1 °C Budapest

Síelésnek indult: kálvária lett belőle

Pénzcentrum
2012. január 10. 14:32

A téli hónapokban sokan kelnek útra síelni, rokonokat, barátokat látogatni, kikapcsolódni. Akármilyen problémamentesnek tűnik is egy hosszú hétvége Bécsben, vagy pár hét egy napsütötte országban, bizonyos veszélyekre mindenképpen fel kell készülni, utasbiztosítás nélkül semmiképpen nem tanácsos külföldre utazni.

A legfontosabb hírek, a napi hírzaj nélkül.
Elindult a Pénzcentrum heti hírlevele, a Turmix.

A nyár mellett a téli hónapok jelentik a legkedveltebb utazási időszakot, melynek megvannak a maga szokásai és kedvelt célpontjai. Egy friss kutatás szerint az internetezők közel fele szokott télen külföldre utazni, 9 százalékuk - jellemzően a 30-as éveikben járó diplomások - ezt minden télen megteszi. A megkérdezettek negyede idén is tervez valamilyen téli utazást. A kapott válaszok alapján a közeli célpontok a legnépszerűbbek: Ausztria, Szlovákia és a hazai tájak. A telelők majd fele űz rendszeresen téli sportokat, ötödük kifejezetten ilyen céllal utazik a téli hónapokban.

Korábban: "Elszállt az euró: már csak gazdagék járnak síelni"

"Akár csak ismerőseinket látogatjuk meg egy külföldi városban, vagy egy határ menti kisvárosba ugrunk ki a hétvégére, bármikor érhet minket nem várt meglepetés. Bármilyen rövid vagy problémamentesnek tűnő a tervezett külföldi utazás, vannak olyan kockázatok, betegségek, balesetek, melyeket nem lehet teljesen kizárni, ezért érdemes mindenkinek utasbiztosítást kötnie az utazás idejére. Naponta egy tábla csokoládé árából kijön egy biztosítás, ezen igazán nem érdemes spórolni. Különösen, ha mérlegeljük, hogy ezzel több százezer forintos külföldi kórházi ápolás vagy felkutatás és mentés költségét elkerülhetjük." - mondta Kaszab Attila, a K&H Biztosító vezérigazgató-helyettese.

Korábban: "Sokkol a benzinár: ezeket a kutakat jobb, ha elkerülöd"

Ahány utazás, annyiféle úti cél, de megvannak azok a közös veszélyek, amelyekre mindenkinek érdemes felkészülnie:

1. Nem lehet elégszer ellenőrizni, hogy megvannak-e a személyazonosító okmányok. Minden pillanatban tartsd ezeket magadnál, hiszen ha elkeveredsz utastársaidtól vagy síelés közben balesetet szenvedsz, ezek nélkül nem biztos, hogy azonosítani tudnak.

2. Magyarország külképviseletének elérhetőségeit és hivatali óráit célszerű előre kigyűjteni, hiszen ha elveszted az okmányaid, vagy például kirabolttak és nem tudsz hazajutni, hozzájuk tudsz segítségért fordulni.

3. Mindenképp vidd magaddal az utasbiztosítási kötvény adatait. A kötvényszám mellett a biztosító segítségnyújtó telefonszámára is szüksége lehet.

4. Az Európai Egészségbiztosítás Kártyával biztosítható, hogy a kórházakban, a gyógyszertárakban és az orvosoknál az adott ország állampolgáraival egyenlő bánásmódban részesüljön. A kártya az Európai Unió 27 tagállamában, illetve Izland, Liechtenstein, Norvégia és Svájc területén érvényes és az adott ország társadalombiztosítási szervével szerződésben lévő egészségügyi szolgáltatók ellátását fedezi.

5.
Ma már nem kérdés, hogy mobiltelefont mindenhova magunkkal visszük, de utazás alatt a megszokott funkciók mellett a GPS helymeghatározás miatt ez még fontosabb lehet. Még síelés közben is érdemes a telefont zsebben tartani.

6. A családban gyakori betegségek és allergiák elleni gyógyszereken kívül utazási kellemetlenségekre is csomagoljunk be gyógyszereket.

7. Mint minden sport, a síelés is veszélyes lehet, de természetesen a megfelelő védőfelszerelés sokat segíthet a sérülések elkerülésében. Ezek között a bukósisak és a testprotektor viselete a legfontosabb. Előbbi több országban kötelező is a sípályákon.

8. Ha autóval kelsz útra, ne felejtsd otthon a hóláncot! Nemcsak hasznos, mert biztonságosabbá teszi a közlekedést, de több országban kötelező is.

9.
A gépjármű felszerelései között ellenőrizd, és ha szükséges, egészítsd ki az elsősegély doboz tartalmát. Mindig tegyél az autóba ivóvizet és meleg takarót arra az esetre, ha huzamosabb ideig kellene várakozni.

 

A legfontosabb hírek, a napi hírzaj nélkül.
Elindult a Pénzcentrum heti hírlevele, a Turmix.
NAPTÁR
Tovább
2021. december 5. vasárnap
Vilma
48. hét
December 5.
Advent (2.)
KONFERENCIA
Tovább
Sustainable World 2021
Fenntartható befektetések, piaci lehetőségek: varázsszó az ESG
EZT OLVASTAD MÁR?
Pénzcentrum  |  2021. december 4. 19:20