Itt vannak a mínuszok: erre figyelj, ha autóba ülsz

Pénzcentrum
2012. január 28. 15:00

Az elmúlt napok hideg időjárása jelentősen megviselheti a gépjárműveket, ráadásul a megváltozott útviszonyok is egyre komolyabb balesetveszélyt jelentenek. Éppen ezért érdemes átvizsgálnunk autónk műszaki állapotát is - ha még nem tettük volna meg -, hogy megfelelően fel van-e készítve a téli körülményekre.

A legfontosabb hírek, a napi hírzaj nélkül.
Elindult a Pénzcentrum heti hírlevele, a Turmix.

Az tapasztalatok alapján a téli időszakban leginkább a téli gumi hiánya, a fagyálló folyadék problémái, az akkumulátor lemerülése, vagy egyszerű figyelmetlenség miatt kerülnek bajba az autósok. Gyakori hiányosság, hogy sok gépjárművezető nem gondol a téli időjárási körülményekre a hosszabb utak előtt. A téli gumi már 7 Celsius fok alatti hőmérsékletnél indokolt lehet, a jelenlegi útviszonyok mellett viszont gyakorlatilag elengedhetetlen a biztonságos közlekedéshez.

Ezen kívül a fagyállót is tartalmazó szélvédőmosó folyadék feltöltése, illetve a hűtőfolyadék fagyáspontjának és szintjének ellenőrzése az, amivel komoly bosszúságoktól kímélhetjük meg magunkat. Hosszabb utak előtt az akkumulátor állapotának megvizsgálása is szükséges, hiszen azok a téli hónapokban kevesebb energiát tudnak leadni. Ha ezeket az alapvető dolgokat betartjuk, nagyobb esélyünk van arra, hogy a következő hetekben is elkerüljük a kellemetlen helyzeteket az utakon.

"Egy síelni induló baráti társaság autója Ausztriában hibásodott meg, 50-60 kilométerre a legközelebbi lakott településtől. A gépkocsi motorjával lett gond, ezért nem volt fűtés az autóban, az utazók pedig nem gondoskodtak sem meleg pokrócról, sem meleg folyadékról hasonló esetekre. Bár a segítség a nagy havazás és csúszós utak ellenére egy órán belül megérkezett, azonban a -15 fokos hidegben, fűtetlen autóban ennyi idő alatt is szinte kihűltek az utasok." - mondta Kalmár László, az Europ Assistance Magyarország ügyvezető igazgatója.

A műszaki felkészülés mellett nem árt tudatosítanunk magunkban azt is, hogy alkalmazkodnunk kell a megváltozott körülményekhez. A hideg idő, a rossz látási viszonyok, a csúszós utak vagy akár a frissen leesett hó még a tökéletesen felkészített autóval rendelkező vezetőktől is nagyobb odafigyelést igényelnek. Az elmúlt hónapok viszonylag enyhe időjárása után a hirtelen jött hőmérsékletváltozás és havazás komoly kihívások elé állíthatják a gépkocsivezetőket.

LAKÁST, HÁZAT VENNÉL, DE NINCS ELÉG PÉNZED? VAN OLCSÓ MEGOLDÁS!

A Pénzcentrum lakáshitel-kalkulátora szerint ma 15 millió forintot, 20 éves futamidőre, már 2,9 százalékos THM-el, és havi 82 061 forintos törlesztővel fel lehet venni a Gránit Banknál. De nem sokkal marad el ettől a többi hazai nagybank ajánlata sem: az MKB Banknál 3,21% a THM; a Raiffeisen Banknál 3,44%; a CIB Banknál és a Gránit Banknál 3,45%; míg az Unicredit Banknál 3,58%-os THM-mel kalkulálhatunk. Érdemes még megnézni a K&H Bank, az ERSTE Bank, és természetesen a többi magyar hitelintézet konstrukcióját is, és egyedi kalkulációt végezni, saját preferenciáink alapján különböző hitelösszegekre és futamidőkre. Ehhez keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát. (x)

 

A legfontosabb hírek, a napi hírzaj nélkül.
Elindult a Pénzcentrum heti hírlevele, a Turmix.
NAPTÁR
Tovább
2021. október 19. kedd
Nándor
42. hét
KONFERENCIA
Tovább
Sustainable World 2021
Fenntartható befektetések, piaci lehetőségek: varázsszó az ESG
EZT OLVASTAD MÁR?
Pénzcentrum  |  2021. október 19. 17:06