinket, akár otthonról is. Ahhoz azonban, hogy bankszámlád valóban azt nyújtsa, amire szükséged van, körültekintően kell választanod. Mielőtt kiválasztanád bankszámládat, nézz szét a Pénzcentrum megújult bankszámla kereső kalkulátorában! Állítsd be a személyes preferenciáidat, és versenyeztesd a pénzügyi szolgáltatókat, hiszen a megalapozott döntés a Te érdeked! Egy testre szabott bankszámlával a költségeken is rengeteget spórolhatsz! (x)

A Pilisi Parkerdő Zrt. szóvivője szerint Budapesten és környékén is már hozzászokott az emberi zavaráshoz a vaddisznó, és kiváló élőhelyet talál magának a kertesházi övezetben, ahol élelemre bukkan. Lomnici Gergely közölte: a vaddisznó okos és tanulékony állat, egyre bátrabban jelenik meg belterületen, és akár a kirakott hulladékból táplálkozik.

A szóvivő hangsúlyozta: szükség van a vadászati törvény módosítására, mert belterületi vadkárral a jogszabály nem foglalkozik. Az erdő kezelőjének a vadkárok megelőzésére, illetve kártérítésre csak a külterületen van lehetősége.

NEKED AJÁNLJUK
PC BLOGGER & PODCASTER
Bankmonitor  |  2022. október 2. 12:30
A befektetések és megtakarítások piacán is fontos hírek és újdonságok láttak napvilágot a héten. A B...
Holdblog  |  2022. október 2. 07:00
Archívumunkból (2020) Magyarországon a rendszerváltás utáni években kiépült egy hazai tulajdonb...
MEDIA1  |  2022. október 1. 21:16
A Media1 vendége volt az ARC kiállítás egyik alapítója és szervezje, aki sok érdekességet említett a...
Kasza Elliott-tal  |  2022. szeptember 30. 22:01
Adtam és vettem is, és osztalékemelések is voltak, de alapveten most pénzt gyjtök a késbbi vásárláso...
Ismét zsebbe kell nyúlnia a magyar szülőknek: súlyos kiadás vár rájuk a következő hónapokban

Az infláció miatt a szülőknek a zsebpénz politikájukat is át kell gondolniuk, hiszen minden drágul, így bizony a zsebpénzt is emelni kellene.

Ők azok, akik a válságból is profitálnak: keveseknek jön be, de nagyot kaszálnak majd

Pistyur Veronika szerint a válságban erős üzleti tervek is születhetnek, hiszen jobban figyelünk, és reagálunk, mint akkor, ha kényelem van.

Rengeteg magyar kedvenc terméke tűnhet el a boltok polcairól: óriási a baj, ennek nem látni a végét

Papírhiány, munkaerőhiány, az adózási rend változása mind hozzájárul ahhoz, hogy egyre nehezebb kiadni könyveket.

Lenullázhatja a magyar családokat a rezsiemelés: ide menekítsd a pénzed, amíg megteheted

Sokan a téltől félnek, mondván nehéz lesz kikalkulálni a megemelkedett rezsiárakat, de a lakásárak, albérlet árak is az egekben.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2022. október 2. vasárnap
Petra
39. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
Győr - Nyugat-magyarországi Gazdasági Fórum 2022
Ingyenes régiós fórum a helyi kkv-knak szakértőkkel.
Megújuló energia workshop a Lakás kiállításon
3 napig ingyenesen a LAKÁS KIÁLLÍTÁSON szeptember 23-25 között!
EZT OLVASTAD MÁR?