9 °C Budapest

Kgfb: jobb, ha vigyázol a kalkulátorokkal

Pénzcentrum
2011. november 9. 13:35

Bár az autósok által elérhető kedvezmények és többletszolgáltatások elvileg azonosak, óriási eltérések lehetnek ugyanazon szerződő esetében is az egyes internetes kalkulátorok által biztosítónként kikalkulált kötelező felelősségbiztosítási (kgfb) díjak között. Az online alkuszok ugyanis előnyben részesítik a gyorsaságot a pontossággal szemben - hívták fel a figyelmet a Magyar Biztosítók Szövetségének szerdai sajtótájékoztatóján, bemutatva a szervezet saját Díjnavigátorát.

Több mint négymillió autóst érint ma Magyarországon a kötelező felelősségbiztosítási kampány, a biztosítók közötti választásban a Magyar Biztosítók Szövetségének Díjnavigátora is az autósok rendelkezésére áll - hívta fel a figyelmet a MABISZ sajtótájékoztatóján Molnos Dániel, a szervezet főtitkára.

A biztosítási alkuszokéhoz képest mintegy egyhetes csúszással lehet kalkulálni a MABISZ kalkulátorával, ennek oka, hogy olyan hiteles kalkuláló felügyeletet akartak kialakítani, ahol az összes létező paramétert korrekt módon, alaposan veheti figyelembe az autós - mondta Szombat Tamás, a szervezet gépjárműbiztosítási tagozatának elnöke. Az alkuszi piacon azonban a gyorsaság többet ér, mint a pontosság, holott ez utóbbin múlik elsősorban, ténylegesen mekkora kgfb-díjat fizet egy autós.

Az interneten fellelhető kalkulátorok többsége ugyanis nem egészen pontos, ugyanazon személy esetében több ezer forintos eltérések is vannak az egyes kalkulátorok által megállapított díjak között. 15 biztosító ajánlata közül mindössze 4 biztosító esetében mutattak azonos eredményt a kalkulátorok, a díjak közötti eltérések pedig a biztosítók megjelenítési sorrendjét is befolyásolják. A legnagyobb különbség ugyanazon személyre és biztosítóra vonatkozó díjak között 14-szeres (!) volt.

Ezért fontos, hogy az ügyfelek körültekintően tájékozódjanak, a MABISZ Díjnavigátora a biztosítók kedvezményeit az adott biztosító által ellenőrzötten és jóváhagyottan (Szombat Tamás megfogalmazása szerint üzleti érdekektől mentesen, hitelesen) jeleníti meg. A Díjnavigátor díjkalkulációinak komponenseit maguk a biztosítók tartják karban - emelte ki Szilágyi József, a MABISZ informatikai osztályvezetője.

MOST ÉRHETI MEG IGAZÁN LAKÁST, HÁZAT VENNI!

Ha tervezed, hogy ingatlant vásárolsz, akkor most jött el a Te időd! Egyrészt azért, mert a lakáspiaci mutatók szerint egyértelműen megtört az elmúlt évek brutális áremelkedése. Jelenleg leginkább stagnálnak az árak, de van, ahol már árcsökkenést is tapasztalhatunk. Mindeközben a finanszírozási költségek még rekord alacsony szinten vannak. Nem hiszed? Nos, a Pénzcentrum megújult lakáshitel-kalkulátora szerint ma 15 millió forintot, 20 éves futamidőre, már 2,74 százalékos THM-el, és havi 81 188 forintos törlesztővel fel lehet venni az UniCredit Banknál. De nem sokkal marad el ettől a többi hazai nagybank ajánlata sem: a CIB Banknál 3,03% a THM; a Budapest Banknál 3,10%; az MKB Banknál 3,12%; míg az OTP Banknál 3,23%-os THM-mel kalkulálhatunk. Érdemes még megnézni a K&H Bank, az ERSTE Bank, és természetesen a többi magyar hitelintézet konstrukcióját is, és egyedi kalkulációt végezni, saját preferenciáink alapján különböző hitelösszegekre és futamidőkre. Ehhez keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát. (x)

 

NAPTÁR
Tovább
2021. május 6. csütörtök
Ivett, Frida
18. hét
Május 6.
Jelszó világnap
KONFERENCIA
Tovább
HR Revolution 2021
Vörös riadó! Újabb fronton nyílhat harc a hazai munkahelyeken. Hogyan tovább?
EZT OLVASTAD MÁR?
Pénzcentrum  |  2021. május 5. 20:40