21 °C Budapest

Fontos határidő közeleg: így csúszhatsz le a filléres ajánlatokról

Pénzcentrum
2011. november 9. 05:23

Az év vége felé szinte alig tudjuk úgy bekapcsolni a televíziót, kinyitni a napilapokat, hogy ne fussunk bele egy-egy kötelező gépjármű felelősség-biztosításról (kgfb) szóló reklámba. A színes, szagos hirdetésekből azonban gyakorta kimaradnak a legfontosabb határidők, pedig ezek ismerete elengedhetetlen ahhoz, hogy részt vegyünk a kampányban. A Pénzcentrum.hu most elkalauzolja olvasóit a határidők birodalmába, s megmutatjuk mire is kell kiemelt figyelmet fordítani, amennyiben a jelenleginél egy kedvezőbb ajánlatot választanánk.

Több millió autósnak még mindig december 31-én fordul a kötelező gépjármű-felelősségbiztosítási szerződése, így azoknak, akik váltani szeretnének ügyelniük kell arra, hogy november 30-ig felmondják az érvényben lévő szerződésüket és, hogy az érvényben lévő szerződésük felmondása legkésőbb december 1. éjfélig biztosan megérkezzen az adott társasághoz. Kényelmesebb helyzetben vannak azok, akik továbbra is meg vannak elégedve eddigi biztosítójukkal, hiszen nekik nincs semmi teendőjük. A különböző társaságok ajánlatainak áttekintésére tehát közel egy hónapja van a váltani készülő autósoknak.

Ugyanakkor a felmondólevél elküldésekor érdemes figyelembe venni a postai átfutási időt is, továbbá azt a tényt, hogy a küldemény esetleg nem érkezik meg a címzetthez. Ugyanilyen probléma adódhat a faxon feladott felmondásokkal is. A szakértők általában azt javasolják, hogy a nyilatkozatot, még időben, ajánlott levélként adják fel az ügyfelek.

Amennyiben valaki csak nehezen tud dönteni, s csak a hónap végére születik meg elhatározása, annak célszerű személyesen eljuttatni a felmondólevelét az érintett biztosító legközelebi egységébe, s ott írásban rögzíteni, hogy a felmondólevelet átvették.

Érdemes figyelni a határidőkre, hiszen amennyiben a felmondólevél nem érkezik be az adott társasághoz a fent is említett időpontig, úgy  a "régi" szerződés marad érvényben a következő évre is, s az arra rákötött biztosítás érvénytelen lesz. Ugyanakkor, ha valaki sikeresen felmondja a biztosítását, viszont nem köt új kgfb-t, annak számolnia kell a biztosítatlanság következményeivel, vagyis azzal, hogy neki kell felelnie az okozott kárért.

Duplán semmi sem véd

Amennyiben november 30-ig nem érkezik meg az előző biztosítónkhoz a felmondó levél és mi mégis újat kötünk, akkor a korábbi kötelező biztosítás marad érvényben. Amennyiben a felmondás nem szabályos, az új biztosítóval kötött szerződés sem lehet érvényes. 

Mit tegyek akkor, ha 2010. január 1. után kötöttem a kötelezőm?

Azoknak is érdemes lehet tanulmányozni a biztosítók 2011-re meghirdetett tarifáit, akiknek a szerződése 2010. január 1-jét követően köttetett. Bár számukra jó tájékozódási alapot nyújtanak a meghirdetett tarifák, ugyanakkor a végleges döntésüket ráér majd meghozni akkor, amikor a jelenlegi biztosítójuktól megkapják az új díjról szóló értesítést. Erről bővebben holnapi cikkünkben olvashatsz.

TÍZEZREKET SPÓROLHATSZ BANKVÁLTÁSSAL!

