-2 °C Budapest

Tragédia: mindent elemésztett a tűz

Pénzcentrum
2012. március 25. 14:00

Az elmúlt hetekben tűzesetektől voltak hangosak a híradások. A híradókban bemutatott tragédiák többsége visszavezethető a száraz és szeles időjárásra, ezért tűzgyújtási tilalmat rendeltek el március elején. Tűz és tűzkár azonban számos más forrásból, például robbanásból vagy az elektromos hálózat hibájából is keletkezhet, ezért a megelőzés mellett érdemes az ingatlanokat, vállalkozások telephelyeit biztosítással is védeni a tűzkárok következményeitől.

Nagy publicitást kaptak az elmúlt két hétben megszaporodott tűzesetek: a számos helyen megjelent két határon túli esemény (a krasznahorkai vár és a háromkúti magyar iskola kigyulladása) mellett az acsádi idősek otthona, illetve Szigliget és Badacsony környékén, valamint Kiskőrösnél összesen több mint háromszáz hektárnyi nádas, bozótos és más száraz növényzet égett le. Bár március első hétvégéjének rendkívüli "termése" - több mint félezer bejelentett szabadtéri tűzeset az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság közlése szerint - után tűzgyújtási tilalmat rendeltek el, a lángok okozta tragédiák és károk száma a hosszú hétvégén sem csökkent.

A száraz és szeles időjárás miatt általános tűzgyújtási tilalmat rendeltek le Magyarország területén. A tiltás szerint az erdők, valamint az erdőterületek határától számított kétszáz méteren belül tilos tüzet gyújtani.

"A tűzkárokat az teszi egyedivé, hogy rendkívül sok okból következhetnek be, ami megnehezíti a megelőzésüket. Mindenképp fontos lépés az elektromos hálózat és a gázvezetékek rendszeres karbantartása. Ezeken kívül is rengeteg forrása lehet a tüzeknek, ezért érdemes biztosítással is védeni az ingatlanokat és vagyontárgyainkat. A legfontosabb: minden tűzesetet be kell jelenteni a tűzoltóságnak a 105-ös telefonszámon, még azt is, amit sikerült különösebb káreset nélkül eloltani" - mondta Kaszab Attila, a K&H Biztosító vezérigazgató-helyettese.

A tűzoltás összetett feladat. Ha megtörténik a baj, és lángrakap valami, fontos, hogy ne essünk pánikba. A tűz oltásánál vegyük figyelembe a tűz méretét, az égő anyag tulajdonságait és a rendelkezésünkre álló eszközöket. Éghető folyadékot, kisebb méretű szilárd anyagokat letakarással, elfojtással jól lehet oltani: ehhez minél vastagabb, alacsony műszáltartalmú anyagokat célszerű használni (pokróc, pléd). Az elektromos berendezések tüzének oltását csak áramtalanítás után szabad elkezdeni. A szilárd éghető anyagok tüzét vízzel kezdjük oltani.

Ha az oltás nem sikerül, mielőbb hagyjuk el a veszélyeztetett helyiséget, a nyílászárókat lehetőség szerint csukjuk be, és gondoskodjunk a gáz- és vízcsapok elzárásáról, az elektromos áram főkapcsolójának lekapcsolásáról. Ha emeleten tartózkodunk, a lépcsőházon keresztül hagyjuk el az épületet, a liftet ilyen esetekben tilos használni! A füstgázok ellen az arcunk elé szorított, átnedvesített textil ruhadarabbal a kimenekülés időtartamára hatásosan lehet védekezni. Az egyik legfontosabb tanács: soha ne menjünk vissza az égő házba!

A lakás- és otthonbiztosítások ma már tűz, elektromos tűz, robbanás, és villámcsapás okozta károk után is nyújtanak anyagi segítséget. Kiegészítő biztosításokon keresztül a fedezetek köre kiegészíthető még mezőgazdasághoz kapcsolódó vagyontárgyak - például állatok, mezőgazdasági munkaeszközök, mezőgazdasági készletek - és vállalkozói tevékenység vagyontárgyainak káraira.

Nemcsak a lakóingatlanok, hanem a munkahelyek, irodák is ki vannak téve a tűzveszélynek. Rövidzárlat előfordulhat azokban az elektromos hálózatokban, amelyeket nem tartanak rendszeresen karban, illetve a régi épületekből hiányozhatnak azok a tűzgátló anyagok, amelyek megakadályozhatják tűz terjedését. A vállalkozások biztosíthatják a vállalkozás vagyontárgyait, így az épületeket, építményeket, egyéb tárgyi eszközöket és készpénzt is. Egy cég esetében gyakran nem a közvetlen rongálódás, hanem a kiesett termelés, a leállt munka okozza az anyagi kár jelentős részét, ezért kiegészítő biztosításként akár tűz üzemszünet-biztosítás is köthető.

 

PC BLOGGER & PODCASTER
MEDIA1  |  2022. december 7. 15:55
A producer-showman vitába szállt Gulyás Márton műsorvezetővel arról, hogy a TV2 a Fidesz televíziója...
Kiszámoló  |  2022. december 7. 10:54
Nem akartam írni róla, de annyian kértétek, hát írok egy keveset Matolcsy jegybankelnök beszédéről,...
Bankmonitor  |  2022. december 7. 10:41
Emelkedik a rövid futamidejű lakossági állampapírok kamata. Egy-két éves futamidőre már évi 9-9,5 sz...
Holdblog  |  2022. december 7. 06:03
A központi bankok idén újra ráéreztek az arany ízére: a jegybankok 2022 harmadik negyedévében globál...
Új őrület terjed Magyarországon: ez lesz 2023 slágere a magyar wellnessekben?

Nem csoda hát, hogy egyre több panzió igyekszik az egész szezon alatt különlegesebb programokat, lehetőségeket kínálni az arra utazóknak.

Valósítsd meg vállalkozói ötleted vevőid segítségével! (x)

Ha régóta motoszkál a fejedben egy világmegváltó ötlet, de eddig nem mertél belevágni, akkor most itt a tökéletes alkalom, hogy a tettek mezejére lépj.

Új zseniképző indul Magyarországon: álomszakma, luxusfizetés vár arra, aki elvégzi?

Nagyon szép gondolat, hogy teremtsük meg a biztonságot a jövő generációinak, ez egy olyan program, ami ehhez ténylegesen hozzá is tesz valamit.

Húsbavágó igazságról rántja le a leplet a magyar rendező: ilyen film is ritkán készül itthon

A független filmeknek mindig lesz létjogosultságuk, ahogy közönségük is - vallja Pető Szabolcs, filmrendező.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2022. december 8. csütörtök
Mária
49. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
Mibe fektessünk 2023-ban?
Háború, energiaválság, infláció - Védelem a befektetéseinknek
Agrárszektor Konferencia 2022
Az év agráreseménye, 2 nap szakma Siófokon!
EZT OLVASTAD MÁR?
Pénzcentrum  |  2022. december 7. 22:14
Pénzcentrum  |  2022. december 7. 18:19