1 °C Budapest

Itt vannak a mínuszok: erre figyelj, ha autóba ülsz

Pénzcentrum
2012. január 28. 15:00

Az elmúlt napok hideg időjárása jelentősen megviselheti a gépjárműveket, ráadásul a megváltozott útviszonyok is egyre komolyabb balesetveszélyt jelentenek. Éppen ezért érdemes átvizsgálnunk autónk műszaki állapotát is - ha még nem tettük volna meg -, hogy megfelelően fel van-e készítve a téli körülményekre.

Az tapasztalatok alapján a téli időszakban leginkább a téli gumi hiánya, a fagyálló folyadék problémái, az akkumulátor lemerülése, vagy egyszerű figyelmetlenség miatt kerülnek bajba az autósok. Gyakori hiányosság, hogy sok gépjárművezető nem gondol a téli időjárási körülményekre a hosszabb utak előtt. A téli gumi már 7 Celsius fok alatti hőmérsékletnél indokolt lehet, a jelenlegi útviszonyok mellett viszont gyakorlatilag elengedhetetlen a biztonságos közlekedéshez.

Ezen kívül a fagyállót is tartalmazó szélvédőmosó folyadék feltöltése, illetve a hűtőfolyadék fagyáspontjának és szintjének ellenőrzése az, amivel komoly bosszúságoktól kímélhetjük meg magunkat. Hosszabb utak előtt az akkumulátor állapotának megvizsgálása is szükséges, hiszen azok a téli hónapokban kevesebb energiát tudnak leadni. Ha ezeket az alapvető dolgokat betartjuk, nagyobb esélyünk van arra, hogy a következő hetekben is elkerüljük a kellemetlen helyzeteket az utakon.

"Egy síelni induló baráti társaság autója Ausztriában hibásodott meg, 50-60 kilométerre a legközelebbi lakott településtől. A gépkocsi motorjával lett gond, ezért nem volt fűtés az autóban, az utazók pedig nem gondoskodtak sem meleg pokrócról, sem meleg folyadékról hasonló esetekre. Bár a segítség a nagy havazás és csúszós utak ellenére egy órán belül megérkezett, azonban a -15 fokos hidegben, fűtetlen autóban ennyi idő alatt is szinte kihűltek az utasok." - mondta Kalmár László, az Europ Assistance Magyarország ügyvezető igazgatója.

A műszaki felkészülés mellett nem árt tudatosítanunk magunkban azt is, hogy alkalmazkodnunk kell a megváltozott körülményekhez. A hideg idő, a rossz látási viszonyok, a csúszós utak vagy akár a frissen leesett hó még a tökéletesen felkészített autóval rendelkező vezetőktől is nagyobb odafigyelést igényelnek. Az elmúlt hónapok viszonylag enyhe időjárása után a hirtelen jött hőmérsékletváltozás és havazás komoly kihívások elé állíthatják a gépkocsivezetőket.

 

PC BLOGGER & PODCASTER
Kiszámoló  |  2022. december 8. 19:07
Az egyik tanácsadást kérő ügyfél most kötött egy nyugdíjbiztosítást, a kérdés a szokásos volt, nem v...
MEDIA1  |  2022. december 8. 15:03
A Media1 megtudta, hogy még idén decemberben megújul a 90.9 Jazzy Rádió, és ezentúl egyszerűbb néven...
Holdblog  |  2022. december 8. 12:04
Mely nemzet képviselteti magát a legnagyobb létszámban a foci-világbajnokságon? Másként fogalmazva;...
MNB Intézet  |  2022. december 8. 11:10
A FIFA által rendezett futball-világbajnokság a világ második legnépszerűbb sporteseménye, több mint...
Rengeteg munkavállaló készül most erre: már ezt is kaphatnak a bónusz mellé

Már csak pár hét van karácsonyig, így minden cégnél napirenden van a kérdés, hogy milyen formában köszönjék meg a dolgozók egész éves munkáját.

A Brancs megmondja: ezek kellenek, hogy megvalósítsd vállalkozás ötleted

A Brancs kampányait készítő szakemberekkel beszélgettünk arról, hogy mi a receptje egy sikeres vállalkozásnak.

Új őrület terjed Magyarországon: ez lesz 2023 slágere a magyar wellnessekben?

Nem csoda hát, hogy egyre több panzió igyekszik az egész szezon alatt különlegesebb programokat, lehetőségeket kínálni az arra utazóknak.

Valósítsd meg vállalkozói ötleted vevőid segítségével! (x)

Ha régóta motoszkál a fejedben egy világmegváltó ötlet, de eddig nem mertél belevágni, akkor most itt a tökéletes alkalom, hogy a tettek mezejére lépj.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2022. december 8. csütörtök
Mária
49. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
Mibe fektessünk 2023-ban?
Háború, energiaválság, infláció - Védelem a befektetéseinknek
Agrárszektor Konferencia 2022
Az év agráreseménye, 2 nap szakma Siófokon!
EZT OLVASTAD MÁR?