A bankszámla mindennapi életünk része. A munkabér, nyugdíj, ösztöndíj jellemzően bankszámlára érkezik. Segítségével kényelmesen intézhetjük a pénzügyeinket, akár otthonról is. Ahhoz azonban, hogy bankszámlád valóban azt nyújtsa, amire szükséged van, körültekintően kell választanod. Mielőtt kiválasztanád bankszámládat, nézz szét a Pénzcentrum megújult bankszámla kereső kalkulátorában! Állítsd be a személyes preferenciáidat, és versenyeztesd a pénzügyi szolgáltatókat, hiszen a megalapozott döntés a Te érdeked! Egy testre szabott bankszámlával a költségeken is rengeteget spórolhatsz! (x)

Ellopták, összetört, mit tegyek, ha már nem akarom fizetni a biztosítást

Lopás esetén a rendőrség által felvett jegyzőkönyv utólagos elküldése után akár visszamenőleg is visszakaphatjuk a biztosításunk díját. Nem kell közvetlenül a bűncselekmény után jelentenünk az esetet, de a jegyzőkönyv kézhezvétele után minél előbb jutassuk el annak másolatát a biztosítónkhoz. Ez után napra pontosan kiszámolva visszakaphatjuk a túlfizetett biztosítási díjunkat. Így akár negyedéves, akár éves fizetés esetén sem kell aggódnunk.

Amennyiben eladni kívántuk, vagy eladni készülünk a gépkocsit, akkor sem kell aggódnunk. A biztosító ebben az esetben is a szerződésben szereplő naptári napig visszatéríti a díjat a szerződés bemutatása után.

Baleset után, a gépkocsi javítása közben is fizetnünk kell a biztosítási díjat egészen a forgalomból való kivonásig. A forgalomból kivont gépkocsik tárolása viszont továbbra is a mi feladatunk. Rendszám nélküli járműveket egyáltalán nem, forgalomban lévőket 90 napig lehet közterületen tartani.

Az időn túl...

Az időn túl területi határai is vannak egy biztosításnak, egy Amerikában forgalomba helyezett gépkocsinak nem csak a helyi biztonsági elvárásoknak kell megfelelnie, de külön biztosítást is kell kötni az ott tartózkodás időtartalmára. Európai unión kívüli kirándulások esetén nézzünk utána meddig terjed ki biztosításunk.

 

PC BLOGGER & PODCASTER
Holdblog  |  2022. május 19. 09:59
A befektetési világban, a politikában és a gazdaságban rossznál rosszabb hírek követik egymást, az i...
MEDIA1  |  2022. május 19. 09:19
Oroszország bezárja a CBC kanadai tévécsatorna moszkvai tudósítói irodáját, és megszünteti az ott do...
Kasza Elliott-tal  |  2022. május 17. 19:41
Ma lezajlott a Magyar Telekom részvény-visszavásárlási aukciója, elköltötték a teljes erre szánt öss...
Bankmonitor  |  2022. május 17. 14:17
Egyre szűkül azon bankok listája, amelyek átvehetik a Sberbank hiteleit. Valószínűleg az érintetteke...
Sok szülő így rontja el a gyerek fejlesztését: nem lehet elég korán kezdeni

Szinte semmi sem fejleszti olyan gyorsan és hatékonyan a legkisebbek agyát, mint a társasjáték.

Ennyibe kerül manapság egy luxus mobilház: ez lehet a lakásválság megoldása? + videó

Drágulnak az ingatlanok, emelkednek a hitelkamatok: ez pedig szinte egyenes út a lakhatási válsághoz. Nálunk is működhet az, ahogy az USA-ban megoldották?

Ilyen még nemigen volt itthon: itt a bejelentés, elindult a magyar Kickstarter

A Kickstarternek és az Indiegogonak hála a közösségi finanszírozási forma évek óta világszerte népszerű és most megérkezett Magyarországra is, a Brancs formájában

Milliókat bukhat, aki így indít vállalkozást: jól meg kell gondolni, a KATA sem jó mindenre

Sokan alábecsülik, mennyire lényeges alaposan átgondolni, milyen vállalkozási és azzal együtt adózási formát válasszanak induló cégük számára.

NAPTÁR
Tovább
2022. május 19. csütörtök
Ivó, Milán
20. hét
Május 19.
Forrásvizek napja
KONFERENCIA
Tovább
Sustainable World 2022
A jövő vállalata - Zöld az út a fenntarthatóság felé!
Portfolio Digital Transformation 2022
Szektorokon átívelő tudás a belső folyamatoktól a termékig!
Külföldi piacra lépés 2022
Ingyenes online konferencia hazai kkv-nak!
EZT OLVASTAD MÁR?