6 °C Budapest

Fontos határidő közeleg: így csúszhatsz le a filléres ajánlatokról

Pénzcentrum
2011. november 9. 05:23

Az év vége felé szinte alig tudjuk úgy bekapcsolni a televíziót, kinyitni a napilapokat, hogy ne fussunk bele egy-egy kötelező gépjármű felelősség-biztosításról (kgfb) szóló reklámba. A színes, szagos hirdetésekből azonban gyakorta kimaradnak a legfontosabb határidők, pedig ezek ismerete elengedhetetlen ahhoz, hogy részt vegyünk a kampányban. A Pénzcentrum.hu most elkalauzolja olvasóit a határidők birodalmába, s megmutatjuk mire is kell kiemelt figyelmet fordítani, amennyiben a jelenleginél egy kedvezőbb ajánlatot választanánk.

Több millió autósnak még mindig december 31-én fordul a kötelező gépjármű-felelősségbiztosítási szerződése, így azoknak, akik váltani szeretnének ügyelniük kell arra, hogy november 30-ig felmondják az érvényben lévő szerződésüket és, hogy az érvényben lévő szerződésük felmondása legkésőbb december 1. éjfélig biztosan megérkezzen az adott társasághoz. Kényelmesebb helyzetben vannak azok, akik továbbra is meg vannak elégedve eddigi biztosítójukkal, hiszen nekik nincs semmi teendőjük. A különböző társaságok ajánlatainak áttekintésére tehát közel egy hónapja van a váltani készülő autósoknak.

Ugyanakkor a felmondólevél elküldésekor érdemes figyelembe venni a postai átfutási időt is, továbbá azt a tényt, hogy a küldemény esetleg nem érkezik meg a címzetthez. Ugyanilyen probléma adódhat a faxon feladott felmondásokkal is. A szakértők általában azt javasolják, hogy a nyilatkozatot, még időben, ajánlott levélként adják fel az ügyfelek.

Amennyiben valaki csak nehezen tud dönteni, s csak a hónap végére születik meg elhatározása, annak célszerű személyesen eljuttatni a felmondólevelét az érintett biztosító legközelebi egységébe, s ott írásban rögzíteni, hogy a felmondólevelet átvették.

Érdemes figyelni a határidőkre, hiszen amennyiben a felmondólevél nem érkezik be az adott társasághoz a fent is említett időpontig, úgy  a "régi" szerződés marad érvényben a következő évre is, s az arra rákötött biztosítás érvénytelen lesz. Ugyanakkor, ha valaki sikeresen felmondja a biztosítását, viszont nem köt új kgfb-t, annak számolnia kell a biztosítatlanság következményeivel, vagyis azzal, hogy neki kell felelnie az okozott kárért.

Duplán semmi sem véd

Amennyiben november 30-ig nem érkezik meg az előző biztosítónkhoz a felmondó levél és mi mégis újat kötünk, akkor a korábbi kötelező biztosítás marad érvényben. Amennyiben a felmondás nem szabályos, az új biztosítóval kötött szerződés sem lehet érvényes. 

Mit tegyek akkor, ha 2010. január 1. után kötöttem a kötelezőm?

Azoknak is érdemes lehet tanulmányozni a biztosítók 2011-re meghirdetett tarifáit, akiknek a szerződése 2010. január 1-jét követően köttetett. Bár számukra jó tájékozódási alapot nyújtanak a meghirdetett tarifák, ugyanakkor a végleges döntésüket ráér majd meghozni akkor, amikor a jelenlegi biztosítójuktól megkapják az új díjról szóló értesítést. Erről bővebben holnapi cikkünkben olvashatsz.

LAKÁST, HÁZAT VENNÉL, DE NINCS ELÉG PÉNZED? VAN OLCSÓ MEGOLDÁS!

A Pénzcentrum lakáshitel-kalkulátora szerint ma 10 millió forintot, 15 éves futamidőre, már 7,21 százalékos THM-el,  havi 89 803 forintos törlesztővel fel lehet venni a CIB Banknál. De nem sokkal marad el ettől a többi hazai nagybank ajánlata sem: az Erste Banknál 8,04% a THM, a Raiffeisen Banknál 8,09%; az UniCredit Banknál 8,12%,  a K&H Banknál 8,31%, akárcsak az OTP Banknál. Érdemes még megnézni magyar hitelintézetetek további konstrukcióit is, és egyedi kalkulációt végezni, saját preferenciáink alapján különböző hitelösszegekre és futamidőkre. Ehhez keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát. (x)

Ellopták, összetört, mit tegyek, ha már nem akarom fizetni a biztosítást

Lopás esetén a rendőrség által felvett jegyzőkönyv utólagos elküldése után akár visszamenőleg is visszakaphatjuk a biztosításunk díját. Nem kell közvetlenül a bűncselekmény után jelentenünk az esetet, de a jegyzőkönyv kézhezvétele után minél előbb jutassuk el annak másolatát a biztosítónkhoz. Ez után napra pontosan kiszámolva visszakaphatjuk a túlfizetett biztosítási díjunkat. Így akár negyedéves, akár éves fizetés esetén sem kell aggódnunk.

Amennyiben eladni kívántuk, vagy eladni készülünk a gépkocsit, akkor sem kell aggódnunk. A biztosító ebben az esetben is a szerződésben szereplő naptári napig visszatéríti a díjat a szerződés bemutatása után.

Baleset után, a gépkocsi javítása közben is fizetnünk kell a biztosítási díjat egészen a forgalomból való kivonásig. A forgalomból kivont gépkocsik tárolása viszont továbbra is a mi feladatunk. Rendszám nélküli járműveket egyáltalán nem, forgalomban lévőket 90 napig lehet közterületen tartani.

Az időn túl...

Az időn túl területi határai is vannak egy biztosításnak, egy Amerikában forgalomba helyezett gépkocsinak nem csak a helyi biztonsági elvárásoknak kell megfelelnie, de külön biztosítást is kell kötni az ott tartózkodás időtartalmára. Európai unión kívüli kirándulások esetén nézzünk utána meddig terjed ki biztosításunk.

 

PC BLOGGER & PODCASTER
MEDIA1  |  2024. április 26. 19:11
A Fidesz EP-listájának vezetője arra hivatkozva utasította vissza a többi párt listavezetőjével való...
Kasza Elliott-tal  |  2024. április 26. 17:34
Na, nincs több Deutsche Bank részvényem. 2018 óta volt, abban az időben aktívan kereskedtem vele, az...
ChikansPlanet  |  2024. április 26. 11:32
Az Amazonas-medence esőerdeje fontos természeti kincsünk, amely gazdag növény- és állatvilággal, kit...
Holdblog  |  2024. április 26. 08:56
HOLD After Hours. Szabó Lászlóval helyre tesszük a szövőlepkéket, a kapitalizmust, a kapitalizmus kr...
Farmról az asztalra: így segítheti ez az üzleti modell a kisgazdaságokat

A CSA, azaz a közösség által támogatott mezőgazdasági modell hazánkban egyelőre alig ismert, pedig Nyugat-Európában és az amerikai földrészen egyre elterjedtebb.

Páratlan fotó dokumentációval illusztrált napló került elő a Don-kanyarból (x)

Hadtörténeti kuriózum lehet az a 120 darab színes, jó minőségben retusált és digitalizált, publikálás előtt álló felvétel, amely 45 év lappangás után került elő.

Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. április 27. szombat
Zita
17. hét
Április 27.
Morse nap
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
Itt a Pénzcentrum App!
Clickbait-mentes címek és egyéb extrák a Pénzcentrum mobilapplikációban!
Most nem
Letöltöm